Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: Bitcoin Arzı, XRP Relist, Yerli Bankalar, CBDC Açıklamaları

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin altıncı yazısındayız. Bu hafta sosyal medyaya damga vuran şeylerden biri piyasadaki düşüş oldu. Fakat Bitcoin fiyatını binlerce dolar düşüren bu hareketlilik, şimdilik geride kalmışa benziyor.

Martın son “Vay Anam Vay” yazısındayız. Bu sefer sosyal medyada XRP için başlatılan RELIST akımından, Türkiye’de blockchaine yönelen bankalardan, arka arkaya gelen CBDC yorumlarından bahsedecek ve bir soru soracağız: Bitcoin arzı azalıyorsa fiyat niye yükselmiyor?

Arz azalıyorsa fiyat niye yükselmiyor?

On-chain analistleri, borsalarda tutulan Bitcoin miktarının artmasını olası bir satış baskısının habercisi olarak yorumluyor. Buna karşın, borsa rezervlerinin küçülmesi geleneksel olarak yatırımcının HODL yapmaya başladığını gösteriyor.

Bu iki gelişme, farklı şekillerde yorumlanabilse de (örneğin, borsadan çekilen bir coin yine satılabilir) fiyat, bu yorumlara uyumlu şekilde hareket etme eğilimi gösterebiliyor.

Bybt verilerine göre borsa rezervlerinde şu anda, 24 Şubat’a kıyasla 100.000 adet daha az Bitcoin bulunuyor. Sadece Coinbase rezervlerinde yılbaşından beri 150.000 azalma oldu.

bybit-bitcoin-borsa-rezerv

Glassnode’un likit olan ve olmayan Bitcoinler için yaptığı ölçüm, bu trendi teyit eder nitelikte. Alım-satım amaçlı kullanılmayan, artık HODL edilmeye başladığı düşünülen Bitcoinlerin sayısı son 3 yıldır hiç olmadığı kadar hızlı artıyor.

bitcoin-btc-glassnode

Ne var ki arz tarafında görülen bu azalma, fiyat üstünde henüz radikal bir etki bırakmadı. Daha bu hafta, Bitcoin’in 51.000 doların altına kadar düştüğünü gördük. William Clemente III olarak tanınan bir on-chain analisti, bunu şöyle yorumluyor:

“İnsanlar, ‘Eğer borsalardan Bitcoin çıkıyorsa, fiyat niye yükselmiyor?’ diye soruyorlar. Fiyat hareketliliği kısa vadeli; yatırımcıların kararlı bir şekilde alım yapmasıysa uzun vadeli sinyaldir. Bitcoin’de görülen likidite sorununun etkileri, bir sonraki büyüyen talep dalgasıyla hissedilecek. Muhtemelen bu yılın üçüncü, dördüncü çeyreğinde.”

Kendini “yarı-profesyonel bir trader” olarak tanımlayan Kalender ise bullish değil, bearish bir ihtimalin üstünde duruyor:

Borsalarda tutulan bitcoin miktarının tarihi diplerde olması piyasa için olumlu olmaktan çok olumsuz değil mi sizce de? Yani borsalara geri girecek miktarın artmaya başlayacağı noktaları işaret ediyor olamaz mı?

İsmail Hakkı Polat’ın, azalan likiditenin uzun vadeli etkileriyle ilgili dile getirdiği bir soruyu gündeme getirelim: “Herkes parasını cüzdanına çektiğinde piyasayı kim yönlendirecek?” Bu soruyu, “Vay anam vay, neler dönecek Satoshi ya?” diye uyarlayabiliriz.

Ripple davası sürerken “RELIST” akımı başladı

ABD başta olmak üzere birçok ülkedeki kripto para borsası, menkul kıymet davasının Ripple aleyhine sonuçlanma ihtimaline karşın XRP işlemlerini durdurma kararı aldı. Bu davanın güncel durumunu çok kısa bir şekilde özetleyelim:

  • SEC, Garlinghouse ve Larsen’in anlaşmalı olduğu bankalara celp kağıdı göndermiş, Garlinghouse ile Larsen’in avukatları SEC’nin bu talebinin “uygunsuz” olduğunu dile getirmiş, SEC 17 Mart günü bu ifadeye bir yanıt verip talebinde ısrarcı olduğunu göstermişti.

  • Taraflar, geçen hafta düzenlenen duruşmada Hakim Sarah Netburn’ün karşısına çıktı. Jeremy Hogan’ın aktarımına göre hakim, “Benim anladığım kadarıyla XRP; bir para birimi olarak değere sahip ve. … Bitcoin ile Ether’dan ayrışıyor.” dedi.

  • Bitcoin, Ether ve XRP arasındaki ilişkinin ön plana çıkmaya başladığı davada Ripple, SEC’nin şu ana dek bu üç dijital varlık hakkında yaptığı incelemelerin hakimle paylaşılmasını istiyor. Taraflar, bu konuyu görüşmek için 6 Nisan’da Hakim Netburn’ün de katılacağı bir telekonferans düzenleyecek.

Sosyal medyadaki XRP destekçileri, tüm bunlar yaşanırken XRP’yi sözde “delist” eden borsalara karşı “RELIST” akımı başlattılar. Twitter’daki “RelistXRP” akımı, ABD ve Hollanda’nın gündemine dahi girdi.

İsviçre merkezli Lykke, 18 Ocak’ta aldığı işlem durdurma kararından dönen ve XRP’yi “yeniden listeleyeceğini” duyuran ilk kripto para borsası oldu.

ripple-xrp-lykke-borsa-ceo
Lykke CEO’sunun XRP’yi “relist” etme kararıyla ilgili açıklaması

Türkiye’de iki bankadan blockchain hamlesi

25 Mart tarihli Sermaye Piyasası Kurulu bültenine göre İş Portföy Yönetimi A.Ş., yeni bir blockchain fonu kurmak için onay aldı. Karma şemsiye fonu çatısı altında faaliyet göstermesi beklenen fonun ismin İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fon olarak açıklandı. İş Portföy’ün karma fonlarının aylık getirisi, %5,96’yı bulabiliyor.

spk-is-portfoy-blockchain

Arden Papuççiyan, bu hafta Denizbank tarafından kurulan Deniz Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun detaylarını aktardı. 25 milyon dolarlık fonun, önümüzdeki 7 yıl boyunca birçok farklı alandan girişime yatırım yapması bekleniyor. Bunların içinde yapay zeka, biyoteknoloji, ticaret, tarım, sağlık gibi alanlara ek olarak blockchainin de yer aldığı öğrenildi.

Altısı bir arada: CBDC arenası kızışıyor

‘Dijital merkez bankası parası’ terimini bundan iki yıl öncesine kadar belki birkaç haftada bir duyuyorduk. Bu yıl ise sadece bu hafta içerisinde en az altı farklı ülkeden CBDC haberi geldi.

  • T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, dijital lira için yapılan “hukuki, teknolojik ve ekonomik” altyapı çalışmalarının bu yıl sonunda açıklanacağını duyurdu.

  • Japonya Merkez Bankası, cuma günü bir bildiri yayınlayıp dijital para koordinasyonu için özel bir ekip kurulduğunu açıkladı. Henüz dijital para çıkarmaya  niyeti olmayan Japonya, teorik çalışmaların nisan ayında başlayacağını bildirdi.

  • Çin Merkez Bankası Dijital Para Araştırma Enstitüsü Başkanı Mu Changchun, perşembe günü Uluslararası Ödemeler Bankasının seminerine katıldı. Changchun’a göre eğer ülkeler kendi dijital paralarını çıkaracaklarsa, bu paralarla yapılacak işlemlerin “yasal olup olmadığının gözetlenmesi” ve devletlerin birbiriyle iş birliği yapması gerekecek.

  • Fed Başkanı Jerome Powell, aynı gün Finansal Hizmetler Komitesinin karşısına çıkıp dijital dolar hakkında konuştu. Powell, Çin’in dijital parasına atıfta bulunup, “Biz, onlarınki kadar gizlilikten yoksun bir sistem kuramayız.” dedi. Taraflar, CBDC’nin tam anonimlik sunmaması gerektiği konusunda hemfikir. Ama Fed, bireysel gizliliğe daha çok önem vereceğini söylüyor.

  • Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, perşembe günü Hindistan’daki ekonomi etkinliğinde konuşup “İtibari paranın dijital versiyonunu üretmeyi düşünüyoruz ama Merkez Bankası olarak, bu dijital paraların mali istikrarı nasıl etkileyeceğini de değerlendiriyoruz.” dedi. Ülkede özel kripto paraların yasaklanıp yasaklanmayacağı belirsizliğini korurken, “hükümetinkine benzer” endişeler dile getirildi.

  • Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Lee Ju-yeol, çarşamba günü katıldığı etkinlikte kripto paraların volatil yapısından bahsedip, CBDC’lerin kullanıma sunulmasıyla birlikte bitcoin gibi kripto paralara duyulan talebin azalacağını söyledi.

Jamaika’yı da sayalım, yedi ülke olsun. Jamaika Merkez Bankasından gelen basın duyurusuna göre CBDC için mayıs ayından aralık ayına kadar test çalışması yapılacak. CBDC’nin 2022’nin başında kullanıma hazır olması bekleniyor

jamaika-merkez-bankasi

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!