Uzmanlar Blockchain’in Dünya’yı Değiştireceğine İnanıyorlar
Blockchain teknolojisinin pek çok alanda kullanılabileceği biliniyor ve hatta çeşitli sektörlerdeki şirketler bu teknolojiden faydalanmaya başladılar bile. Avrasya Blockchain Derneği’nin (BLASEA) başkanı olan Kadir Kurtuluş da Blockchain teknolojisinin ne kadar kullanışlı olabileceği hakkında konuştu.
Anadolu Ajansı’na konuşan Kadir Kurtuluş: “Blockchain teknolojisi yalnızca para ile bağlantılı değil, ekonominin yapısıyla bağlantılı” şeklinde konuştu.
Kurtuluş, Blockchain teknolojisinin önümüzdeki yıllarda her türlü bankacılık süreci, ödeme metodu, değerli taş işlemi, elektronik devlet işi, seçim, hisseler, sağlık hizmeti, e-ticaret, lojistik, enerji, tarım, dijital anlaşma için kullanılabileceğini de belirtti.
BLASEA’nın tanımına göre Blockchain, kriptografi sayesinde işlemleri güvenli biçimde kaydeden ve doğrulayan bir teknoloji.
Kurtuluş “Blockchain’in ve Blockchain üzerine kurulmuş protokollerin dünyadaki finans sisteminde bir devrim yapabileceğini” düşünüyor.
Birleşmiş Milletler’in Blockchain teknolojisine dayanan, Dünya’nın her yerinden insana küresel çapta işlem yapma imkanı tanıyacak olan ve 2030 yılına dek hazır olması istenen bir tür ‘kimlik’ üzerinde çalıştığını söyleyen Kurtuluş “hükûmetlerin bu tür bir kimlik kullanması durumunda insanların herhangi bir bankada anlık olarak para aktarabileceklerini” vurguladı. Kurtuluş, Blockchain teknolojisinin küresel çapta aktarılan bilgilerin güvenliğini sağlayacağını ve hükûmetler ile diğer otoritelerin kayıt tutmayacaklarını, yalnızca zaten tutulmuş olan kayıtları denetleyeceklerini belirtti.
Blockchain teknolojisiyle ilgili pek çok Dünya devinin patent başvurusunda bulunduğunu daha önce belirtmiştik. Kurtuluş Amerika Bankası’nın 43 patent ile zirveyi çektiğini, küresel finans şirketi olan Mastercard ile teknoloji devi IBM’nin 27 patent ile ikinciliği çektiğini söyledi.
Kurtuluş “Goldman Sachs, Citibank ve JPMorgan da patent başvurusunda bulunuyor” diye ekledi.
Kurtuluş, belli başlı ülkelerin dış ticarette kullanmak amacıyla bölgesel bir kripto para oluşturmalarının kendileri için son derece avantajlı olacağını düşünüyor. Kurtuluş:
“Türkiye, Rusya, Japonya, Çin, Hindistan ve İran gibi ülkeler dış ticaret işlemlerini kendi ellerine alabilir ve böylesi para birimleriyle çok daha rekabetçi olabilirler.”
Blockchain teknolojisinin kayıt toplama ve biriktirme konusunda ne kadar verimli olduğunu anlatmaya lüzum yok. Kurtuluş Blockchain teknolojisini Avrupa Birliği’nde dijital piyasaları bir nevi düzenlemek için kullanılan bir sistem olan Elektronik Kimlik, Kimlik Doğrulama ve Güven Hizmetleri’ne (eIDAS) benzetiyor. Kurtuluş, AB’nin bu sistemi kullanarak yılda 415 milyar Euro’luk masraftan kurtulduğunu söyledi.
Kurtuluş, AB gibi birliklere bağlı olmayan ülkelerin Blockchain’e dayalı bir dijital piyasaya sahip olmalarının kendileri için iyi olabileceğini söyledi.
“415 milyar Euro’dan fazla bir ekonomik büyüme sağlama ve yüz binlerce yeni iş oluşturma potansiyeli bulunan Avrupa Tek Dijital Pazarı, Avrupa Komisyonu’nun önceliklerinden biri.”
eIDAS sistemi AB üyesi 28 ülke arasında dijital kimlik ve imza gibi özelliklerden faydalanmayı sağlıyor.
ABD merkezli Blockchain Yatırımcıları Konsorsiyumu’nun (BIC) kurucularından olan Brad Bülent Yaşar, diploma doğrulama konusunda hala sıkıntı yaşayan akademi dünyasının Blockchain teknolojisinden faydalanabileceğini söylüyor.
Yaşar’a göre eğer biri gelip herhangi bir ülkedeki herhangi bir üniversiteden mezun olduğunu söylüyorsa, Blockchain teknolojisi sayesinde bu kişinin doğru söyleyip söylemediği hemen kontrol edilebilir.
Yaşar, hala yeni sayılabilecek bir teknoloji olan Blockchain’in yalnızca endüstriyel alanda değil pek çok alanda iş görebileceğini düşünüyor. Yaşar özellikle bankaların, hükûmetlerin ve çeşitli kurumların Blockchain teknolojisinden faydalanacaklarına inanıyor. Yaşar:
“Şu anda Dünya’daki pek çok banka gizliden gizliye kendi iç işlemleri ve bankalar arası işlemler için Blockchain teknolojisini deniyor.”
Yaşar internet teknolojisinin de başlangıçta küçük bir kitleye hitap ettiği ancak bu teknolojinin sonradan devasa bir sistem haline geldiğini vurguladı.
Yaşar’a göre ülkeler Blockchain teknolojisin karşı değiller. Ülkelerin istediği tek şey bu teknolojinin yasal olarak düzenlenmiş hale getirilmesi. Yaşar:
“Singapur, Cebelitarık, Cayman Adaları ve bazı diğer küçük ülkeler zaten ekonomik fırsatların farkındalar ve bu alanda bayrak taşımak istiyorlar.”