Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Volkswagen Araçlar Arası İletişim Sistemleri İçin Blockchain Tabanlı Patent Başvurusu Yaptı

 Volkswagen araçların birbiri ile blockchain temelli bir ağ aracılığıyla iletişim kurabildiği ve yakındaki araçları uyarıp sürücüleri olası çarpışmalara karşı haberdar eden bir sistem hakkında patent başvurusunda bulundu.

Sistem, şerit değişimi, sollama veya yolda yaşanabilecek yüksek riske sahip bir sürü diğer olayı engellemek için kullanılabilir.

Patent başvurusundaki açıklama ise şu şekilde:

”Araçlar arası iletişim mesajları, güvenlikle ilgili olası bir durumun ortaya çıkması halinde araçlar ile paylaşılır. Bilinen en yaygın kullanım durumlarına, sürücüyü, iki aracın birbirine çok fazla yaklaşma ihtimalinde olduğu gibi, olası bir kaza halinde  uyarmayı hedefleyen mesajlar sağlamak örneği verilebilir.”

”Bu amaçla kullanılan araçlar arası iletişim sistemi, gönderen aracın imzasını taşıyan tekil mesajlar aracılığıyla yapılır. Mesajdaki imza ise olası bir durumda reddedilmezliği ve bütünlüğü sağlar. Güvenlik uyarılarının verilebileceği örnek olarak, hem güvenliği hem de yol kullanımının verimini arttıran ortak manevralar gösterilebilir.”

Patent kendi kendine giden veya bir sürücü tarafından kullanılan arabaların ikisine de uygulanabiliyor olacak ve bir sürücünün bulunduğu araçlarda direkt olarak sürücüyü uyarırken, otomasyona sahip araçlarda sürücünün görebileceği ekranda bir bildirim gösterecek. Bu sürücüler arası iş birliğinin, sürücülerin yol güvenliğini arttırmak adına anlaşmalara varmalarını sağlayacağı düşünülüyor.

”Kooperatif manevralar çok fazla şekilde yapılabilir. Bunu kullanmanın etkili bir yolu iki aracın bir anlaşmaya varıp anlaşma tamamlandıktan sonra anlaşılan manevranın yapılması olabilir. Planda değişikliğin ortaya çıkması durumunda bu değişimin de onaylanması gerekmekte.”

Patentin en önemli noktası, bu araçlar arası mesajlaşma sisteminin kriptografik olarak imzalanıyor olması ve yakındaki araçların bunu kullanarak bir ağ oluşturması ve ağ sayesinde trafiğin akışında daha iyi yol alıp çarpışmaları önlemesi olarak tanımlanabilir.

Patent açıklamasında mesajların ilk olarak bir araç ile diğeri arasında gönderildiğini ve her bir mesajın ”şifre işaretçisine” sahip olduğu belirtiliyor. Bu işaretçi gerekli bilginin blockchain üzerinde nerede saklandığını ortaya çıkartıyor. Mesajlar gönderildikten sonra en son mesajların işaretçileri katılımcılar tarafından imzalanıyor ve blockchain üzerinde kayıt altına alınıyor. Eğer kabul edilen anlaşma değiştirilmek zorunda olursa, ek bir mesaj ekleniyor ve süreç devam ediyor.

Volkswagen blockchain’i kendi işlemlerini geliştirmek için firmasına dahil eden en son büyük firma. Daha önceleri Walmart’ın tıbbı kayıtlara ulaşmak için, Mastercard‘ın anonim blockchain işlemleri için, Samsung‘un ise kendi lojistik ve işlemsel etkinliklerinin verimliliğini arttırmak için blockchain patent başvurusunda bulunduğunu görmüştük.

Daha önce Mart ayında, Amerikan otomotiv devi Ford Motors, trafik akışını yönetmek için kripto token değişimini de içeren bir araçtan-araca iletişim yöntemi hakkında patent başvurusunda bulunmuştu. Potansiyel bir etkileşimin örneği olarak bir sürücü randevu için geç kaldığı takdirde, belirli sayıda token karşılığında gelecek 10 dakika boyunca başka araçlara geçmeyi talep edebilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment