Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin 6 Milyar Dolarlık Gün Geldi

Bitcoin piyasasında neredeyse 6 milyar dolarlık opsiyon sözleşmesinin vadesinin dolacağı gün geldi çattı. Bitcoin, bu kritik gün öncesinde hafta boyunca %10,75 oranında değer kaybetti. BTC/USD, cuma sabahı 52.569 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin yatırımcıları, aldıkları opsiyonlarla belirli bir vadeye kadar önceden belirlenen bir fiyatla BTC alma/satma hakkı kazanır. Bybt verilerine göre bugün 5.5 milyar dolarlık (105.280 BTC) opsiyonun vadesi dolacak. Sektörün lider isimlerinden Deribit’teki opsiyonların vadesi, Türkiye saatiyle 11:00’de doldu.

Bu sayı, opsiyon piyasası için yeni bir rekor teşkil ediyor. Bir önceki rekor, Ocak 2021’de 4 milyar dolar ile kırıldı.

bitcoin-options-kripto-para-fiyat-usd

Piyasada satış baskısı oluştu

Deribit’in COO’su Luuk Strijers, bu kritik gün öncesi CoinDesk’e konuştu. Bugün vadesi dolacak sözleşmeleri yorumlayan Strijers, max pain noktasına dikkat çekti. Güncel verilere göre Deribit’teki max pain, 40.000 dolar düzeyinde.

deribit-max-pain-bitcoin
Deribit’teki opsiyonların genel durumu

Ömer Evren Tanyaş’ın anlatımına göre max pain teorisi, “Kurumsal ve büyük oyuncuların genelde opsiyon sattığı ve bu oyuncuların, manipülasyon yetenekleri sonucunda, opsiyonu alan [küçük yatırımcı] aleyhinde hakimiyet kuracağı görüşüne” (154) dayanır.

Bitcoin yatırımcıları bekleyişe geçti

Analistler, yatırımcıları bu tarih öncesi yaşanabilecek dalgalanmalara karşı uyardı. CrossTower’ın trading müdürü Chad Steinglass, “Alıcılar dipten alım yapmaktansa, ne olup biteceğini görmeyi bekliyorlar.” diyerek yatırımcıları ölçülü davranmaya çağırdı.

Max pain hakkında konuşan TraderKoz“Opsiyon piyasasında max pain diye bir şey gerçekten var ama bu, onun gerçekleşmek zorunda olduğu anlamına gelmiyor.  Max pain sadece çoğu opsiyonun hangi teslim fiyatında parasız kalacağını gösteriyor.” dedi.

OKEx Insights ekibinden Hunain Naseer, şu an için 48.000-50.000 dolar aralığındaki destek noktasının üstünde durduklarını açıkladı. Piyasanın, vadelerin dolması ile birlikte iyileşme belirtileri gösterebileceği düşünülüyor.


Tanyaş, Ö. (2016). Opsiyon Stratejilerine Giriş (Vol. 1). İstanbul.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!