Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

YouTube ve Facebook, İçerik Üreticilerini Blockchain Tabanlı Rakiplerine Kaptırıyor

Sizlere bundan yaklaşık 3 ay önce, dünyada şu anda alanında zirvede olan sitelere Blockchain tabanlı alternatifler veya daha doğru bir deyişle rakiplerin gelebileceğini yazmış ve  bu konuyu yazıda uzunca tartışmıştık. Şimdi, ekonomi çevrelerinde çıkan haberler Facebook ve You Tube gibi sosyal medya devlerinin; içerik üreticilerini Blockchain tabanlı rakiplere çok hızlı bir şekilde kaybetmeye başladığını gösteriyor.

You Tube’da yaklaşık 5 milyon kişinin takip ettiği ünlü Youtuber Peter ”Furious Pete” Czerwinski’nin, kanalında bulunan ve son iki ayda çektiği 71 adet ağırlık kaldırma ve diyet programları videosunu; You Tube üzerinden izleme şansınız yok. Eğer Czerwinski’nin bu videolarını izlemek istiyorsanız, yapmanız gereken You Tube ile benzer olan birkaç farkla ünlü video paylaşım sitesinden ayrılan D Tube’a girmek.

You Tube’a benzeyen ancak içerik üreticilerini reklam gelirlerinden ziyade izleyicilerin verdiği bağış paralar ile ödülendiren D Tube platformunda, içerik üretme özgürlüğü de hayli geniş bir spektrumda.

You Tube’un aksine D Tube moderatörleri ofansif ifadeler barındıran videolara karşı görece daha toleranslı davranırken buna sebep olarak da sitenin reklam verenler ile çalışmaması gösteriliyor.

Konuyla ilgili konuşan Czerwinski, ürettiği içeriğin You Tube’da son dönemde hak ettiği değeri görmediğini düşündüğünü belirtirken daha sonra bu kararı aldığını ve şu an çok mutlu olduğunu belirtiyor.

You Tube özellikle reklam veren büyük firmaların ofansif videoların öncesinde veya sonrasında çıkmak istememesi sebebiyle video sansürü konusunda artık iyice kemerleri sıkarken, D Tube’da içerik üretenler ise bundan kaçınmayı başarmış durumda. Blockchain sistemi ile yürüyen D Tube’da izleyenler; içerik üreticilerine token kullanarak ödeme yapabiliyor.

Facebook, Twitter, Google gibi birçok internet devi, kripto paralar ile ilgili reklamları, dolandırıcı ICO’lar ve diğer farklı sahtekarlıklar dolayısı ile kaldırırken D Tube’un böylesi bir şeyi desteklemesi; onu bu internet devlerinden ayıran bir diğer önemli nokta.

Özellikle kripto paraya ilgi duyan You Tube dünyasının zirve isimleri; kripto paraları sevmelerinin ve desteklemelerinin de bu platforma geçmelerinde önemli bir pay sahibi olduğunu belirtirken, Facebook’un veri sızdırma skandalı da göz önüne alındığında, güvenlik ve gizlilik için de burayı seçtiklerini belirtiyorlar.

You Tube ve Facebook yetkilileri konu ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapmadılar. Sadece, geçtiğimiz günlerde Facebook’tan bir açıklama yapılmış ve kurumun itibarını düzeltmek için son sürat çalıştığı, ancak kullanıcı sayısında son skandallara rağmen anlamlı bir düşüş olmadığı belirtilmişti.

Yine son dönemin gözde sitelerinden olan Steemit’in kurucusu Ned Scott’a göre bu tarz merkezi olmayan platformlar gerek kullanıcı gerekse de izleyici mahremiyeti konusunda, merkezi olan rakiplerine göre çok daha iyi durumda. Kullanıcılarının bilgilerini ve reklamları satmak için delice çaba harcayan siteler yerine, içerik üreticisini direkt olarak izleyicinin dijital para kullanarak ödüllendirdiği bir sistem; Scott’a göre geleceğin bu konudaki vizyonu. Scott, şöyle konuşuyor:

”Bu tarz  yeni web platformlarının çoğalması çok güzel bir kere çok güzel bir şey. Artık sitede geçirdiğiniz tüm zaman boyunca yaşadığınız şeyler daha şeffaf. Diğerleri gibi sosyal medyanın nasıl yürüyeceğine karar veren tek bir otorite yok.”

Steemit, toplamda 1 milyon hesap sayısına ulaşırken, giderek popülerleşen site geride bıraktığımız Mart ayı boyunca 120 bin yeni üyeyi bünyesine kattı. Yine aynı mantık ile işleyen ve bu sektörde Steemit’in rakibi olarak da gösterilen LBRY adlı web sitesinin de toplamda 600 bin kayıtlı kullancısı bulunuyor.

Elbette ki bu rakam, Facebook’un aylık etkileşimde bulunan 2 milyar üye sayısını karşılamıyor ancak; Cambridge Analytica’ya sızdırılan 87 milyon üye sayısından da bir hayli uzak (!)

Konuyla ilgili konuşan kripto paralar üzerine yaptığı videolar ile bilinen Naomi Brockwell, ürettiği içeriklerden daha şimdiden Steem tokenleri kullanılarak video başına 40 dolar kazandığını, aynı rakamı You Tube’da bulması için aylar boyunca çalışması gerektiğini belirtiyor. Brockwell, kripto paralar ile ilgili video çektiği ve bu kurumların kripto para reklamlarını yasakladığı için, videolarına yeni isim bulmaya çalıştığını ve o dönemlerde çok yorulduğunu belirterek; You Tube ve Facebook’un bu fikrini ”Bunun insanları koruma amacı güttüğünü düşünmüyorum. Bence bu tamamen kontrolü isteyen insanlar olması ile alakalı.” diyerek eleştiriyor.

Brockwell ayrıca bu tarz yeni trend sitelere katılan diğer içerik üreticileri gibi başta para kazanma tarzına şüphe ile yaklaştığını çünkü Steem Tokenlerinin para etmeyeceğinden korktuğunu belirtiyor. Alınan tokenin ele nakit para olarak geçmesinin de zorlayıcı bir süreç olduğu aşikar. Önce kripto para sitelerinde Bitcoin’e, ordan da bildiğimiz dolara çevirmek gerekiyor. Brockwell yine de bu süreçleri artık kolay hallettiğini ve halinden memnun olduğunu belirtiyor.

Yine içerik üreticileri için blockchain tabanlı bu sitelerde kontrol, diğerlerine göre çok daha fazla. En azından LBRY’nin Yönetim kurulu üyesi Jeremy Kauffmann böyle düşünüyor. Kauffmann’a göre içerik üreticileri aynı e mail servis sağlayıcılarını değiştirdikleri gibi, siteyi beğenmezlerse başka bir siteye gidebilirler.

Sitenin zaten teknoloji bağımlıları ve meraklıları için bulunmaz bir nimet olduğunu belirten Kauffmann, video engelleme veya yasaklamanın zaten çok zor olduğunu çünkü bu sitelerde içerik üreten herkesin teknolojiden aşırı derecede haberdar olduğunu ve bir şekilde bir yol bularak o videoyu yeniden koyacağını belirtiyor.

Ancak madalyonun öteki yüzünde de, bazı gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Örneğin, bu tarz rahat içerik üretim kuralları, böylesi siteleri You Tube ve diğerlerinin artık iyiden iyiye tolerans tanımadığı nefret konuşmaları, komplo teorileri ve diğer istenmeyen içeriklere karşı savunmasız hale getirebilir.

Örneğin geçtiğimizde günlerde yaşanan You Tube saldırısı da bunun istenmeyen bir sonucuydu. You Tube içerik üreticisi olan ve San Diego’da yaşayan Nasim Aghdam videolarının sürekli olarak sansürlendiğini ve para kazanamamaya başladığını belirterek You Tube’un California’daki binasına girip kendisini öldürürken, 3 kişiyi de yaraladı.

Blokchain Intelligence Group başkanı Lance Morginn , bu ve benzeri merkezi olmayan sitelere ilginin artarak devam etmesi halinde, bu sitelerin de birer sosyal medya devi haline dönüşebileceğini belirtiyor. Aynı zamanda böylesi yeni sitelerin bir şekilde You Tube veya diğer platformlarda geri planda kalmış içerik üreticileri için de yeni bir fırsat olduğuna dikkat çeken Morginn, işlerin yakın gelecekte değişebileceğini belirtiyor.

Yine konuyla ilgili konuşan bir blockchain tabanlı canlı yayın sitesi CEO’su Dan Novaes de, son Facebook skandalı ile birlikte, insanların kişisel bilgilerinin ne kadar önemli olduğunun farkına  vardığını belirtiyor. Novaes, şu sözler ile konuşmasını noktalıyor:

”Blockhain’in hayatımıza girişi  ve bunun aktarılışı ile birlikte insanlar iyiden iyiye kişisel verilerinin güvenliği konusunda aydınlanma yaşamaya başladı. Artık insanlar verileri, emekleri ve başarıları için ödül istiyor. Birkaç devin herkesin verisini elinde tuttuğu günler geride kaldı.”

Her zaman birçok ünlü analistin dile getirdiği, bizim de Koin Bülteni ekibi olarak dönem dönem sıklıkla altını çizdiğimiz ”Bitcoin, buzdağının görünen kısmı. Esas önemli olan Blockchain teknolojisi. ” sözü, internet aleminde yavaş yavaş yerini bulmaya başladı. Bakalım, gündelik hayatımızın diğer alanlarına, Blockchain etkisi nasıl olacak…

Kaynak: Bloomberg

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Selim
    Posted 10 Nisan 2018 - 19:35 19:35

    O youtube un Allah belasını versin. 2 sene emek verip çabaladığım kanalımı herhangi bir elle tutulur gerekçe göstermeden kapattı. 50K abonem vardı. Ama şimdi sanalparadan daha çok kazanıyorum kaybeden kendilerini oldu.

Leave a comment