Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’nin En Büyük Blockchain ve Bitcoin Konferansı Gerçekleşti

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin “Blok Zinciri Teknolojisini Anlamak” üzerine düzenlediği Blockchain Summit, 5 Ekim 2017 Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleşti.

Türkiye’nin önde gelen firmalarının temsilcilerinin de olduğu etkinlikte 29 konuşmacı Bitcoin ve Blockchain teknolojisini incelemek için bir araya geldi.

Açılış konuşmasını Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olan Ayşegül Toker ve ardından Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama Araştırma Merkezi Yrd. Doç. Dr. Ali Coşkun yaptı.

Türkiye İş Bankası Blockchain teknolojisini araştırıyor

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran İş Bankası’nın yeni teknolojiler üzerinde son hızla çalışmalarını sürdürdüğünü; gelişen ve sürekli yenilenen dünyada bankalara neden gerek olduğunu ve neden bankalara ihtiyaç duyulması gerektiği gibi konuların üzerine çalıştıklarını belirtti.

Aran, Türkiye İş Bankası olarak yenilikleri uygulamaya, adapte olmaya çalıştıklarını söylerken,

“Blockchain tüm dünyaya yayıldığında, daha çok alanda kullanıldığında adapte olacağız. 2018 ile 2020 arasında yaygınlaşmasını ve doyum noktasına ulaşmasını bekliyoruz.”

dedi.

Basın Gözünde Blockchain ve Bitcoin Teknolojisi

BloombergHT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran sektörle ilgili yapılan haberler hakkında yaptığı konuşmada ülkelerin kripto paraları yasaklama ve yasallaştırma süreçlerinden bahsetti.

CoinTürk Genel Yayın Yönetmeni Levent Kurt ise Blockchain’in ne olduğuna ve toplum üzerindeki etkilerine dair

“Blockchain bitcoin ile birlikte hayatımıza girdi. Özellikle bankaların Bitcoin ve kripto paralara mesafeli yaklaştığını görüyoruz. Blockchainin projelerinden bahsediyorlar fakat kripto paralara hiç değinmiyorlar. Aslında işin felsefesine bakıldığında kripto paraları blockchainden ayırmak zor. Bugün bitcoinin bu kadar değerli olmasının ve yaygınlaşmasının temel özerliği anonimliği, aracı olması vs. Bitcoinin bu özelliğinden dolayı gelecekte bankaların yerini alabileceğini düşündürüyor. Hatta önümüzdeki yıllarda bankaların varlığını sorgulamaya başlayacağız. Bankaların aslında böyle davranışlar göstermesinin iyi yanı ve kötü yanları var.”

sözlerini dile getirdi.

Aslına bakıldığında blockchain sistemi ile birlikte bir ödeme sistemi olduğundan söz eden Kurt, basit bir kimlik sistemininde bile bir token tanımlanması gerektiğini ve müzik sistemi sanatçı yayınladığı şarkının Ethereum ile hemen ödemelerini alabiliyor. Yani blockchaini kriptoparalardan ayırmamak lazım örneğini verdi.

Kurt, “Tüm sistem yasaklansa ne olur, siz böyle bir şey ön görüyor musunuz?” sorusunu, “Bitcoin sistemini ülkeler yasaklayabilirler. Ancak bitcoinin bir merkezi yok bu yüzden gidip blockchain barındıran her pcnin fişini çekmesi gerekmektedir. Ülkeler ancak alım satımı yasaklayabilir. Çünkü benim telefonum da bir cüzdan benim telefonumu da elimden alması lazım.” diye yanıtladı.

“Fiziki paraların kurları vardır, borsalar bu kurların oluşmasını sağlar”

Neden borsalara ihtiyaç olduğuna dair konuşan Paribu Kurucu Ortağı Yasin Oral, “Bitcoin borsaları transfer aracılığı değil alım-satım aracılığı sağlıyor. Yani borsalar olmadan da bireyler birbirlerine bitcoinlerini gönderebilirler. Zaten bu işin felsefesi bundan ibaret. Bunu birbirlerine gönderebilirler ancak bunun bir değeri oluşması için alım-satımın oluşması gerekiyor. Fiziki paraların kurları vardır, borsalar bu kurların oluşmasını sağlar.” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de bir istatistik var mı, hangi tür müşteri kripto paralar ile ilgileniyor?” sorusuna  Oral,

“Net olarak bir istatistik çıkarmak mümkün değil fakat geri dönüşten bir fikir yürütebiliyoruz. Şöyle ki gördüğü için ben de almalıyım diyen çok fazla. Bu konuya vakıf ve kazanç elde eden küçük ve hacimli bir kitle var. Bu işin en büyük problemi bu işi bilmiyor ve araştırmıyor insanlar.”

cevabını verdi.

“Türkiye fiyat olarak dünyayı takip ediyor”

Türkiye’nin fiyat olarak dünyayı takip ettiğini söyleyen BTC Trader CFO’su Alphan Göğüş, bunun arbitraj ve benzeri durumlar nedeniyle olduğunu ve Türkiye’deki fiyatı yurt dışındaki fiyatlarla dengelendiğini bu nedenle de  sonuçlarını eşit değerlendirmek gerektiğinden bahsetti.

Göğüş’e yöneltilen “Türkiye’de herhangi bir platformda işlem yapan bir yatırımcı buradaki işlem yaptığı bitcoini transfer edebilir mi bu mümkün mü?” sorusuna “Bitcoininiz olduğu zaman sınır kalmıyor. Bir borsadan bitcoin sokar sonra çıkarırsınız.” diye cevaplarken,”herhangi bir düzenleyiciye hesap veriyor musunuz?” sorusuna ise

“Biz BTCTurk olarak zaten sadece kimlik onayı olanlara transfer imkanı tanıyoruz. Sonrasında ise ya tl-btc ya da btc-tl işlemine izin veriyoruz.” dedi.

“Bu sistemin önüne geçilemez”

BTCTürk’ün sahibi Ozan Yurtseven, “Teknolojinin durdurulamaz olduğunu düşünüyorum. Bir kuruş bile olsa bitcoin yine de transferi gerçekleştirilecek, bu yüzden bu sistemin önüne geçilemez.” sözlerini dile getirdi.

Böyle etkinlikler daha çok olmalı

Boğaziçi Üniversitesi’nde 200’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleşen etkinlik kapsamında gün boyunca birçok panel ve konuşma yer aldı. Blockchain, ICO’lar, Bitcoin ve alternatif kriptolar hakkında konuşulan etkinlikte yaşanan yoğun ilgi ve katılım, bu tarz etkinliklerin Türkiye’de daha fazla olması gerektiğini gösterdi.

Birçok konuya ev sahipliği yapan Blockchain Summit’de Blockchain, Bitcoin ve alternatif kripto paralar hakkında konuşulurken ICO’lara değinmeyi de unutmadılar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment