Usta Ekonomistlerden Bitcoin’i Yerin Dibine Sokan Yorumlar
Amerikalı üç ekonomist yakın zamanda kripto paralar hakkında yorumlarda bulundular. Alanlarında epey önde gelen üç isim, Bitcoin hakkında pek de olumlu olmayan açıklamalar yaptılar.
Joseph Stiglitz, Kenneth Rogoff, Nouriel Roubini gibi isimler Bitcoin’in bir ‘para birimi’ olarak ne kadar başarısız olduğundan, herhangi bir temel değere sahip olmadığından ve fiyat bazında ne kadar değişken olduğundan bahsettiler.
Bugün paylaştığımız yazıda Columbia University profesörlerinden Nobel Ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz tarafından yapılan açıklamalara yer vermiştik. Stiglitz Bitcoin’in özellikle de ‘anonimliği’ hakkında olumsuz yorumlarda bulunmuş ve bu anonimliğin “şeffaf bir bankacılık sistemi” fikriyle çeliştiğini belirtmişti.
Stiglitz’e göre Bitcoin gibi kripto paralar “kötü faaliyetlerde” bulunmaya olanak tanıyorlar ve hiçbir hükümet böyle bir şeye “izin veremez.” Dünya çapındaki yetkililer kripto para sektörünü düzenlemek için çeşitli çalışmalar yürütüyorlar. Bazı ülkeler kripto paraları olabildiğince bastırmak isterken bazıları sektöre gayet olumlu diyebileceğimiz düzenlemeler getiriyor. Stiglitz’e göre ise devletlerin kripto paraları henüz bastırmıyor olmalarının sebebi, kripto para piyasasının hala çok küçük olması:
“Kripto para piyasası büyüdüğü zaman asıl darbeyi vuracaklar.”
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) eski baş ekonomisti olan Harvard University profesörü Kenneth Rogoff, Bitcoin hakkında daha önceden yaptığı yorumları yineledi. Rogoff’a göre Bitcoin’in değeri önümüzdeki on yıl içerisinde 100 dolara kadar düşecek. Rogoff aynı zamanda hükümetin kripto para sektöründe oynadığı rolden de bahsetti ve “güçlü insanların” kripto para sektöründeki “anonim işlemleri” düzenleyeceklerini söyledi.
2008’de bir ekonomik kriz yaşanacağını öngören NYU ekonomisti Roubini de Bitcoin hakkında olumsuz yorumlarda bulundu. Roubini’ye göre Bitcoin paranın hiçbir “özelliğini karşılamıyor.” Roubini ayrıca Bitcoin’in fiyat bazında ne kadar değişken olduğunu, Bitcoin’in “Bitcoin konferansında bile kabul edilmediğini” vurguladı. Roubini ayrıca şu soruyu sordu:
“Bir gün yüzde 20 değer kaybedip ertesi gün yüzde 20 artış yaşayan bir şey nasıl sabit bir değer aracı olabilir?”
Stiglitz’in yaptığı yorumların en azından bazılarında doğruluk payı olabilir. Stiglitz kripto para piyasasının şu an için çok küçük olduğunu ve devletlerin gözünde büyük bir rol oynamadığını belirtiyor. Stiglitz’in bu düşüncesini destekleyecek birkaç farklı argüman da bulunuyor. Dünya çapındaki bazı devlet yetkilileri bu alanda yaptıkları araştırmalar sonucunda kripto para sektörünün ülke ekonomisi için bir tehdit oluşturmadığını çünkü hala çok küçük olduğunu belirtmişlerdi.
Bu alanda gösterebileceğimiz birkaç örnek bulunuyor. Kore Bankası geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalarda kripto para piyasasının ülke ekonomisi için herhangi bir tehdit oluşturmadığını, kripto para piyasasının hacminin “pek büyük olmadığını” belirtmişti.
Kore Bankası’nın yanı sıra bundan birkaç gün önce Alman yetkililer de bu konuyla ilgili bir araştırma yapmış ve kripto paraların ülkedeki finansal istikrarı etkilemediklerini vurgulamışlardı.