Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano’dan Merkeziyetsizliği Güçlendirmek İçin P2P Adımı

Cardano, ağ merkeziyetsizliğini güçlendirmek için stake havuzları arasında P2P iletişim kurulacağını açıkladı. Bu yenilikle birlikte ağın sürdürülebilirliğinin artması bekleniyor.

Cardano, stake havuzlarının aynı düzende çalışmalarını sağlayarak merkeziyetsiz bir ortamda eşitlik sağlamayı hedefliyor. Ağ ekibi, sağlanacak olan P2P iletişim ile nodelar arasındaki veri akışının hızlanmasını ve böylece merkeziyetsizliğin güçlenmesini bekliyor. 

Yenilik için hangi adımlar atıldı?

Cardano ağındaki nodelar arası iletişim mini protokoller aracılığıyla sağlanır. Her protokol, bloklarla veya işlemlerle ilgili bazı verileri barındırır. Bu protokolleri ve ağ hizmetini desteklemek amacıyla ağa yeni protokoller eklendi.

Bunun yanı sıra, ağda aşırı yüklenme olmaması amacıyla P2P iletişimin çift yönlü hale getirildiği ve nodeların ağ performansını etkilemeyecek şekilde iletişim kurmasının sağlanacağı ifade ediliyor.

Nodeların aktifliği önem kazandı

Cardano ağında bulunan nodeların aktiflik oranı değişiklik gösteriyor. Bu nodelar arasında çift yönlü bir iletişimin sağlanması için hangi nodeların aktif olduğu önem taşıyor. Bunu belirlemek ve ağ performansını yükseltmek için P2P governor özelliği kullanılacak. Bu özellik, sistem performansını desteklerken stake havuzları arasındaki iletişimi kolaylaştırır.

P2P entegrasyonu ne zaman gerçekleşecek?

Cardano, P2P iletişimini sağlamak için son kalite testlerini yapmayı sürdürüyor. Testin ardından merkeziyetsizliği desteklemek için yeni protokollerin eklenmesi planlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!