Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Ekonomist: Kripto Para ‘Tamamen Çökmüş’ Durumda

Amerikalı ekonomist Dr. Nouriel Roubini, geçtiğimiz hafta katıldığı konferansta kripto paralar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2008 yılında yaşanan ekonomik krizi iki sene önceden öngörmüş olmasıyla bilinen Roubini, kripto paranın artık “çöktüğünü” düşünüyor.

New York Üniversitesi profesörlerinden olan Roubini, Las Vegas’ta gerçekleşen BlockShow Konferansı’nda şu yorumu yaptı:

“Bitcoin bir ‘para’ değil. Bitcoin’in para olarak değerlendirilmesi için hesap birimi, ödeme aracı, sabit bir değer kaynağı ve alım gücü olması gerekiyor. Bitcoin bunlardan hiçbirine uymuyor. Diğer kripto paraların durumu daha da kötü.”

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ve Dünya Bankası’na danışmanlık da yapan Roubini, günümüzdeki kripto paraların Alipay, PayPal, Square gibi para aktarım ağlarına kıyasla geri kaldıklarını düşünüyor. Roubini, “günümüzdeki dijital ödeme sistemlerinin her gün milyonlarca kişi tarafından kullanıldıklarını ve bu sistemlerin Blockchain bazlı olmadıklarını” söyledi.

‘Merkezsizlik Yalanı’

Roubini’ye göre kripto paraların ne önemli özelliklerinden biri olarak gösterilen ‘merkezsizlik’, aslında bir safsatadan ibaret. Ünlü ekonomiste göre kripto para sektöründeki borsalar, platform geliştiriciler, madenciler, Blockchain içerisinde tutulan paralar vb., tamamen merkezi durumdalar.

“En büyük ilk beş maden havuzunun madencilik operasyonlarının yüzde 70’ini kontrol ettiğini” vurgulayan Roubini, bu maden havuzlarının merkezlerinin başlıca Belarus, Rusya, Çin gibi ülkelerde olduğunu ekledi.

Servet Dağılımı da Merkezi

Roubini, Gini oranından faydalanarak Bitcoin’deki servet dağılımının Kuzey Kore’dekinden bile daha merkezi olduğunu söyledi. Gini oranı denilen ölçüt, belli bir ülkedeki vatandaşlar veya belli bir grup insan arasındaki servet dağılımını istatistiğe dökmeye yarıyor.

Gini oranının 1 (ya da %100) çıkması ülkedeki tüm servetin tek bir kişide toplandığı; 0 (ya da %0) olması ise ülkedeki servetin tamamen dengeli bir şekilde dağıldığı anlamına geliyor.

Bir kıyaslama yapmak amacıyla bu oranın Almanya’da yüzde 32 civarında, Türkiye’de yüzde 46 civarında, Rusya’da ise yüzde 38 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Kuzey Kore’de bu oran %86’ya kadar çıkıyor. Ancak Roubini ilginç bir noktaya değinerek bu oranın Bitcoin’de %88’e kadar çıktığını vurguluyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

3 Comments

  • Mustafa Cemalettin Eryılmaz
    Posted 26 Ağustos 2018 - 18:55 18:55

    kripto paralarla reel ekomoninin birbirinden farklı şeyler olduğunu öncelikle hatırlatmak lazım. Beyefendi ekonomist olabilir, krizleri de tahmin edebilir. Ancak kripto paraların yakın gelecekte krizlerden çıkma yöntemi olacağını bilmiyor, bu da tekno-ekonomiyle ilgili bilgisi olmamasından kaynaklanıyor.

    Kripto ekonomisi yeni başlıyor. Daha yolun başındayız ve geleneksel ekonomi çok yakında son bulacak.

    Aslında teknolojik olaylarla alakalı konularda gelenekselci ve teknoljiden anlamayan kişilerin tutucu görüşlerine buralarda yer verilmesini çok yadırgıyorum.

  • Okaliptus
    Posted 26 Ağustos 2018 - 18:37 18:37

    Eminim bircok bitcoin yatirimi yapmıştır:))

  • Okaliptus
    Posted 26 Ağustos 2018 - 18:36 18:36

    Eminim bircok bitcoin yatırımı yapmıştır… böyle konuşanları aldırış etmeyin.. evet bircok altcoin kaybolup gidecek.. o yüzden altyapısı saglam coinlere bir miktar yatırım yapin… geleceğin para birimi bitcoin olacak çünkü

Leave a comment