Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brezilya Merkez Bankası Başkanı: Bitcoin Ponzi

Bitcoin’e başka bir ponzi yorumu, bu sefer de Brezilya Merkez Bankası Başkanı Ilan Goldfajn’den geldi.

Jamie Dimon gibi sayısız CEO ve yatırımcıdan oluşan “Bitcoin bir oyundur” kulübüne katılan Goldfajn’i tebrik ediyoruz. Bu kulübün ortak noktası ise üyelerinin Bitcoin’in ne olduğu hakkında en ufak bir fikirlerinin olmaması…

RttNews’den gelen bir açıklamaya göre, Goldfajn Bitcoin’in bir saadet zinciri olduğunu düşünüyor. Kendisi dijital paralara yatırım yapan insanların, ponzi oyununda olduğu gibi “üst” yatırımcılara para kazandırdığını iddia etti.

“Bitcoin, insanların sadece yalanlarla kandırıldığı, hiçbir dayanağı olmayan finansal bir oyun. Bu da bu olayın tipik bir balon ya da piramit düzeni olduğunu gösterir.”

Nedir Bu Piramit düzeni?

Bir piramit düzeni, saadet zinciri ya da ponzi oyunu, dolandırıcılık yapmak isteyen organizatörlerin başka yatırımcıları kandırarak bir ‘ürüne’ yatırım yapmalarını sağlamaktır. Organizatörler, yatırımcıları deyim yerindeyse “gazlayarak” bir şeye yatırım yapmalarını ve hatta başka insanları da bunu içine çekmelerini hedefler. Ancak yatırımcılara vaat edilen kazanç, bir üstteki yatırımcıya gider ve en üst konumda bulunan organizatörler, bütün yatırımcılardan bir pay alır. Piramit düzeninde üstteki yatırımcıların kazancı artarken, alttaki yatırımcılar verdikleri parayla kalır. Eninde sonunda bu düzen çökmeye başlar; parasını kaybeden alt seviyedeki yatırımcıların gönderdiği bütün paralar ise üst düzeydeki yatırımcılara verilmiş olur.

Brezilya Merkez Bankası’nın Görüşleri

Goldfajn’e göre, merkez bankasının “balonlarla ya da dijital paralarla” hiçbir işi yok ve aynı zamanda, yatırımcıları kripto paralara karşı uyarıyorlar. Hatta 2014’te yayınladıkları bir uyarı, kripto paraların potansiyel risklerinden bahsetmiş. Bunlara rağmen banka, kripto paraların altında yatan blockchain teknolojisinin potansiyel kullanım alanlarının araştırılması için bir önerge yayınlamış.

Brezilya’lı parlamento üyeleri, halihazırda kripto paraları düzenleyen yasalar üzerinde çalışıyor. Ancak goldfajn’den gelen olumsuz yorumlar bu yasalara etki edecek mi, bekleyip göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment