Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telegram ICO’su 850 Milyon Dolar Yatırım Topladı

Telegram‘ın yaratıcıları Pavel ve Nikolai Durov, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile birlikte bir “Menkul Kıymetler Muaf Tutulma Teklifi Bildirgesi” doldurdu ve “TON Blockchain‘inin geliştirilmesi, Telegram Messenger‘ın geliştirilip yürütülmesi” adına SEC muafiyet Kural 506(c) altında 81 yatırımcıdan 850 Milyon Dolar’ın toplandığını bildirdi.

SEC dosyasında bahsi geçen menkul kıymetler tipi “Kripto Paraların Satın Alım Anlaşmaları” şeklinde açıklanıyor ve kripto para birimlerinin SEC nezdinde menkul kıymet olarak işlenmemesi için yatırımda bulunan ABD vatandaşlarının resmen tanınmış yatırımcılar -1 Milyon Dolar’dan fazla sermayesi olan ya da yıllık geliri 200,000 Dolar’ı aşan kimseler- olması gerektiğini söyleyen Kural 506(c) kapsamında gerçekleştiriliyor.

Ocak ayı başlarında kendilerine ait ICO‘larının açılışını duyurmuş olan Eastman Kodak Company, bu açılışı yatırımcılarının resmen tanınmış olma durumlarını doğrulamak için zaman kazanmak amacıyla açılışı ertelemişti.

Durov’ların ICO’larının ilk satış tarihi ise kayıtlara bu yılın 29 Ocak‘ı olarak geçmiş durumda. SEC’e bildirimlerde bulunarak Durov’lar ABD vatandaşlarının da yasal yollarla projelerine yatırım yapmasını sağladı ve ABD vatandaşlarının da o 81 yatırımcının arasında olabileceğini gösterdi.

SEC dosyaları Durov’ların menkul kıymetler teklifinin yatırımcılarından hiçbirinin ismini barındırmasa da Rus haber kaynağı Vedomosti yatırımcılar arasında olduğu iddia edilen birkaç ismi, bu bilgileri sızdıranların da adını vererek 17 Şubat‘ta su yüzüne çıkardı.

Kripto paralara zaten yatırımda bulunduğu iddia edilen Rus milyarder Roman Abramovich‘in, projeye yaptığı yatırım onaylanan ilk Rus vatandaşlarından biri olduğu söyleniyor. Milyardere yakın bir kaynaktan Vedomosti’ye aktarılan bilgiler Abramovich’in projeye 300 Milyon Dolar kadar yatırım yaptığını söylerken farklı bir kaynak yalnızca 20 Milyon Dolar‘a yakın olduğunu öne sürüyor.

Aynı şekilde Rus ödeme hizmetleri sağlayıcısı QIWI’nin CEO’su Sergei Solonin‘in 17 Milyon Dolar yatırım yaptığı da Vedomosti’de yazıldı. Rus merkezli süt ürünleri şirketi Wimm-Bill-Dann’ın kurucu ortaklarından David Yakobashvili de projeye 10 Milyon Dolar katkıda bulunduğundan yine yazı bahsedildi.

Eski bir Telegram çalışanının online bir platformda “The Open Network” ya da “Telegram Open Network” adıyla kendilerine ait bir Blockchain platformu ve kripto para çıkaracaklarını yazdığı Aralık 2017’den beri bir Telegram ICO’sunun yapım aşamasında olduğu söylentileri dolaşmaktaydı.

TON hakkında olduğu iddia edilen bir “white paper” Ocak ayı ortasında basına sızdırılmıştı fakat doğruluğu Durov kardeşler tarafından hala resmi olarak onaylanmadı.

Durov’ların SEC dosyaları iki tane menkul kıymet ihraççısı gösteriyor, ikisi de Britanya Virjin Adaları‘nda kurulu olan TON Issuers Inc. ve Telegram Group Inc. Dosyaların “İlişkili Kişiler” başlığı altında Pavel Durov Baş Yetkili ve Yönetici olarak gösterilirken Nikolai’ın ismi sadece Baş Yetkili olarak geçiyor.

İçeriden bilgi sızdıran kaynak Vedomosti’ye fonlanma sürecinin genellikle Bitcoin ve Ethereum gibi alışılagelmiş kripto para birimleri ile gerçekleştirilmediğini söyledi. Aksine, “Dolar ve Euro gibi sıradan resmi para birimlerini içeren kapalı ödenek” şeklinde yapıldığını aktardı.

Aynı kaynağa göre ve Durov kardeşlerin SEC dosyalarına bakıldığında yatırımcılar “Grams” adı verilen ve açılıştan sonra onlara dağıtılacak olan TON’un kendine ait kripto para birimi üzerinde haklar satın almış oldular.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Mustafa
    Posted 18 Şubat 2018 - 16:40 16:40

    Merhaba.airdrobu duzenlendi mi acaba.yani bi yanlislik yoksa 7000adet gorunuyor hesabmda

Leave a comment