Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Ekonomiste Göre “Bitcoin Yasa Dışı Olmalı”

Ülkemizde Dünya Bankası olarak bilinen World Bank Group’un eski baş ekonomisti Bitcoin’in banlanması gerektiğini düşünüyor. Şu anda Columbia Üniversitesi’nde profesörlük yapan Joseph Stiglitz, Bitcoin’in yeni rekorlar kırması üzerine dün Bloomberg’de bir röportaja katıldı.

“Bitcoin sadece yasaları atlatabildiği ve gözetim altında tutulamadığı için başarılı. Bana göre Bitcoin bu yüzden yasa dışı ilan edilmeli. Ayrıca kripto paranın sosyal hayatımıza hiçbir önemli katkısı yok.”

Stiglitz aynı zamanda ABD’de Hillary Clinton’un seçim kampanyası sırasında Başkan’ın Ekonomik Danışmanlar Kurulu’nda yönetici olarak görev yapıyordu. Bu süreç boyunca kendisi ödeme yöntemlerine getirilecek ‘teknolojik bir icadı‘ destekleyeceğini söylemişti. Ancak bununla bitmiyor, Stiglitz’e göre oluşturulacak ‘teknolojik icat’ yani dijital para, yine hükümet tarafından üretilmeli ve kontrol edilmeli. Bu konuda şu şekilde bir açıklaması olmuştu:

“Artık kağıttan vazgeçip dijital ekonomimizi de 21. yüzyıla getirelim.”

2001 yılında Ekonomik Bilimler alanında Nobel Ödülü kazanan Stiglitz, aynı diğer Dünya Ekonomik Forumu katılımcıları gibi davranmaya başladı desek yeridir. Geçmişte bu foruma katılan çoğu konuşmacı, Bitcoin’in fiyatının hiçbir şeye dayanmadığı ve hep aynı seviyelerde tutulamayacağını iddia etmişti.

“Bitcoin günümüzde birçok insana heyecan yaşatan, ancak sonrasında tamamen düşecek bir balon. Bitcoin’in şimdiki fiyatı sadece insanların gelecekteki beklentilerine dayanıyor.”

Herkes tarafından bilindiği gibi Bitcoin tamamen merkezi olmayan bir platformdan oluşuyor. Bunun da anlamı Bitcoin’i ayakta tutan sistemlerin Dünya’nın çeşitli yerlerinde ve dağınık bir şekilde çalışması demek. Ancak Stiglitz, Washington’dan gelecek tek bir emirle Bitcoin’in öldürülebileceğini düşünüyor…

“Eğer hükümet Bitcoin’in ‘kullanım amacının yasal işlemlerden kaçınmak’ olduğunu söylerse bunun her an kapatılma riski var. Sonrasındaysa tamamen çökecektir.”

Röportajın Bitcoin ile ilgili olan kısmını izlemek isteyen okurlarımız, Bloomberg’in İngilizce haberine veya aşağıdaki videosuna göz atabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • Melki
    Posted 30 Kasım 2017 - 17:36 17:36

    Ata bey, Kripto sanal para dünyasında aşağı yönlü büyük bir dalgalanma mevcut!Şuan itibariyle: 17:33 biraz olsun toparlanma olmakla birlikte; bunun nedenini yazar mısınız lütfen? Acaba “kâr realizasyonu mu” oldu, oluyor. Ya da başka bir şey. Teşekkürler.

    • Ata YURT
      Posted 30 Kasım 2017 - 20:48 20:48

      Buna yabancı forumlarda “correction” deniyor yani bir tür market düzeltmesi. Çoğu kripto para son günlerde yeni rekorlar kırmıştı ve çoğunun nedeni yok sayılır. Bu kadar yükseldiğini farkedenler toplu bir şekilde kar satışı yapıyor. Bu olay Bitcoin’le başlayınca marketin geri kalanına da yansıyor, en azından benim kişisel görüşüm bu yönde. Fiyatın düştüğünü gören insanlar da haliyle alış emirleri koymaya başlıyorlar, böylece fiyat yeniden dengelenmiş oluyor. Kısacası çok hızlı yükselen bir markette fiyat düzeltmesi gerçekleştiriliyor, bundan sonra sağlıklı bir şekilde aynı seviyeye geri çıkacaktır.

Leave a comment