TÜBİTAK Dijital Paralar Ve Blockchain İçin Laboratuvar Kurdu
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), dijital para ve blockchain teknolojilerinin araştırılması için Blokzincir Araştırma Laboratuvarı‘nı kurdu.
Son yıllardaki teknolojik gelişmelerin en önemlilerinden olan dijital paralar ve blockchain teknolojileri TÜBİTAK‘ın da ilgisini çekti. Yenilikçi ve gelişen teknolojileri yakından takip eden Araştırma Merkezi, bu alanda neler yapılacağını ve yapıldığını duyuran internet sitesinde çalışmalarını şu şekilde tanımlıyor:
Kamu ve özel kurum/kuruluşların ihtiyaçlarına istinaden, blokzincir teknolojilerinin altyapısı, kurulumu, güvenlik ve mahremiyet analizi, iş modelleri, kitle fonlama yaklaşımları ve muhtelif teknik detayları üzerine Ar-Ge faaliyetlerini icra etmek üzere, BİLGEM UEKAE Matematiksel ve Hesaplamalı Bilimler Biriminin altında Blokzincir Araştırma Laboratuvarı (BCLabs) kurulmuştur. BİLGEM, kamu ve özel kurum/kuruluşlar ve akademisyenlerle işbirliği yaparak, güven merkezleri içeren yapılardaki güven merkezlerini dağıtarak daha verimli ve şeffaf yapıların kurulması için blokzincir tabanlı tasarım ve geliştirme çözümleri sunmaktadır. Bu kapsamda, finansal hareketler, tedarik zincirleri, nesnelerin internet (IOT), risk yönetimi ve sağlık hizmetlerine kadar her türlü elektronik işlemi basitleştirmek ve güvence altına almak için ağlar kurulmasına çalışılmaktadır. BİLGEM’in amacı, alanında en güçlü uzmanları bir araya getirerek işletmelerin blokzincir teknolojisini anlama ve kullanma becerilerini geliştirmektir. Bununla beraber, güvenlik ve mahremiyet analizi ve takip edilebilirlik gibi teknik çözümleri araştırmaktır.
Blockchain ve Dijital Para Teknolojilerinin Güvenliğini Araştırıyorlar
Blokzincir Araştırma Laboratuvarı‘nın görevleri arasında, blockchain ve dijital para konularında akademik açık literatürün takip edilmesi, katkı sunulması, pratik uygulamalarındaki teknolojik altyapıların incelenmesi ve analiz edilmesi var. Ayrıca blockchain ve dijital para teknolojilerinin güvenlik ve mahremiyet analizini yaparak son yıllarda değeri yükselen Bitcoin‘in güvenliğini de araştıracaklar. Blockchain ve dijital para teknolojileriyle ilgili olarak akademik bitirme projeleri/yüksek lisans/doktora tezleri ile uluslararası literatüre katkı verilmesi de görevleri arasında yer alıyor.
“Ethereum, Bitcoin’e nazaran çok daha geniş avantaj ve etki alanına sahip”
Araştırma Merkezi, Blokzincir Araştırma Laboratuvarı‘nda Bitcoin, Ethereum ve diğer dijital paraları da inceleyeceğini duyurdu. Sitesinde buna yer veren Araştırma Laboratuvarı,
Bitcoin, dijital paralar içerisinde (https://coinmarketcap.com) dominant bir hacme sahip olsa da Ethereum ona nazaran çok daha geniş avantaj ve etki alanına sahiptir. Ethereum akıllı kontratları ve kontratta tanımlanan kurallara göre eylemler gerçekleştirmenin bir yolunu başlatmıştır. Ethereum, herkesin erişebileceği küresel bir bilgisayar olarak görülebilir. Kısaca, Bitcoin merkezi olmayan para birimi için bir platform sunarken, Ethereum bunun yanında güvenilir üçüncü tarafa (merkezi sunuculara) ihtiyaç duyulmadan çalıştırılabilen uygulamalar sunmaktadır. Ethereum’un sunduğu akıllı kontrat mantığıyla beraber mevcut internet teknolojilerin tamamı tam anlamıyla baş döndürücü bir şekilde değişim ve dönüşüm sürecine girmiştir.
açıklamasında bulundu.
Blockchain ve dijital paralar hakkında araştırmalar yapacak bu Araştırma Laboratuvarı hakkında daha detaylı bilgilere blockchain.bilgem.tubitak.gov.tr üzerinden ulaşabilirsiniz.