Willy Woo’dan Altkoin Yatırım Stratejileri
Kripto para analisti Willy Woo’nun yatırımları kulağa çılgınca oynanan bir kumar gibi gelebilir. Kendisi genelde 100’e hatta 1000’e katlanma potansiyeli olan altkoinlere yatırım yapmayı tercih ediyor. Üstelik bu altkoinlerin piyasasındaki volatilite o kadar yüksek ki portföyünun %75’inin birkaç hafta içinde yok olması riskini göze alıyor.
Geleneksel hisse yatırımcılarına göre bu strateji biraz fazla “vahşice” gelebilir. Ancak Woo’nun geçmişini göz önünde bulundurursak ondan bu şekilde bir strateji duymak pek de şaşırtıcı değil.
Günümüzde Woo kripto paralar üzerindeki felsefeleri ile gündeme gelse de yatırım yapmaya ilk kez 2008’deki ekonomik krizde başlamış. Bu birçok insan için oldukça tehlikeli bir piyasa ortamı gibi görünebilir, ancak o çökmek üzere olan bankaların hisselerinden kazanç sağlamayı başarmış… Ayrıca bu deneyim Woo’ya yüksek volatilite, yani fiyat kırılganlığı/oynaklığına sahip marketlerde nasıl alım satım yapılacağını mükemmel bir şekilde öğretmiş.
Ergenlik dönemlerinde programcılıkla uğraşan Willy Woo’nun kripto paralara neden ilgi duyduğunu anlamak zor olmasa gerek. Woo ilk kez kripto paralara girdiğinde Bitcoin 1 milyar $’lık bir piyasa hacmine sahipmiş. Bu sırada Woo Endonezya’nın Bali şehrine taşınmak zorunda kalmış. Kendisi bu süreci “büyük bir çıkmaza girdim” şeklinde tanımlıyor.
Woo ilk önce Bitcoin yatırımlarıyla ilgilenmeye başlamış olsa bile, belirli bir zaman sonra stratejisini değiştirerek alternatif kripto paralara yönlenmiş.
“Kişisel portföyüm çok yüksek getirisi olabilecek, ama aynı zamanda çok riskli yatırımlardan oluşuyor.”
Verilerin Göz Önünde Bulundurulması Gerek
Tabii kendisi bu risklerin aşırı abartılı olmaması için yatırımlarından önce oldukça detaylı bir araştırma yapıyor.
“Benim elimde olan verilere göre çıkışı başarılı olan koinlerin çoğunun izlediği bariz bir fiyat trendi var. [SpaceX Falcon 9 roketini göstererek] Bu fotoğraftaki rokete bakacak olursanız, ilk fırlatma çok dik bir şekilde gerçekleşiyor, ancak sonrasında ivme yavaş yavaş stabil bir hale geliyor.”
Falcon 9 Roketinin fırlatma sırasında izlediği balistik yörünge. Kaynak: SpaceX
Aynı eğri örnek olarak verilen OmiseGo adlı koinin grafiğinde de gözlenebilir. Kaynak: CoinMarketCap
Woo sözlerine devam ederken bu tür çıkışların çok ciddi düşüşleri olabileceğini söyledi. Bundan sonraysa şöyle bir hatırlatmada bulunmayı da ihmal etmiyor:
“Biz burada alım satım yapmıyoruz, yatırım yapıyoruz. Yatırımımızı yaptıktan sonra aynı melek girişim yatırımcılarının yaptığı gibi bir çekmeceye koyup unutuyoruz.”
Onun için kısa dönemli kripto para yatırımları pek bir anlam ifade etmiyor, ama uzun dönemli yatırımlar çok önemli. Bu yüzden Woo, kripto paraların “erken fırlatılış” kısmına dikkat ediyor, zira kazançlar bu süreç boyunca çok yüksek. Woo’ya göre en iyi koinlerden bazıları çıkışlarında 10, hatta 100 kat getirisi olan yatırım fırsatları.
Kendisi uzun dönemde bu tür yatırımların Bitcoin’in birkaç ay içinde getirdiği “sıkıcı” %300 ve %400’lük kazançlardan çok daha ilgi çekici olduğunu belirtti. Bundan sonraysa yatırımın yapıldığı koinler olgunlaşıyor, Woo da o anda piyasadan çekiliyor. Dediğine göre bir koinin olgunlaşması piyasa değerinin 500 milyon $’a gelmesiyle gerçekleşiyor.
Ama Woo’nun elindeki verilere göre bu stratejiyi uygulamayıp, hiçbir araştırma yapmadan bir sürü altkoin alsanız bile hala çok yüksek getiri elde etmeniz mümkün.
“Bu koinleri alırken hiçbir eleme yapmasanız, markete giren her şeyi –700’den fazla koin– alsanız, buna dolandırıcılık olduğu bariz olan koinler de dahil, aldığınız koinlerin %50’si Bitcoin’den daha iyi bir performans gösterecektir. Geriye kalan %50 de düşenlerin yanında yükselse bile Bitcoin’in yükselişini geçmiyor.”
Çılgınlığın Arkasında İnce bir Hesap Yatıyor
Çoğu kripto para yatırımcısını mest edecek şey Woo’nun yatırımlarından önce topladığı veri. Bu strateji sadece piyasa değerinin göz önüne alınmasıyla bitmiyor, bundan daha da derin bir şekilde yapılan birçok hesap var. Örnek vermek gerekirse Woo Blockchain.info gibi Blockchain istatistik websitelerini çok dikkatli bir şekilde inceliyor. Bu incelemenin sonundaysa transfer bilgileri, bağlantı oranı, işlem hacmi ve madencilerin kazancı gibi birçok bilgi toplanarak ağın yatırım sağlığına karar veriliyor. Buna benzer bilgiler derlendikten sonra Woo, bunları gözden geçirerek oluşan bir trend var mı yok mu ona bakıyor.
Woo tipik bir araştırma sürecinde metafor ve analoji yöntemleriyle kripto paraları başka şeylerle karşılaştırıyor. Örneğin kendine şu tür sorular soruyor: “Eğer Bitcoin dijital ödeme yöntemi alternatifi olarak PayPal ile benzer bir rol oynuyorsa bunun gelecekteki potansiyelini nasıl ölçebiliriz?”
Kendisi kripto paralara yapılan yatırımın getirilen kazanca oranını (Yatırım/Kazanç, Y/K) bulmayı hedefleyen bir ölçek sistemi geliştirmeyi uzun süredir denemekte. Yatırımcılar kripto paraların piyasa değerini ve fiyatını görebilir, ancak ikinci önemli bileşen olan uzun dönem getirisi çoğu kişi tarafından atlanıyor.
Bundan sonraki önemli detay ise piyasada birim zamanda gerçekleşen işlem hacmi.
“İşlem hacmini her zaman Y/K oranına en yakın belirteç olarak değerlendirmişimdir. Buna bakarak bir koinin gerçek değerini anlayabilirsiniz. Sormanız gereken soru şu: ‘koinin fiyatı gerçekleşen transferlerle uyuşuyor mu?’ Bu veriyi anladığınızda bir koinin fiyatının geçmişte nerede şişirildiğini ve nerede düşürüldüğünü görebilirsiniz.”
İşlem hacminden tahmin edilen Y/K oranı çok iyi bir başlangıç noktası olsa da Woo bununla kalmıyor. Yatırım yapılacak en iyi marketi bulmayı sağlayacak yüzlerce veri var. Bu veriler bir araya getirilerek veya karşılaştırılarak yeni oranlar ve ölçekler oluşturulabilir, bunun sonucunda da gelecekteki getiri kısmen doğru bir şekilde tahmin edilebilir.
“Benim yaptığım şey aslında sadece garip denemeler sayılır. Diyorum ki şurada böyle bir veri var, bunu şöyle analiz etsek ne elde ederiz?”
Kripto Paralar Yüzlerce Girişime Ev Sahipliği Yapıyor
Bütün bu veri işlemlerinden sonra Woo, kripto paralara bir protokol gözüyle bakmaya başlamış.
Woo’ya göre piyasa değeri açısından ilk 10’da olan bütün kripto paralar üzerine çeşitli uygulamalar kurulabilecek, merkezi olmayan bir altyapı veya protokoldan ibaret.
“İlk kez hem bir altyapının teknolojisine hem de üzerinde geliştirilecek diğer projelerin tamamına yatırım yapabiliyoruz. Bunun sonucunda da yatırımınız için başarılı projelerden pay alıyorsunuz gibi bir durum söz konusu. Yani insanların girişimlerini başlattığı arazilerin bir kısmının sahibi sizsiniz.”
Bu düşünce tarzına bakılacak olursa Woo yeni teknolojilerin ne olduğuyla pek ilgilenmiyor. Dediğine göre Blockchain uygulamalarını kullanan projeler Silikon Vadisi girişimleriyle oldukça benzer. Silikon Vadisi’nde gerçekleştirilen onbinlerce girişim mevcut, ama aralarından sadece belirli bir sayıdakiler başarılı oluyor, Facebook gibi birkaç tane ise inanılmaz seviyelere ulaşabiliyor.
Woo’ya göre bu çok daha spekülatife dayalı bir yatırım şekli. Diğer en çok kullanılan strateji ise girişimlerin üzerinde geliştirildiği Ethereum gibi platformlara yatırım yapmak.
Woo risk almayı sevse de ICO’lardan uzak durmayı tercih ediyor. Zaten çoğu yatırımcı ICO token’ları daha markete bile girmeden yatırım yapmayı pek düşünmüyor desek yanlış olmaz. Kendisi aynı zamanda ortaya çıkan çoğu koinin uzun dönemli yatırımdan çok FOMO’ya dayalı token’lar olduğunu söylüyor. FOMO, İngilizce’de fear-of-missing-out anlamına gelen, bir koinin yükseldiğini gören herkesin “yükselişi kaçıracağım” korkusuyla bir anda yüksek oranda yatırımlar yapmasına denen bir olay. Bu tür koinler genelde bir süre yüksek fiyata ulaştıktan sonra herkesin satmasıyla birlikte yere çakılıyor.
Buna ek olarak, ICO token satışlarının bir çoğu “erken gel daha fazla al” tarzı kripto paraların mantığına uymayan saçma kampanyalar içeriyor. Bu tür koinlere yapılan yatırımlar çok daha riskli, ayrıca daha fazla dikkat gerektiriyor.
Yani Woo’nun yatırım mantığı, trene takılan farklı vagonlar misali, ortaya farklı projeler koyan koinleri alıp uzun bir süre unutmak.
Yatırım Yapılacak Projenin Araştırılması Çok Önemli
Tabii uzun süre sonra yükselir diye hiç araştırma yapılmaması da iyi değil. Woo yatırım yapacak kişilerin projenin kurucularını ve danışmanlarını araştırıp, büyük ve tanınan bir isim var mı yok mu ona bakması gerektiğini söylüyor. Büyük isimler bir projeye yer alıyorsa muhtemelen altyapısı sağlam bir projedir, çünkü proje başarısız olursa ipin ucunda o ismin saygınlığı ve itibarı da var. Aynı zamanda koine özel açılmış sosyal medya grupları, tartışma forumları ve Reddit kategorilerindeki aktifliğe ve tartışılan konulara göz atmak da oldukça yararlı.
Uzun uzun anlattık, ancak kabaca özetleyecek olursak Woo’nun yatırım mantığı oldukça basit. Kısaca başka insanların dediklerine bakmadan araştırma yapılması gerektiğini ve yatırım yapılan piyasadan panikle çıkılmaması gerektiğini söylüyor:
“Size düşen araştırma görevini gerçekleştirin. Bundan sonraysa yatırımınıza 6 ay veya 2 yıl arası bir süre zarfında hiç ellemeyin, hatta yatırımı unutun. Bu süreç içerisinde gerçekleşen fiyat düşmeleri sizi paniklettirmesin veya yanıltmasın.”