Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Almanya: Kripto Paralar 2020 Yılında Bile Ödemelerde Kullanılmayacaklar

Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi (ZEW) tarafından yapılan bir ankete göre Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar 2020 yılına gelindiğinde dahi geçerli bir ödeme metodu olarak kabul görmeyecekler.

Adından da anlaşılacağı üzere ekonomi alanında araştırmalar yapan ZEW bankalardan, sigorta şirketlerinden, belli başlı büyük şirketlerin finans departmanlarından 300’e yakın uzman topladı. Toplanılan bu uzmanlara daha sonra kripto paraların yakın zamanda günlük hayatta kullanılıp kullanılmayacakları soruldu.

ZEW tarafından bir araya getirilen uzmanlar Almanya’da kripto para kullanarak “bir fincan kahve alabilir duruma gelmenin ihtimalinden” pek de umutlu değiller. Uzmanların yalnızca yüzde 13’ü kripto paraların 2020’ye dek bu gibi ürünlerde kullanılabilir duruma geleceklerini düşünürken ankete katılanların yüzde 23’ü böyle bir senaryonun ABD‘de ve Japonya‘da gerçeklemesinin daha olası olduğunu düşünüyor. ZEW tarafından yayınlanan rapordan bir kesit şu şekilde:

“Anket sonuçlarına göre Almanya’da 2020 yılına kadar kripto para kullanarak müzik gibi şeyler satın alınabilmesi ihtimali yüzde 23 civarında. Kıyaslama olması amacıyla, Japonya (yüzde 34) ve ABD (yüzde 35) gibi diğer sanayileşmiş ülkeler için durum daha iyimser.”

Ankete katılanların yalnızca yüzde 20’si Almanya’da 2020 yılına kadar kripto para kullanarak araba satın almanın mümkün olacağını düşünüyor. Japonya’da ve ABD’de bu oran sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 15 civarlarındaydı. ZEW’deki bilim insanlarından Dr. Dominik Rehse, anketten çıkan sonuçlar hakkında şu yorumu yaptı:

“Elde ettiğimiz bulgular, mevcut ödeme metotlarının piyasadaki kişilerin ihtiyaçlarının zaten büyük bir kısmını karşılıyor olması ve kripto paraların -2020 yılının sonuna gelindiğinde dahi- teknik açıdan günlük hayatta kullanılamayacak kadar zor olacaklarının veya yüksek işlem ücretlerine sahip olacaklarının düşünülüyor olmasıyla açıklanabilir.”

Kripto paralar her ne kadar özellikle geçtiğimiz yılın sonlarında ciddi bir artış yaşamış olsalar da bu tarz varlıkların hala tam olarak ‘ödeme metodu’ olarak görülmedikleri bariz. Ödeme servisi sağlayıcılarından olan Western Union’ın CEO’su yakın zamanda bu konu hakkında bir yorum yapmış ve insanların hala kripto para yerine itibari para tercih ettiklerini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment