Ukrayna’dan Bitcoin’e Yeşil Işık: Tekerleği Yeniden İcat Etmenin Anlamı Yok
Ukrayna parlamentosuna sunulan iki yeni önergede, Bitcoin gibi dijital para birimlerinin düzenlenmesi gündemde.
Son önergede kripto paraların finansal bir mal varlığı gibi tanınması önerilmiş. Aynı zamanda, yeni vergi kuralları ve madencilikte kullanılan elektrik gibi konuların üzerinde de bazı düzenlemeler mevcut.
Önergeler Parlamento’ya Gönderildi
Kripto paralar hakkında çıkan ilk önerge 6 Ekim’de sunulmuştu. Bunu takiben, ikinci önerge de “kripto para marketlerine teşvik ve Ukrayna’daki kripto para türevleri” başlığı altında geçen hafta yayınlandı.
Önergelerde, Parlamento’nun Finansal Poliçe ve Bankalar Başkanı Serhiy Rybalka, bütün kripto paraların ev veya arsa gibi bir “mal varlığı” olarak sayılmasını dile getirdi.
“Tekerleği yeniden icat etmenin ve üzerinde yeni yasalar çıkarmanın hiçbir anlamı yok. Kripto paraları düzenlemenin en hızlı ve verimli yolu, halihazırda çıkmış olan yasalardır. Bu yüzden de, kripto paraların finansal bir mal varlığı olarak sayılmasını öneriyoruz.”
Yerel haber Ajansı Ain, şu şekilde bir açıklamada bulundu:
“Bu belgelere göre, devletin yargı organları kripto para borsalarının denetiminden sorumlu. Bu tür borsalar, hizmetlerini devam ettirmek için bir lisans almak zorundalar. Aynı zamanda bu kuruluşlar, hem Ukrayna vatandaşlarına hem de yabancılara aynı hizmeti sunma hakkına sahip olacak.”
Vergilendirme ve diğer maddeler
İkinci önergede, “elektrik fiyatlarının azaltılması ve karmaşık olmayan bir vergi sistemi” üzerinde durulmuş. Bunun amacı ise insanları kripto paraların “madenciliğine ve alım satım işlemlerine” teşvik etmek.
Bunların dışında, önergede yer alan başka bir önemli nokta da Ulusal Finans Hizmetleri Topluluğu’nun kripto paraların kontrolünde olması. Bundan farklı olarak ilk önergede, kontrolün Ukrayna Ulusal Bankası’nda olması önerilmişti.
Ukrayna Bitcoin Vakfı yöneticisi Orlovsky Maxim’in açıklamalarına göre, ikinci önergede kripto paraların “türevlerinden” bahsedilse de ICO’lar hakkında herhangi bir madde iki önergede de yer almıyor. Ayrıca, ilk yasa tasarısında para aklama veya “müşterini iyi tanı” gibi konulardan bahsedilmemiş. Ancak ikinci önerge, buna benzer maddelerin finansal yasa çıkaran kişiler tarafından ele alınmasını önermiş.
Kripto paralara Hiçbir Yasak yok
Şu anda Ukrayna’da kripto paralar için herhangi bir yasa olmamasına karşın, hiçbir dijital para birimine karşı bir yasaklama kararı yok. Ukrayna maliye bakanı Oleksandr Danylyuk, Facebook sayfasından yaptığı açıklamayla Ukrayna Ulusal Bankası ve buna benzer kurumlarla çalıştıklarını söyledi:
“Ukrayna’da kripto paraların durumunu ilgilendiren birçok sorun var, ve şu anda hiçbir yasa yok. Ancak bu herhangi bir yasaklama olduğu anlamına gelmiyor. Ukrayna hükümeti Dünya’da olanları takip edecek ve yeni finansal teknolojilerinden doğan fırsatları hiçbir şekilde kaçırmayacaktır.”