Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pakistan Merkez Bankası’nın Genelgesi Kripto Para Borsası Urdubit’e Kepenk Kapattırdı

Cuma günü,Pakistan Devlet Bankası (State Bank of Pakistan, SBP), hükümet kontrolündeki kuruluşların kripto para ile ilgili işlemlere olanak tanımasını yasakladı. Saatler içinde Urdubit’in kapatıldığı açıklandı.

6 Nisan 2018’de, Pakistan Devlet Bankası direktörü Muhammad Akhtar Javed, “Kripto Para Birimleri / Token İşlemlerinin Yasaklanması” başlıklı bir genelge yayınladıİlk para arzı (ICOs) yoluyla piyasaya sürülen kripto para ve tokenların , yasal para olmadığını ve bu dijital varlıkların Pakistan hükümeti tarafından ne piyasaya sürüldüğünü ne de bu konuda bir garanti verildiğini ifade etti.

Javed, “SBP, Pakistan’daki herhangi bir Kripto Para /Koin/ Token konusunda piyasaya sürme, satış, satın alma, takas veya yatırım için herhangi bir kişi veya tüzel kişiye yetki,izin veya lisans vermemiştir” diye belirtti. Genelgesinde,”Tüm bankalar/ DFI’lar [Finans Geliştirme Kurumları] / Mikrofinans Bankaları ve Ödeme Sistemi Operatörleri (PSO’lar) / Ödeme Hizmeti  Sağlayıcıları (PSP’ler)’na kripto para ve token ile ilgili işleme koyma, kullanma, işlem yapma, elde tutma, aktarma, teşvik etme ve yatırım yapmaktan kaçınmaları tavsiye edilir.”diye de uyarıda bulundu.

Javed ayrıca, hükümet kontrolündeki bu varlıkların “müşteri/hesap sahiplerine kripto parayla işlem yapmalarına imkan sağlamayacağına” ve kripto para bağlantılı işlemlerin Pakistan Mali İzleme Birimi( Financial Monitoring Unit)’ne “şüpheli işlemler” olarak bildirilmesi gerektiğini açıkladı.

Burada, SBP’nin kripto paraların fiili kullanımını açıkça yasaklamadığını belirtmemiz önemli. (Örneğin, bir kişi marketten bitcoin kullanarak ürün satın alabilir). Ancak, bankalar aracılığıyla birçok kişinin kripto para piyasasına girmesine imkan sağlayan geleneksel finansal faaliyetler yasaklandı. SBP’nin bu tutumu, ülkede ki sanal döviz borsasını etkiledi. Bu sebeple, Karaçi merkezli bir bitcoin ticaret platformu olan Urdubit, kapatıldı.

Bu duyurunun ardından,müşterilerin mallarını geri çekmeye başladıkları için Urdubit’in ticari hacmi yükseldi.

Ham verilere göre, borsa 6 Nisan’da yani hafta sonu düşüşünden önce 26 BTC‘lik bir hacme sahipti. Borsada ne kadar BTC bulunduğunun ya da Urdubit’in tamamen kapatılmasından önce herhangi bir kullanıcının fonlarını geri almada başarısız olup olmadığı ise açık değil.

Borsa’nın kapanışını , internet sitesinde ve sosyal medya aracılığıyla duyurmasına rağmen, Urdubit’ in başka bir yoldan müşterilere ulaşıp ulaşmadığı ise belli değil. Urdubit’in twitter mesajının altında bir kullanıcı, Urdubit’in neden kapanışı hakkında müşterilerini e-postayla bilgilendirmediği sordu.

SBP’nin bildirisi ve Urdubit’in kapanış duyurusu,Hindistan Merkez Bankası (Reserve Bank of India,RBI)’nın kripto para birimi işlemlerine karşı benzer önlemler almaya karar verdiği aynı gün gerçekleşti. SBP gibi, Hindistan Rezerv Bankası’da, devlet kurumlarını kripto para birimleriyle uğraşan işletmeler ya da bireylerle çalışmaktan men etti. Bununla birlikte, RBI ayrıca Merkez bankasına ait bir kripto para birimini olasılığını ele aldı.

Geçtiğimiz yıl ETHNews haber sitesi, Pakistan’ın Federal Gelir Meclisi (Pakistan’s Federal Board of Revenue )’nin bitcoin ticareti  aracılığıyla yapılma ihtimali olan,olası vergi kaçakçılığı ve kara para aklama konusunda bir soruşturma başlattığını yazmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment