Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telegram ICO’su İle İlgili Söylenenler ve Yazılanlar

Kripto para piyasasında son zamanlarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir şey var.

Küresel mesajlaşma platformu Telegram’ın yöneticileri, şirketin “gram” adlı tokenlar için para toplayacağına dair çıkan haberleri doğrulamamış olsalar da Telegram ICO’su sektörün adeta odak noktası haline geldi.

Telegram’ın bir ICO düzenleyerek milyarlarca dolar toplamayı planladığına dair söylentiler yayılmaya devam ediyor.

Şirketin bu plana dair pek detay vermemesine ve bazı gizlilik sözleşmelerine rağmen tarihin en büyük halka-açık satışlarından biri olabilecek bu projeye yönelik bazı haberler sızıyor.

Peki projeyle ilgili şu ana kadar neler öğrenildi?

Aralık

Telegram’ın CEO’su olan Pavel Durov Bloomberg ile yaptığı röportajda bazı ipuçları vermişti. Verdiği röportajda Telegram’ın 2018 yılı için “büyük bir şey” planladığını söyleyen Durov, bazı kişileri heyecanlandırmayı başarmıştı.

Kendisi belki de başka bir projeden bahsediyordu ancak Telegram’ın bu yıl token satışı gibi bir şeyden daha büyük bir girişimde bulunması pek olası durmuyor.

Ocak

Aralık ayının sonlarına geldiğimizde bazı yatırımcılar Telegram’ın ICO benzeri bir proje üstünde çalıştığını söylemeye başlamışlardı.

Daha sonradan bu projeye yönelik ilk haberler gelmeye başladı ve Telegram’ın, Telegram Open Network (TON) adıyla gerçekten epey büyük olabilecek bir proje üstünde çalıştığı söylendi. Bu proje dahilinde sunulması beklenen hizmetlerin benzerlerini kripto sektöründeki Orchid, Blockstrack ve Filecoin gibi şirketlerde görebiliyoruz.

Bu projenin mobil cihaz kullanarak mikro-ödeme yapmayı, işlemleri son derece hızlı gerçekleştirmeyi sağlayacağı ve tüm bu hizmetleri görmezden gelinebilecek kadar düşük işlem ücretleriyle yapacağı söyleniyordu.

Daha sonra şirketin toplamayı hedeflediği fon miktarına dair bazı haberler çıkmaya başladı. Bazı yatırımcılar şirketin özel-satışla 600 milyon $ toplayacağını ve sonra düzenleyeceği halka açık satışta bir 600 milyon $ daha toplamayı planladığını söylediler. Şirketin, TON ağındaki ödeme sisteminde kullanılabilecek Gram adlı 500 milyar token yaratacağı söylendi.

Bu gelişmelerle birlikte bazı sahte siteler ortaya çıkmaya başladılar ve Gram sattıklarını iddia ettiler. Telegram’ın CEO’su olan Durov özellikle bu konuda ser verip sır vermediği için elimizde pek resmi sayılabilecek bir açıklama yok ancak kendisi bu sitelerden birinin sahte olduğunu belirten ve insanları uyaran bir tweet atmıştı ve sanırız Durov’un Telegram ICO’suyla alakalı sayılabilecek tek yorumu buydu.

Bir süre sonra ise CoinDesk bu koinin tam kapsamlı whitepaper’ına erişmeyi başardı ve token’ın nasıl olacağına dair bir haber yayınladı. Bu whitepaper’da pek alışılagelmiş olmayan bir formül yer alıyordu. Bu formüle göre sayısı 500 milyarı bulacak olan token’ın fiyatı şu şekilde işleyecek:

Satılan her bir koinden sonra gelen koinin fiyatı, kendisinden önce satılmış olan token’ın fiyatının belli bir oranı kadar artacak. 

Yani diyelim ki (sayıları tamamen kafadan sallıyoruz, ciddiye almayalım) ilk token 1 $’dan satıldı. İkinci tokenın fiyatı 1 $ + 1.koinin fiyatının %10’u şeklinde olacak. Yani ilk fiyat 1 $ ise sonraki fiyat 1.10 $ olacak. Tekrar belirtelim bu sayılar ve oran farazi.

Coindesk ise bu formülü kullanarak bir hesaplama yaptı. Bu hesaba göre üretilecek olan 500 milyar Gram’in tamamının satılması durumunda TON projesi dahilinde toplamda 14.7 milyar $ para toplanmış olacak.

Ayın ortalarına geldiğimizde Telegram’ın 600 milyon $’dan daha fazla para toplamayı hedeflediğine dair bazı haberler çıktı ve bu haberleri yayınlayan kaynaklardan biri de Bloomberg oldu.

Tüm bunlar yaşanırken erken yatırımcılardan Alok Vasudev Telegram ile ilgili bazı tweetler attı ve söz konusu TON platformunun geleneksel teknoloji yatırımcıları ile kripto destekçileri arasında bir rekabet doğuracağını söyledi. Vasudev’e göre geleneksel yatırımcılar bu platformu sevecekler ancak kripto para destekçilerinin bu platformdan uzak durmaları gerek.

Şubat Başı

Şubat ayının ortalarında Quartz tarafından yapılan habere göre yatırımcılar, sahip oldukları Gram tokenlarını satmaya başlamışlar bile. Gram tokenlarının satışı henüz halka açılmadığı için şu anda bahsettiğimiz yatırımcılar, özel satış sırasında projeye giriş yapmış erken yatırımcılar. Telegram’ın bu satışa yönelik düzenlediği belgelere bakacak olursak özel-satış sırasında yatırım yapmış kişiler token başına yaklaşık 0.30 $ ödemiş olmalılar (fiyat değiştiği için burası biraz karmaşık). Quartz tarafından ortaya atılan iddialara göre bazı yatırımcılar sahip oldukları tokenları iki katı fiyattan satmaya başladılar. Bir yatırımcının sahip olduğu 5.3 milyon adet GRAM’i 0.60 $ gibi bir fiyattan sattığı ve karşılığında 3.2 milyon $ aldığı iddia ediliyor.

Yine bu tarihlerde Techcrunch oldukça önemli bir bilgiye ulaştı. Telegram’ın söz konusu özel-satış boyunca 600 milyon $ toplamayı hedeflediğini belirtmiştik. Techcrunch tarafından bulunan bilgilere göre ise şirket bu hedefi %25 oranında aşmış ve 850 milyon $ toplamayı başarmış.

Bu aşamada söz konusu ICO’ya yönelik ortaya atılan iddiaların çoğu söylentilerden oluşuyor ve isimsiz kaynaklardan geliyor. Telegram da herhangi bir medya kuruluşuna konuyla alakalı bir yorumda bulunmayı reddediyor, hatta medyadan gelen bu talebi yanıtsız bırakıyor. Bu sırada ortaya çıkan dedikodular da gittikçe sıklaştı ancak bu demek değil ki söylentilerin hepsi asılsız.

Şubat Sonu

Bu gelişmelerle birlikte pek çok kişinin odak noktası Telegram olsa da şirketten kamuya açık şekilde paylaşılan tek belge ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile doldurduğu D Formu oldu.

Bununla beraber Telegram daha da fazla ilgi çekmeye başladı ve özellikle bu ayın sonlarında epey fazla haber çıkmaya başladı.

Mesela Verge tarafından yapılan habere göre Telegram, ilk turda topladığı fon kadar fon toplamayı planladığı gizli bir ön-ICO süreci yapmayı planlıyor. Yapılan bu habere göre Telegram tarafından toplanan para toplamda 1.6 milyar $ gibi bir değeri görecek ki bu da ikinci turda 750 milyon $ toplanması anlamına geliyor. Haberde, tüm bu satışlarının sonunda ulaşılacak toplam değerin ise belirsiz olduğu da belirtiliyor.

Daha sonra Quartz tarafından haberde Telegram’ın ikinci turda 1.15 milyar $ gibi net bir hedefi olduğu iddia edildi ki bu da toplam değeri 2 milyar $’a çeker. Belirttiğimiz üzere ilk turda token başına düşen fiyatın 0.30 $ olduğu düşünülüyor (turun büyümesiyle birlikte bu fiyat 0.38 $’a kadar çıkmıştı). Quartz tarafından yapılan habere konu olan ikinci turda ise token fiyatının ciddi bir artışla 1.45 $’ı göreceği söyleniyor.

Business Insider tarafından yapılan habere göre ise eğer Telegram, Ekim 2019’a kadar TON platformunu kullanıma sunamazsa yatırımcılara para iadesi yapacak. Yine Business Insider’a göre halka açık satışla birlikte Telegram’ın toplayabileceği toplam fonun değeri 2.55 milyar $’ı bulabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment