Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Güney Kore’de 70.000 Doların Üstüne Çıktı

Bitcoin’in Güney Kore borsalarındaki fiyatı, ‘kimchi’ primi sebebiyle 71.000 doların üzerine kadar çıktı. Kimchi primi, geçmişte boğa piyasasının sonunun geldiğinin habercisi olmuştu fakat analistler bu seferkinin farklı olabileceğini düşünüyorlar.

Bitcoin, bugün sabah saat 05:30 sularında ülkenin en büyük borsası olan Upbit’te 79.422.000 wonu (71.162 dolar) gördü. Aynı saatte, Coinbase’teki BTC/USD paritesi 57.733 seviyesindeydi.

bitcoin-upbit-borsa-fiyat

Kimchi primi Ocak 2018’de %47, Mayıs 2017’de %63 olarak ölçüldü. Kimchi, bugün son 3 yılın en yüksek seviyesi olan %20’nin üzerini gördü fakat ilerleyen saatlerde yeniden %20’nin altına indi.

cryptoquant-kimchi-primi-bitcoin

Kimchi primi nedir, ne anlama gelir?

Kimchi primi; Güney Kore borsalarındaki Bitcoin fiyatıyla global borsalardaki Bitcoin fiyatı arasındaki makası temsil eder. Calgary Üniversitesine göre kimchi primi, ilk kez 2016’nın başlarında görüldü.

Ülkedeki yatırımcılar, borsalarda işlem yapacakları zaman BTC/KRW paritesini kullanıyorlar. Regülatörden lisans almamış yabancı borsalar, KRW paritesini destekleyemiyor. Bu, Güney Kore pazarıyla global pazar arasında fark oluşmasına yol açıyor.

Forkast’ın haberine göre geçmiş boğa piyasalarında gözlemlenen kimchi primi, “hükümetin yerel borsalarda arbitraj yoluyla kar elde etmeye karşı getirdiği kısıtlamalar” sebebiyle yeniden ortaya çıkmış olabilir.

Ülkede yabancı bir borsadan Amerikan dolarıyla Bitcoin alıp arbitraj yapmak, Yurt Dışı Borsa İşlemleri Yasası (Foreign Exchange Transactions Act) kapsamında suç sayılabilir. Güney Kore’deki sıradan yatırımcılar, uygulanan sermaye kontrolleri nedeniyle yıl boyu yurt dışına en fazla 50.000 dolarlık para transfer edebiliyor.

Kore’den alınmış bir kredi kartıyla, yurt dışındaki bir borsadan yapılabilecek alışveriş miktarı için de üst limit uygulanıyor.

Kore’deki talep büyüyor olabilir

Geçmiş yıllarda, kimchi primi ne zaman büyük ölçüde yükselse piyasadaki boğalar güç kaybetmeye başladı. Arcane Research analisti Vetle Lunde, “Kimchi primi zirve yaptı mı yoksa yükselmeye devam edecek mi, bilmek imkansız. Ama şu hali, beni endişelendiriyor.” dedi.

Ne var ki kimchi primindeki artış, geçen senelerde olduğu kadar endişe verici olmayabilir. CoinDesk’e konuşan CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, “Kore pazarı, 2017’de global kripto para ticaretinin %7,9’una ev sahipliği yapıyordu. Bu sayı artık %2’nin altına düştü.” dedi. Dolayısıyla, kimchi priminin zirve yapıp düşüşe geçmesinin, global piyasayı “kayda değer düzeyde etkilemesi” beklenmiyor.

Bunun yanında, bu artışın büyüyen talebin bir yansıması olabileceği düşünülüyor. Forkast News’e göre artan işsizlik oranı, insanları dijital varlıklara yönlendirmiş olabilir. Law Lin adlı bir hukuk firmasında avukatlık yapan Tae Eon Koo, şunları söyledi:

“Ülkedeki birkaç İnternet devi haricinde, borsa yatırımcılarının yatırım yapabileceği çok fazla seçenek yok. İnsanlar şu sıralar borsaya yatırım yapmaktansa dijital varlıklara yatırım yapmayı daha cazip buluyor olabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!