Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ödüllü Ekonomist’ten Bitcoin’e Ağır Eleştriler: 100 Dolar Olacak

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Amerikan basınına verdiği demeçlerde kripto paralara ağır eleştrilerle yüklendi. Columbia Üniversitesi’nde görev yapmakta olan 75 yaşındaki bilim insanı, Bitcoin’in anonim doğasu nedeniyle suç işlenmesi ve kara para aklanması için rahatlıkla kullanılabilir olduğunu belirtti. Stiglitz, sektörün şu anda görece küçük olduğunu belirtirken, düzenleyici kurumların şu an beklediğini ve sektörün payı büyüdüğünde; gerekli sert hamleyi yapacağını belirtti ve şöyle konuştu:

”Bir yandan tamamen şeffaf bir bankacılık sistemi oluşturmak için çaba sarf ederken, öte yandan da gizlilik odaklı bir ödeme yöntemine (Bitcoin) sahip olamazsınız. Eğer Bitcoin gibi bir ‘delik’ açılırsa; o delikten her türlü yasa dışı aktivite geçer gider ve hiçbir hükümet buna izin vermez.”

Stiglitz, daha önce de kripto paralara hükümet müdahalesinin ardından Bitcoin’e ve diğer kripto paralara pek bir talep kalmayacağını da belirterek şunları söylemişti:

”Eğer gerekli düzenlemeleri yapar ve kara para aklama ile diğer suçların yapılmasını engellerseniz, Bitcoin’e pek de bir talep kalmayacaktır.”

‘Eski Jenerasyon Anlamaz’

75 yaşında alanında uzman bir isim olan Stiglitz’in bu yorumları ile sektörün genç isimlerinin düşünceleri ciddi terslikler barındırıyor. Örneğin Winklevoss kardeşler, daha önce Şubat ayında yaptıkları bir açıklamada, Blockchain teknolojisi ve kripto paraların eski toprak insanlar tarafından kolaylıkla anlaşılamayabileceğini belirtmişti.

Winklevoss, bu tarz yorumları yapan kişilerin hayal güçlerinin eksik olduğunu belirterek onlara yüklenirken, onun savunduğu şekilde piyasaya önemli paralar sağlayan ve destek veren genç dev analistler ve yatırımcılar da mevcut. Birçok banka, Blockchain ve kripto paralar ile ilgili yatırımlar ve araştırmalar yaparken bakalım zaman; Stiglitz gibi eski toprakları mı yoksa Winklevoss gibi yenilikçileri mi haklı çıkaracak?

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment