Türkiye kripto para sektöründe ne gibi bir rol oynuyor, Türkiye’de en popüler coin ve borsa hangisi? Chainalysis tarafından hazırlanan raporda bu soruların yanıtını bulmak ve Türkiye’yi coğrafi konumu itibarıyla konumlandırmak mümkün.
Chainalysis aylar süren çalışmanın ardından kripto para raporunu yayınladı. Şirket bu raporda 154 farklı ülkeyi ve bu ülkelerdeki kripto para kullanımını değerlendirdi. Bu ülkeler daha sonra şu dört kriter baz alınarak sıralandılar:
- Ağdaki toplam kripto para değerinin ülkenin satın alma gücü paritesine bölümü
- Ağdaki perakende işlem değerinin satım alma gücü paritesi ağırlıklı bölümü
- Ağdaki para yatırma işlemlerinin İnternet kullanıcısı sayısına bölümü,
- Eşten-eşe (P2P) işlem hacminin satın alma gücü paritesine ve İnternet kullanıcısı sayısına bölümü
Kripto para kullanımının en popüler olduğu ülkelerin açıklandığı bu raporda Türkiye ile ilgili de özel bilgiler yer alıyor. Bu raporda yerli yatırımcının en çok ilgi gösterdiği kripto para birimi ve borsası hangisi, görmek mümkün.
Bölgesinin Lideri Türkiye
Chainalysis hazırladığı bu raporda ülkeleri önce içinde bulundukları bölge içerisinde inceledi. Orta Doğu ülkeleriyle bir arada değerlendirilen Türkiye’nin bölgesinde lider olduğu anlaşıldı. Türkiye yukarıda sıralanan kriterler doğrultusunda Orta Doğu’da kripto paraları en çok benimsemiş ülke oldu.
Bu araştırma sonrasında Küresel Kripto Para Kullanım Endeksi adlı bir endeks oluşturan şirket; Türkiye’yi bu endekste 29. sıraya yerleştirdi. Türkiye’nin bölgedeki en yakın rakipleri İran ve Mısır ise global endekste sırasıyla 52. ve 64. sırada yer aldılar.
Türkiye’de En Popüler Kripto Para Birimleri
Raporda Türkiye’deki yatırımcıların en çok tercih ettikleri kripto para birimlerine ilişkin bilgi edinmek mümkün. Bununla ilgili hazırlanan tabloda ülkemizdeki en popüler coinin Bitcoin olduğu ortaya çıktı. Bu coinleri hacimlerine göre sıralayan Chainalysis ortaya şöyle bir liste çıkardı:
Chainalysis kripto para yatırımcılarını analiz ederken bunları ‘amatör’ ve ‘profesyonel’ diye iki gruba ayırdı. Yalnızca 10 bin dolar ve 10 bin dolardan daha fazla değerde işlem yapan kişiler ‘profesyonel yatırımcı’ sınıfına sokuldu. Bu doğrultuda Orta Doğu’daki işlem hacminin %85’inin profesyonel yatırımcılarca sağlandığı fark edildi.
Global ve Ulusal Düzeydeki Popüler Borsalar
Global borsaların yanı sıra ülkemizde de birçok kripto para borsası bulunmakta. Yatırımcılar tercih ettikleri kripto para birimine, ödedikleri komisyon miktarına, işlem hızına göre farklı borsalara yönelmekteler. Bu yönelimi analiz eden Chainalysis; Türkiye’de kullanılan en popüler global borsaların sırasıyla Binance, Huobi ve Bitfinex olduğu sonucuna vardı.
Bunlara karşılık olarak yerel düzeye bakıldığında ise Türkiye’nin ilk Bitcoin borsası olan BTCTurk ön plana çıktı. BTCTurk’ü ikinci sırada Paribu izledi.
Yerli Yatırımcı Kitlesi Büyüyor
Türkiye henüz kripto para konusunda kapsamlı bir yasal çerçeve hazırlamış değil. Fakat Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bu yılın başında kripto para birimleri ile ilgili yeni araştırmalar yapmaya başladı. Chainalysis tarafından da vurgulandığı üzere; Türkiye yakın gelecekte kripto paraları regüle etmeye başlayabilir.
Kripto para sektöründeki yasal belirsizlikler henüz giderilmemiş olsa da ülkedeki kripto para yatırımcılarının sayısı hızla artmaya devam ediyor. Paribu tarafından yapılan bir çalışma, Türkiye’de kripto para kullanım oranının %1’e yaklaştığını gösterdi. Bu sırada BtcTurk gibi borsaların hacmi geçen yıla kıyasla birkaç kat büyüdü. Tüm bunlar yaşanırken Bitexen gibi daha genç borsalar da yüz binlerce kayıtlı kullanıcıya ulaştılar.