Vay Anam Vay: Bitcoin, XRP Duruşması, ABD’de Vergi, Ukraynalı Kamu Görevlileri
Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin sekizinci yazısındayız. Geçen haftaya damga vuran şey tek başına “vergi” konusu olmuştu. Bu hafta ise tek değil, kendi içinde önem taşıyabilecek birkaç farklı gelişme var.
Bir önceki yazıda “bahar geldi” dedik. Tesadüf o ki, Bitcoin için yeşillikler açmaya başladı. Coinbase verilerine göre fiyat, bugün 14 Mart’tan sonra ilk kez 61.000 doların üstünü gördü.
Hal böyleyken, bu hafta kısaca Bitcoin ve madenciler hakkında konuşulacak, bunun yanında, ABD Vergi Dairesinin 10 milyonluk projesinden, bu haftaki XRP duruşmasından ve Ukrayna’daki memur görünümlü balinalardan bahsedilecek.
Bloomberg Bitcoin 400.000 dolar olabilir diyor
1 yılda %779 değerlenen Bitcoin, yazım sırasında 60.440 dolardan işlem görüyor. Bloomberg Crypto analistlerine göre fiyat, şu anda bulunduğu noktadan %560 daha yukarıya çıkabilir.
Bloomberg, bu hafta yayımladığı raporda Bitcoin’in günümüzdeki halini 2013 ve 2017 tarihlerindekine benzetti. Fiyat 2013’te 55; 2017’de 15 kat yükselmişti.
Yukarı yönde beklentiler sürerken, normalde satış baskısı oluşturmasıyla nam salan madenciler HODL yapmaya başladı. Glassnode verilerine göre madencilerin cüzdanına son 2 hafta içinde 4.435 BTC eklendi. Toplam sayı, 1.8 milyona çıktı.
Madenciler, Bitcoin fiyatı geçen yılın sonunda 20.000 doları aştıktan sonra yüklü miktarda satış yaptılar. Babel Finance CEO’su Flex Yang’e göre bu satışlar sayesinde “yeteri kadar nakit rezervi” biriktirdiler ve şu anda bu sayede HODL yapabiliyorlar.
IRS’ten 10 milyon dolarlık dijitalleşme paketi
ABD Vergi Dairesi (IRS), geçen hafta 2016-2020 tarihleri arasında 20.000 dolar ve üstü değerde işlem yapmış müşterilerin ismini alabilmek için Circle ve Poloniex’e tebligat gönderdi.
IRS, kripto para işlemlerini takip edebilmek için bundan çok daha geniş kapsamlı adımlar atıyor. Vergi Dairesi, operasyonlarını dijitalleştirmek adına bu yıl için 10 milyon dolardan fazlasına mal olabilecek bir paket hazırladı.
Yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin yer aldığı paket, “kripto para işlemlerinin takibini” kolaylaştırmak için tasarlandı. IRS yine aynı teknolojileri kullanarak kripto para hizmet ve ürünleri ile ilgili veri çekmek istiyor.
Ripple’dan SEC’ye: “Belgeleri bulduk bile”
Ripple ve SEC, bu haftaki XRP duruşmasında bir kez daha karşı karşıya geldi. Hakim Sarah Netburn, duruşma sonucunda Ripple’a SEC’nin Bitcoin ve Ethereum hakkında yaptığı resmi değerlendirmeleri inceleme yetkisi verdi.
6 Nisan’daki duruşmanın transkriptine erişim sağlamak artık mümkün. Ripple’ın avukatlarından Michael Kellogg, duruşma sırasında ortaya önemli sayılabilecek bir iddia atarak şunları söyledi:
“Bazı kripto para borsalarının ve hedge fonlarının, Bitcoin’i ve Ether’ı olduğu gibi XRP’yi de listeleyip listeleyemeyecekleri veya XRP’nin menkul kıymet olup olmadığı konusunda SEC ile görüştüğünü gösteren belgeleri bulduk bile. Bu şirketler, SEC’ye XRP’nin kendi analizlerine göre neden menkul kıymet sayılamayacağını açıklamışlar. Görüşme bittikten sonra XRP’yi listelemiş veya XRP yatırımı yapmışlar. Bu şirketler XRP’nin menkul kıymet olmadığı kanısına varmış ve SEC, buna itiraz etmemiş.”
Litvanya’daki CoinGate adlı bir kripto para şirketi, bu duruşma sonrasında “Dava Ripple’ın lehine dönmeye başladı.” diyerek XRP işlemlerini geri açtı.
XRP, bir önceki Vay Anam Vay yazısını yazarken 0,609 dolardan satılıyordu. Bu seferki yazıda, %87’lik artışla 1,14 dolardan satılıyor.
Sabahları kamuda, akşamları okyanuslarda
Ukrayna’daki bazı memurlar, sabahları kamu görevi yapıp akşamları Bitcoin balinasına dönüşüyor olabilir.
Ülkedeki tüm kamu görevlileri, yasa gereği sahip oldukları malları halka açık şekilde bildirmek durumunda. Ukrayna dijital varlıkları henüz tam anlamıyla regüle etmiş değil ama mal bildiriminde bulunan 791.872 kamu görevlisinden 652 tanesi, ne kadar kripto paraya sahip olduğunu çoktan açıkladı.
Opendatabot’un perşembe günkü paylaşımına göre meclisteki bazı isimlerin cüzdanı, oldukça kabarık.
- Dnipro’daki belediye meclisinde görev alan Vyacheslav Mishalov, 18.000 tane
- Vietnam elçiliğinde görev alan Petro Lensky, 6.528 tane
- Odessa konseyinin başkan yardımcısı Alexander Urbansky, 5.328 tane Bitcoin’i olduğunu bildirmiş.
İşin “Vay anam vay, neler dönmüş Satoshi ya?” dedirten kısmı, bu bilgiler paylaşıldıktan sonra yaşandı. CoinDesk haberine göre Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Kurumu (NAPC) yetkilisi Sergiy Petukhov, perşembe günü bir Facebook gönderisi paylaşıp,
“Mal bildirimlerini incelerken, bildiri sahibinin ne kadar kripto parasının olduğuna, bu kripto paraların alımı için gereken paranın gerçekten transfer edilip edilmediğine ve bildiri sahibinin, bu paranın kaynağını açıklayıp açıklayamadığına bakacağız.” dedi.
18.000 Bitcoin bildiren Mishalov, bundan bir gün sonra yerel bir televizyon kanalına çıkıp, “Aslında yüklü miktarda Bitcoin’im var ama o kadar yok.” dedi. Mishalov, “Geçmiş bildirimi değiştiriyordum ama Bitcoin’le ilgili kısmı güncellememişim. NAPC’ye bir mektup yazdım. Yakında, güncel halini göreceksiniz.” ifadelerini kullandı.