Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Yeni Bitcoin’i Aramayı Bırakmak, Yapılacak Belki de En Doğru Şey

‘İşte karşınızda yeni Bitcoin’ naraları ile size tanıtılan koinlerden birçoğunun haberini okumuşsunuzdur. Adı sanı pek de duyulmamış bir koin, nedense yeni Bitcoin olarak lanse edilir ve insanlar da bu fırsatı kaçırmamak için canla başla resmen savaşır. Bitcoin ve Ethereum’u kaçırdık ama bunu kaçırmayacağız diye düşünür…

”Karşınızda Yeni Bitcoin: XCoin”

Hangi siteden hangi haberi okuduğunuza ve o sitenin tıklanmalar için ne denli istekli olduğuna göre değişecek şekilde, birazdan sıralayacağımız koinler ile ilgili ‘Yeni Bitcoin’ yakıştırmaları duymuşsunuzdur. EOS, Verge, Zcash, NEO gibi koinler bu listede sıklıkla yer alırken bir hafta odak XLM’ye döner, bir sonraki hafta ise IOTA’nın sırası gelir. Forbes’a göre ise yılın her günü Ripple’ın yeni Bitcoin olmasına ayrılmış gibidir. Bu Ripple ve yeni Bitcoin haberleri Forbes’da o kadar sıktır ki, insanlar gerçekten de Forbes’un bir nevi takıntısı olduğunu bile düşünür. İşte size bunu kanıtlayacak basit bir Google araması sonuçları:

Stop Looking for the Next Bitcoin

Ripple, EOS, NEO ya da diğer alt koinlerin neden yeni Bitcoin olmadığını anlamak için ana akım medyanın neden böyle haberler ve yakıştırmalar yaptığını bilmek gerekiyor. Elbette ki bu noktada tıklanma kaygıları büyük bir rol oynuyor; ancak aynı zamanda bazı otoriteler bunu söylediğinde bu söylemlerini koinin teknik özelliklerini ön plana alarak söylemiyor. Merkeziyetsizlik, kullanım alanı, para olarak kullanımı vs. vs. dışında bir şeye yeni Bitcoin bu denerek yüklenmek istenen misyon aslında yatırımcısını deli gibi zengin edeceğinin düşünülmesi.

Elma ile Armutu Karıştırmak

Bir koinin, gelecekte bir gün Bitcoin’in yerini alması konusunda tek kıstasımız ‘fiyat’ olsa dahi, bu tanımlamada halen bazı eksiklikler defaatle göze çarpıyor. Yani elma ile armutu karıştırmak denilen şey tam da bu. Yani bu yapılan benzetmelerin; ”Altınordu Fenerbahçe’yi 1-0 yendi, Fenerbahçe de Manchester United’ı 2-0 yendi. Demek ki Altınordu, Manchester United’ı rahat yener.” tarzı çıkarımlardan hiçbir farkı yok.

Aynı şekilde bu açıklamaları kripto para piyasasına uyarlarsak bu sefer de karşımıza şu çok meşhur cümle çıkar:

”Ripple şu anda 1 doların altında işlem görüyor. Aynı Bitcoin gibi. O yüzden ripple kullanımı artarsa, bu da bir gün Bitcoin kadar edebilir!”

Eğer bilinçli bir kripto para yatırımcısı iseniz, bu yeni Bitcoin cümlelerine düşeceğinizi pek tahmin etmiyoruz. Ancak bu iş ile pek içli dışlı olmayan birisi için bu ifadeler pek tabii ki gayet aldatıcı olabiliyor. Birçok site, tık ve prim uğruna bu ifadelerle koin tanıtınca, bazıları da maalesef başka hiçbir şey düşünmeden o koine yatırım yapıyor. Kripto para yatırımı zaten yeterince riskli bir şey olduğundan, bir de işin içine böyle haberler girince, süreç iyice sarpa sarıyor ve insanlar güç bela biriktirdiği kazançlarını bilinçsizce har vurup harman savuruyor.

Yeni Bitcoin’i bulmak, yeni tekerleği bulmak gibi aslında, aralarında pek bir fark yok. Yeni bir Bitcoin yok ve olmayacak da çünkü bu örnekte Bitcoin zaten tekerin kendisi. Tabii ki daha iyi, daha güçlü, daha hızlı ve daha ucuz kripto paralar olacak ve bunlar gerçekten de yatırımcısını daha da zengin yapabilecek kripto paralar çıkabilir ancak bunların Bitcoin’in yerini alması gerçekten imkansız. Zaten eğer böylesi bir alt koin varsa, o koin Forbes’a çıkmışsa, zaten tren çoktan kaçmış demektir.

İşte bu sebeple bu tarz yapılan yayınlara bundan sonra biraz daha sorgulayıcı ve de şüpheci bakış açılarıyla yaklaşmak, çözüm için yapılacak en doğru şey olacaktır. Bitcoin, konsept itibariyle gerçekten bir devrimdi ve bir daha kimse aynı devrimi baştan yapamayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment