Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pakistan’ın Merkez Bankasından Kripto Para Uyarısı

Pakistan Devlet Bankası (PDB) kripto paralar hakkında yeni bir duyuru yayınlayarak ülkedeki vatandaşları ve finansal kurumları uyardı.

Ülkenin merkez bankası tarafından yapılan duyuruda:

“Bitcoin, Litecoin, Pakcoin, OneCoin, DasCoin, Pay Diamond vb. gibi dijital paralar/koinler/tokenlar ne resmi birer ödeme aracı olarak tanınmaktadırlar ne de PDB tarafından bu gibi para birimlerinin üretimini, satışını, alımını, yatırımını yapmak için herhangi birine lisans verilmiştir.” denilerek kripto paraların Pakistan’da henüz ‘yasal’ olmadıkları hatırlatılıyor.

Pakistan Devlet Bankası’nın websitesi üzerinden yaptığı ve sosyal medyada hızla yayılan açıklamadan bir diğer kesit şöyle:

“Bankalar, kalkınma bankaları, mikro finans bankaları, ödeme sistemi operatörleri ve ödeme hizmeti sağlayıcıları, müşterilerinin/hesap sahiplerinin dijital para/ICO tokenları üzerinden işlem yapmasına olanak tanımayacaklar. Bu şekilde yapılan her işlem, şüpheli olduğu gerekçesiyle Finansal Denetim Birimi’ne bildirilecektir.”

Merkez bankası halkı kripto para yatırımı yüzünden yaşanabilecek herhangi bir kayıp konusunda da uyardı. Kripto paraların Pakistan’da yasal olmadıklarının belirtildiği duyuruda, yaşanabilecek herhangi bir maddi kayıpta vatandaşların yardım alabilecekleri herhangi bir otorite olmadığı da vurgulandı.

Ülkenin merkez bankası bu açıklamayı yayınladıktan sonra pek çok kişi bankayla iletişim kurmaya çalışsa da bankadan sitede yayınlanan duyuru haricinde bir yorum veya açıklama gelmedi. Ancak Pakistan’da yaşanan bu gelişme kripto para piyasalarını etkilemeye başladı bile.

Banka aynı zamanda kripto para fiyatlarında sıkça değişiklik yaşanabileceğini ve piyasadaki fiyatların büyük ölçüde spekülasyonlara dayalı olduklarını belirtti. Ayrıca kripto paraların saadet zinciri gibi sistemlerde de sıkça kullanıldıklarının ve bu durumun halka büyük tehdit teşkil ettiğinin altı vurgulandı.

Yapılan duyuruda kripto para kullanarak sınır dışına para aktaran kişilerin belli başlı yasalar dahilinde yasal işleme tabii olabilecekleri de belirtiliyor:

“(Pakistan) halkını muhtemel maddi kayıpların ve yasal yaptırımların önlenmesi için dijital para madenciliği, ticareti, aktarımı, tanıtımı ve yatırımı gibi eylemlerden uzak durması yönünde uyarıyoruz.”

2014 yılında Pakistan’da kurulmuş olan kripto para borsalarından Urdubit, Pakistan’daki insanların kripto paralara bakış açısını değiştirmek ve sektörü güçlendirmek istiyordu. Ne var ki borsa, PDB tarafından yapılan bu açıklama sonrasında borsanın kapanacağını ilan etti. Urdubit’in Pakistan’daki ilk kripto para borsası olduğunu da belirtelim.

Borsanın kapanacağı duyurusunu Facebook üzerinden yapan Urdubit ekibi müşterileri “bir an önce paralarını çekmeleri” yönünde uyardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment