Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Gerçekleşen En Büyük Kripto Para Konferansı CCT Blockchain Summit’de Neler Konuşuldu

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen ve Koin Bülteni ekibi kurucularının da yer aldığı Blockchain ve kripto para etkinliğinde birçok konu ele alındı. Bunların içinde teknik bilgilerin yanı sıra ülkemizde kripto paraların geleceği ve neler yapılması gerektiğine dair de konuşmalar gerçekleşti. 2 bölümden oluşan bu organizasyonda giriş konuşmasını etkinliğin sahibi ve organizatörü Yasin Şerifoğlu gerçekleştirdi. İlk kısmında Blockchain ve kripto paralar hakkında teknik bilgiler yer alırken ikinci kısmında ise bu konunun hukuki çerçevede nasıl ele alındığına ve günlük hayatımızda kullanımına değinildi. Gelin etkinlikte öne çıkan başlıklara hep beraber göz atalım.

Blockchain Teknolojisi ve Altyapısı

Etkinliğin ilk konuşmacısı Tübitak BILGEM Blokzincir Araştırma Labaratuvarı Direktörü Mehmet Sabir Kiraz oldu. Konuşmasında Blockchain teknolojisinin teknik temellerine değinen Kiraz, bu alanın günlük hayatımızdaki yerine ve gelecekte ne tip gelişmelerin bizi beklediği hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca Blockchain’in birçok farklı kullanım alanına değinerek birçok farklı şekilde gelecekte faydalanabileceğimizden bahsetti.

Sonrasında sahneye Mindstone’un yönetici ortaklarından Tansel Kaya çağrılarak Smart Contracts üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Smart Contract’lerin aslında hayatımıza girmesinin milattan önce dahi bazı örneklerinin bulunmasından bahseden Kaya, günümüzde halen kullanmakta olduğumuz basit bir yiyecek otomatının da bir smart contract mantığı ile çalıştığını söyledi. Ethereum’un smart contract’ler için öneminden bahsederek bu alanın gelişmesindeki rolünden de bahsetti. Ayrıca smart contract’lerin doğası hakkında ise insanların geleneksel sözleşmelerin aksine herhangi bir karşı insan faktörü dahil olmaksızın daha önceden belirlenmiş anlaşmalar yaparak bunlara bağlı kalmasının yaratmış olduğu şeffaflıktan ve güvenilirlikten konuştu.

Son olarak ise Defterhane‘nin kurucu ortağı ve Blockchain girişimcisi olan Cemil Şinasi Türün sahneye gelerek Türkiye’de ve Dünya’da blockchain isimli sunumunu gerçekleştirdi. Türün yapmış olduğu sunumda blockchain’in temel çalışma prensiplerini diğer merkezci (A) , merkeziyetsiz (B) ve dağıtılmış (C) sistemleri ile karşılaştırarak bunları birer dine benzetti.

Merkeziyetsiz yapıyı Hristiyan’lığa benzeten Türün, Tanrı ile insanlar arasında aracılar yani papazlar ve din adamları ile bağ kurabildiklerini belirtirken, İslam’da ise her kulun Allah ile aralarında doğrudan bir bağ ve yakınlık olmasını ise dağıtılmış yapıya benzetti. Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin şu anda bankalar için bir tehdit oluşturamamasının en büyük sebebinin ise kredi verebilme özelliğinin olduğunu söyleyerek bunun çözümünün ise ülkemizde uzun bir süredir uygulanmakta olan vadeli çekler olduğunu söyledi. Ayrıca vadeli çeklerin Bitcoin’e oldukça benzerlik gösterdiğinin altını çizen Türün, diğer ülkelerin düzenlemeler oluşturmadan önce bizim uygulamış olmakta olduğumuz bu uygulamayı incelemeleri gerektiğini belirtti.

FINTECH Panelinde Neler Konuşuldu?

Etkinliğin ikinci kısmında ise Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsünde Okutmanlık yapmakta olan Dr. Ahmet D. Erelçin’in moderatörlüğünde düzenlenen Fintech paneline, ING Bankasının Orange Lab girişiminin yöneticisi Fırat Akçoray, Tarkus Ltd Y.K.B. Ekonomisti Kaan Sarıaydın ve Denizbank Dijital Bankacılık Grup müdürü ve İnovasyon Komitesi başkanı Gürhan Çam katıldı.

Fırat Akçoray panel sırasında özellikle blockchain üzerinde kişisel verilerin korunmasının ve geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Aynı zamanda bankaların geleceği hakkında ise, varolmaya devam edeceklerini ve ileride Fintech’ler ile ortaklaşa çalışarak kısa ve orta vadede müşteri memnuniyeti çözümleri üreteceğine inandığını söyleyerek sözlerine devam eden Akçoray, günümüzdeki ön plana çıkmakta olan ICO’lar hakkında ise dikkatli olunmasını ve iyice ölçülüp tartıldıktan sonra yatırım yapılmasını önerdi. Bunun sebebinin ise piyasadaki belirsizlikten kaynaklandığını belirterek şu anda üretilmiş olan tokenların birçoğunun gelecekte varolmayacağına inandığını da sözlerine ekledi. Sözlerini ise hem kendisinin hem de şirketinin çeşitli girişimler ve aktiviteler aracılığıyla gençlerin Blockchain ve kripto para birimi alanındaki bilgilerinin arttırmayı amaçladıklarını söyleyerek bitirdi.

Gürhan Çam ise gelen soruları yanıtlarken yeni bir internet döneminin başlamakta olduğunu belirterek bu gelişmelerin para ile bağlantılı bir şekilde gerçekleşmesinden ötürü bankacılık sektörünün dahil olmasının kaçınılmaz olduğundan bahsetti. Şu andaki kimlik doğrulama işleminin yalnızca şubeler aracılığıyla yapıldığının fakat bu Know Your Customer özelliği sayesinde artık buna gerek kalmayacağını söyledi. Ayrıca şubelerin ise gelecekte birçok bankaya ev sahipliği yapacak şekilde ortak şube mantığıyla çalışabilecekleri konusundaki düşüncelerini de dile getirdi.

Kaan Sarıaydın ise Blockchain’in bu denli popüler olmasının sebebinin parasal alana girmesinden kaynaklandığını belirtmekte ve geleceği şekillendirecek bir teknoloji olacağını söylemekte. Fakat bu teknolojiyi kullanan şirketlerin mutlaka devlet desteği ile bir yerlere gelmesinin mümkün olabileceğinin altını çizmekte. ICO’lar hakkında ise Vitalik Buterin’in belirtmiş olduğu tokenların %90’ının ileride var olmayacağının oldukça optimist bir yaklaşım olduğunu belirten Sarıaydın, zamanında kendi şirketlerinde gerçekleşmiş olan halka arzların %99’unun yok olduğunu belirtti.

Sektörlerde Blockchain Paneline Kimler Katıldı?

Etkinliğin 3. Kısmında ise Blasea Y.K.B. Ve proofstack’in kurucu ortağı Kadir kurtuluş, KryptEd’in kurucularından Altuğ Öztürk, Bitcore (BTX) yazılım geliştiricisi İbrahim Acır ve Colendi şirketinin kurucularından Zahid Sağıroğlu’nun katılımıyla Av. Sima Baktaş ve Öğretim Üyesi Y.T.Ü Mühendisliği Dr. Hüseyin Üvet’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Sektörlerde Blockchain” isimli panelde katılımcılar sırasıyla şirketlerinin blockchain’den nasıl fayda sağladıklarını ve gelecekte bu alanda neler planladıklarından bahsetti.

Hukuki Çerçevede Kripto Paralar İncelendi

Etkinliğin ikinci bölümünde ise ilk olarak GlobalB Law Founder & Startupblockchain.io Kurucularından olan Av. Sima Baktaş dinleyicilere hukuki çerçeveden Dünya’da ve Türkiye’de kripto paralar isimli bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunum esnasında Türkiye’de kripto para birimlerinin hangi ceza ve özel hukuka tabi olduğunu belirterek, dünyadaki örnek düzenlenemelere, smart contract’lara değindi.

Daha sonrasında sahneye çıkan Vergi Uzmanı Sedat Büyük, kripto paraların vergilenmesi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda kripto paraların dünyada ve ülkemizde nasıl bir vergilenmeye tabi olması gerektiğinden bahseden Büyük, bu yeni teknolojinin ve yeni para biriminin varolan sistemlere oturtulmaya çalışılması yerine vergi kanunlarımıza “Dijital Kıymet” olarak adlandırılan yeni bir kavram getirilebileceğini önerdi.

Kripto Paralar Ve Madencilik Ele Alındı

Etkinlikte gerçekleşen bir başka panelde DijitalPara Teknoloji’nin CEO’su Ali Sermet Taşdöğen’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele katılan katılılımcılarıdan Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cüneyt Dirican kripto paraların ekonomideki yerinden bahsederken birçok ilgi çekici konuya değindi bunlardan biri ise Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto’nun aslında Elon Musk olduğuna inandığını belirtmesiydi. Aynı zamanda Kripto Para Uzmanı ve Danışmanı Onur Gözüpek’te panel sırasında Bitcoin ve altkoinlerin geçmişte nasıl hareket ettiklerini ve gelecekte piyasada neler olabileceğine dair bilgilerini dinleyiciler ile paylaştı. Son olarak ise Youtuber ve Mining yatırımcısı Nejdat Delioğlu, mining macerasının ve buna bağlı olarak youtube macerasının nasıl başladığına dair bir konuşma gerçekleştirdi ve izleyicileri madencilik sektörünün risklerinden ve kazançlarından bahsederek bilgilendirdi.

Kripto Paralarda Grafik Analizi

Bu bölümde ise Eylem Cülcüloğlu sahneye çıkarak Kripto paraların teknik analizinin nasıl yapıldığını konusundaki bilgilerini dinleyicilere aktararak tavsiyelerde bulundu.

Kripto Para Medyasında Neler Yaşanıyor?

Etkinliğin bir başka bölümünde ise CCT Blockchain Summit’in koordinatörü Yasin Şerifoğlu ile Koin Bülteni’nin kurucuları Berk Şengül ve Fatih Taşdemir bir panel gerçekleştirerek Kripto medya dünyasında yaşanan gelişmelerin ülkemizde nasıl bir etkisi olduğuna değindiler.

İlk piyasaya girdiklerinde Kripto ve Blockchain hakkında haber konusunda ülkemizde pek çok kaynağın bulunmadığına dikkat çeken Taşdemir, insanları bilgilendirmeyi ve bu alanda bir farkındalık uyandırmakta olduklarını düşündüklerini belirterek dünyadaki en aktif kripto haber sitesi konumunda olduklarını belirtti. Konuşma sırasında Koin Bülteni’nin gelecek planlarından bahseden Şengül ise yakın bir zamanda insanların kripto haber akışlarını ve takip ettikleri kripto para birimleri hakkında daha kolay haber alabilmelerini sağlamak için bir mobil uygulama çıkartacaklarının müjdesini verdi.

Koin Bülteni CCT Yasin Şerifoğlu Fatih Taşdemir Berk Şengül

Kripto Paralarda Ticaret

Etkinliğin son kısmında ise Türkiye’deki ünlü kripto para ticareti ile uğraşan fenomenler (@sharkcrypto, @vkorkmaz10, @BadCryptotrader, @CryptoKemal, @bitcoin_delisi, @siestalaila) sahneye çıkarak kripto paralarda ticaret hakkında tüyolarda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment