Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Max Keiser: George Soros Bitcoin Piyasasını Ele Geçirse Şaşırmam

Bundan bir süre önce Bitcoin’in gelecekte 100 bin doları göreceğini söyleyen, Keiser Report’un sunucusu olan ünlü yatırımcı Max Keiser Bitcoinist’e bir röportaj verdi ve piyasadaki güncel konular hakkında yorumlarda bulundu. Röportajı aşağıda okuyabilirsiniz.

Soru: Bitcoin hakkında 2011 yılında konuşmaya başlayan Keiser Report büyük ihtimalle bunu yapan ilk programdı. Bitcoin’i ilk olarak hangi fiyattan satın aldınız?

Keiser: 2011’de 3 dolarken programda önermiştik. O yıl fiyat 1 doların altına indi yani bizi takip eden pek çok kişi 1 doların altında fiyatlardan satın alabildi.

Bitcoin’in dünyayı değiştirecek bir teknoloji olduğu yönündeki görüşüm de o zamandan beri değişmedi. Her 10 dakikada bir tüm işlemlerin denetlenmesi bizim bir toplum olarak barışa ve uyuma doğru ilerleyebileceğimiz anlamına geliyor.

Soru: Bitcoin için Altın 2.0 denilebilir mi? Ayrıca Bitcoin, ekonominin büyümesini sağlayan Keynesyen harcama modeliyle ters düşüyor gibi. ‘Hodl’ yapmak ‘birikimin’ yeni hali midir?

Keiser: Bitcoin Aristo’nun para için belirlediği dört koşula tıpkı altın gibi (ki Aristo için altın paranın en iyi halidir) gayet iyi uyuyor. Ekonomilerin nasıl büyüdüklerine dair de Keiser Report’ta defalarca söylediğim şeyi söyleyeyim:

“Sermaye olmadan kapitalizm de olmaz. Para biriktirenler olmadan da sermaye; para biriktirmek için teşvik olmadan da para biriktiren insan olmaz.”

Soru: Bitcoin ile Bitcoin Cash arasındaki rekabette hangi taraftasınız? Bitcoin Cash pek çok kişinin iddia ettiği gibi Bitcoin’e bir “saldırı” mı?

Keiser: Bitcoin Cash aldatıcı bir biçimde Bitcoin adını kullanan bir altkoin.

MaxCoin’in Bitcoin Cash’ten daha fazla piyasa hacmi olacak bence. MaxCoin’e yeniden giriş yapma sebebim hem mevcut geliştirici ekibinin çok iyi olması hem de insanlara tamamen zaman kaybı olan altkoinler için bir alternatif olduğunu göstermek.

MaxCoin’de Sha3, Schnorr, hızlı işlemler ve harika bir ekip var. Yakın zamanda ahbabım Charlie Lee ile Litecoin’in ensesindeyiz diye alay ettim. Pek de endişelenmedi.

Soru: Bitcoin’in “İnternet’in tek para birimi” olacağını söyleyen Twitter CEO’su Jack Dorsey’ye katılıyor musunuz?

Keiser: Bence kendisi haklı. Dorsey’nin kullanıcıların Bitcoin almasına/satmasına/aktarmasına izin veren Cash uygulaması çok iyi.

Soru: Bitcoin fiyatı bu yıl çöküş halinde. Bitcoin vadeli işlemleri Aralık 2017’de başlamışken bu çöküşün zamanlaması manidar. Sizce ortada bir sebep sonuç ilişkisi var mı? Bitcoin fiyatı geleneksel finansın altına yaptığı gibi manipüle edilebilir mi?

Keiser: Bitcoin vadeli işlemlerine bakacak olursak altın ve gümüş piyasalarının aksine ortada bir manipülasyon olduğuna dair kanıt görmüyorum. Vadeli işlemler Bitcoin fiyatı sağlıksız biçimde 20 bin dolara çıktığında sunulmaya başlandılar. Bence zamanlama tesadüften ibaret.

Diğer bir taraftan bakacak olursak bence vadeli işlem sözleşmeleri ilerleyen dönemlerdeki yeni fiyat rekorlarında rol oynayacaklar. George Soros ve Rockefeller ailesi gibi yatırımcılar bu araçları kullanarak pozisyon alacaklar ki böylece daha büyük pozisyonlara geçiş yapabilsinler.

“Hatta George Soros Bitcoin piyasasını ‘ele geçirmeye’ çalışırsa hiç şaşırmam. Bunun için gereken fonları neredeyse %0’dan kolaylıkla ödünç alabilir ve çok büyük bir pozisyon elde edebilir.”

Soru: Jamie Dimon Bitcoin’e “dolandırıcılık” demişti. Ancak JP Morgan, kendi müşterilerine CME’nin Bitcoin vadeli işlemlerini sunmayı düşünüyor. Sizce durum nedir?

Keiser: Jamie hıyarlık yapıyor. Bu kadar.

Soru: Ana akım medyada Bitcoin ile ilgili olumsuz söylemlerin sayısında son sayıda bir artış var: Balon, Lale Çılgınlığı, IŞİD kullanıyor gibi. Sizce bu fiyatı düşürmek için ortakça yapılan bir hamle mi? Kimler tarafından? İşe yarayacak mı?

Keiser: Roubini, Paul Kurgman vesaire gibi ana akım ekonomistler Bitcoin hakkında olumlu bir bakış açısına sahip olamazlar çünkü Bitcoin bu kişilerin şu ana kadar aldıkları, gördükleri her tür ekonomi eğitiminin her bir ders kitabındaki her bir sayfaya meydan okuyor. Böyle yapmaları gayet olağan. Bu kişileri görmezden gelin.

Soru: FED’in eski başkanı Janet Yellen Bitcoin’in “sabit bir değer saklama aracı olmadığını, yasal bir ödeme aracı olmadığını ve son derece spekülatif bir varlık olduğunu” söylemişti. Ne diyorsunuz? Sizce Jerome Powell bir fark yaratacak mı?

Keiser: FED önce kendi bilançosundaki 5 küsur trilyon dolarlık borcu ne yapacağını düşünsün.

“FED teknik olarak zaten iflas etmiş durumda ve düşündükleri tek şey para basmak. Bu da Bitcoin ve Bitcoin Gold fiyatlarını arttırır.”

Bilançoları kaçınılmaz şekilde yanmadan ve halk ellerinde meşalelerle bu şarlatanların peşine düşmeden önce ellerindeki medyayı kullanarak olabildiğince zaman kazanmaya çalışıyorlar.

Soru: Sizce merkez bankası geleceğe oynamak için sessiz sedasız biçimde Bitcoin satın alıyor mudur? Eğer böyle Bitcoin jeopolitik bir araç haline gelebilir mi?

Keiser: Evet. Alıyorlar, biliyorum. Ama kendilerini kurtarmaya yetecek kadar değil. Bir merkez bankasında çalışan birini tanıyorsanız veda busenizi kondurun. Bitti bu iş.

Soru: Programınız Keiser Report şu an Russia Today’de yayınlanıyor. Yeni yeni oluşan kripto para sektöründe sizce neresi tercih edilmeli: ABD mi Rusya mı? Yoksa ikisi de değil mi?

Keiser: Şu an durum at yarışı gibi. Malta’daki arkadaşlarım erken davrandılar ve şimdi sektörün büyük çoğunluğu oraya geçiş yapıyor. Kripto para işi yapılacak en iyi yer ödülünü Malta ya da Porto Riko kazanabilir bence.

Soru: 2018 sonu için Bitcoin fiyat tahmininiz?

Keiser: Bitcoin için tek tahminim fiyatın 100 bin doları geçeceği. Ne zaman olacak konusunda, eğer mevcut trendlerden sonuç çıkarmaya çalışırsan kabaca bir tahminin olur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment