Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alman Komitesi: Kripto Paralar Finansal İstikrara Tehdit Değil

Almanya’daki federal parlamentoya (Bundestag) bağlı olan Finansal İstikrar Komitesi (AMS), kripto paraların Almanya’daki finansal istikrara karşı birer tehdit oluşturmadıklarını açıkladı.

Komite bu konuda üstünde yaptığı araştırmada kripto paraların finansal istikrara tehdit oluşturmadıklarını belirtmenin yanı sıra kripto para piyasasındaki fiyat değişkenliklerinin üstünde durdu. Komite ayrıca kripto paraların henüz “genel halk tarafından kabul görmediklerini ve işlem maliyetlerinin göreceli olarak hala çok yüksek olduğunu” vurguladı. Komite tarafından yapılan açıklamanın bir kısmı şu şekilde:

“Sıkça görülen fiyat değişkenliklerine ve piyasa hacminde görülen kayda değer artışa rağmen bankaların, fonların giriş yapmadığı küçük bir sektöre sahip olan kripto paraların istikrara pek ciddi bir etkileri olmadı.”

Komite tarafından yayınlanan rapora göre kripto paralar büyük ölçüde spekülatif varlıklar olarak değerlendirilebilirler. Biz bu yazıda ‘kripto para’ diyoruz ancak komite bu tarz varlıkları kripto-token olarak adlandırmayı tercih ediyor ve bu tarz varlıkları ‘para birimi’ olarak görmüyor. AFS’ye göre bu ‘kripto-tokenlar’ günlük yaşamda ödeme aracı olarak, birikim aracı olarak, hesaplama birimi olarak kullanılmıyorlar ve bu yüzden ‘para’ kategorisinde değerlendirilemezler.

Komite kripto paraları her ne kadar birer tehdit olarak algılamıyor olsa da sektörde yaşanan gelişmeleri yakından tkaip ettiğini ve etmeye devam edeceğini de söylüyor:

“Geleneksel finans sistemiyle olan bağlantı gelecekte daha da güçlü bir hal alabilir. Mesela resmi borsalarda yapılan kripto-token türevlerinin (Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri gibi) ticareti bu bağlantıyı güçlendirebilir. Dolayısıyla komite yaşanan gelişmeleri takip etmeye devam edecek ancak şu an için müdahale etmeyi gerektirecek kadar ciddi bir sebep görmüyor.”

AFS tarafından yayınlanan rapor Almanya’daki federal hükümet yetkililerinin Haziran ayının ortalarında yaptıkları açıklamalara epey benziyor. Yetkililer de yaptıkları açıklamalarda kripto paraların küresel finans sisteminde pek de büyük bir rol oynamadıklarını söylemişlerdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment