Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dün, Ripple ve XRP İçin Neden “İyi Bir Gündü”?

Ripple ve ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), dün akşam 21:00’de düzenlenen duruşmada karşı karşıya kaldı. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, duruşma bittikten sonra “Bugün, iyi bir gündü.” dedi.

SEC, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları menkul kıymet olarak görmüyor. Regülatörün bu tavrı, hem eski başkan Jay Clayton hem Kurumsal Finans Birimi Müdürü William Hinman gibi isimler tarafından dile getirilip, onaylanmıştı.

Ne var ki SEC’nin Bitcoin ve Ethereum hakkında inceleme yaparken nasıl bir yol izlediği, bunları ne gibi kriterler ışığında değerlendirdiği bilinmiyor.

Belgeleri görmeye hak kazandı

Ripple Labs, 15 Mart’ta SEC’nin yıllar boyunca Bitcoin ve Ethereum hakkında yaptığı iç yazışmalara, yayımladığı bildirilere ve notlara erişmek için mahkemeye başvuruda bulundu. Law360 haberine göre Hakim Sarah Netburn, dünkü duruşmada davalı tarafın talebini “büyük ölçüde onaylayacağını” duyurdu.

Belgelerle birlikte, SEC’nin Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları neye göre değerlendirdiğini, nasıl tanımladığını ve neye benzettiğini, bunların menkul kıymet olmadığına nasıl karar verdiğini görmek mümkün olabilecek. Davada taraf olmayan Stuart Hogan adlı bir avukat, sadece resmi belgelerin teslim edileceğini açıkladı.

SEC memurlarının gayriresmi şekilde yaptıkları kişisel yazışmalar, davaya dahil edilmeyecek.

Bu belgelerle bir çıkar yol bulmaya çalışacak

Ripple, bu belgeleri incelerken XRP’nin hiç Bitcoin’e veya Ethereum’a benzer şekilde tanımlanıp tanımlanmadığına, “dijital para” diye tasvir edilip edilmediğine, BTC, ETH ve XRP üçlüsünün aynı çerçeve içinde ele alınıp alınmadığına bakacak.

Ripple Labs’in avukatlarından Matthew Solomon’a göre bu belgelerin herhangi birinde XRP’nin menkul kıymetten ziyade para birimi olarak tanımlandığının keşfedilmesi, SEC’nin davası için “game over” olabilir.

Bu keşif, XRP’yi SEC’nin yetki alanından çıkarabilir. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, duruşmadan sonra sabaha karşı 2:55’te, “Bugün iyi bir gündü.” diye tweet attı.

ripple-ceo-twitter-garlinghouse

SEC, Aralık 2020’de Ripple Labs’i, Brad Garlinghouse’u ve Chris Larsen’i toplamda 1.3 milyar dolarlık kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı iddiasıyla dava etti. Dün, 2018’den sonra ilk kez 1 doların üstüne çıkan XRP; yazım sırasında 0,981625 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!