Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2021 Yılında Kripto Para Sektörüne Damgasını Vuran Gelişmeler

Geçtiğimiz yıl büyüyen kripto sektörü adına birçok önemli gelişme meydana geldi. 2021 yılında kripto sektörüne iz bırakan en önemli 10 gelişmeyi sizin için derledik.

  • Elon Musk’ın kripto paralara etkisi

Bu sene kripto piyasasında en çok konuşulan isimlerden biri olan Elon Musk, birçok kez kripto ile alakalı paylaşım yaptı.

Şubat 2021’de Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla şirketi, 1.5 milyar dolarlık bitcoin satın aldığını ve bitcoin ile ödeme kabul ettiklerini açıkladı.

Bu açıklamalar bitcoin fiyatının yükselmesini sağladı. Ancak bundan yaklaşık 3 ay sonra Bitcoin madenciliğinin doğayı çok fazla kirlettiğini söyleyerek artık bitcoin ile ödeme almayacaklarını gösteren paylaşım yaptı ve bu sefer de fiyatın düşmesinin nedenlerinden biri oldu.

Elon Musk ayrıca sürekli dogecoin’le alakalı yaptığı paylaşımlar ile meme token fiyatına etki etti. 8 Mayıs’ta dogecoin yaklaşık 0.73 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

  • El Salvador Bitcon’i yasal ödeme aracı olarak kabul etti

El Salvador hükümeti, haziran ayında çıkardığı yasa ile bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul eden yasayı yürürlüğe geçirdi ve bu alanda bir ilki gerçekleştirdi.

  • Bitcoin üretildiğinden beri piyasa değeri ilk kez 1 trilyon doları aştı

Tesla, Square ve MicroStrategy gibi firmaların önderliğinde, kurumsal yatırımcıların ve finans şirketlerinin bitcoin almasıyla birlikte 19 Şubat tarihinde bitcoin piyasa değeri 1 trilyon doları aştı.

  • Ethereum 2.0 yükseltmesi

Ağustos ayında gerçekleşen Londra Hard Fork’u ile, deflasyonist yapıya sahip olan EIP-1559 mekanizması başlatıldı.

Ethereum’un eski proof-of-work (PoW) yöntemi fazla bilgisayar gücü gerektirdiğinden çok eleştiri alıyordu. ETH 2.0 birleştirmesiyle kullanıcıların şu anda kullanılan madencilik aletleri yerine, sahip oldukları ethereum miktarına göre madencilik yapabilecekleri bir sistem olan proof-of-stake (PoS) modeline geçilecek.

Ethereum’un ardından Polygon ve Binance Smart Chain de bu mekanizmaya benzer sistemlere geçiş yaptılar.

  • 600 Milyon dolarlık DeFi hırsızlığı

Geçen yıl 1.73 milyar dolar piyasa değeri olan olan merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemi bu yıl yaklaşık 21 milyar dolara ulaştı.

Ağustos ayında DeFi platformu Poly Network siber saldırısına uğradı ve sistemlerinden yaklaşık 600 milyon dolar değerinde kripto para çalındı.

Sistemdeki bir açıktan yaralandığı belirtilen hacker, sonrasında kripto paraları iade etse de bu olay kripto para piyasasındaki en büyük hırsızlıklardan biri olarak kayıtlara geçti.

Bu tür olaylarla 2021 yılında sıkça karşılaştık. Chainalysis’in raporuna göre bu yıl kripto para dolandırıcılığında 7.7 milyar dolardan fazla para çalındı.

  • NFT popülerleşmesi

Beeple olarak bilinen sanatçı Mike Winkelmann, mart ayında “Everydays: The First 5000 Days” adlı eserini Non-fungible token (NFT) olarak 69 milyon dolara sattı. Bu satış işlemi o zamana kadar yapılmış en büyük NFT satışı oldu. Bu satışın ardından daha da popülerleşen NFT sektörü, ünlülerin ve blockchain oyunlarının dahil olmasıyla tarihi satış hacmine ulaştı.

2021’den önce de NFT vardı fakat DappRadar’dan alınan verilere göre 2021 yılında 23 milyar dolar hacme ulaşan NFT sektörü şimdiye kadarki en iyi yılını geçirdi.

  • Çin kripto para işlemlerini yasakladı

Çin merkez bankası kripto paralarla alakalı bütün işlemleri yasakladı.

Yıl boyunca baskı uyguladığı madenciler üzerindeki etkisi sonucunda ülke içerisindeki madenciler başka yerlere taşınmak zorunda kaldı. Cambridge Üniversitesi’nden alınan verilere göre madencilerin tercih ettiği ülkeler arasında  ABD ilk sırada yer aldı. Cambridge ayrıca, 2020’nin Eylül ayında madencilik pazarının %67’sine sahip olan Çin’in hash rate’inin sıfırlandığını belirtti.

  • İlk Vadeli ETF başlatıldı

Ekim ayında ProShares’in yaptığı vadeli işlem ETF’i SEC tarafından onaylandı. Şu anda BITO kodu ile borsada işlem görüyor.

SEC, birçok spot bitcoin ETF’ini güvenirliliğini az bulması nedeniyle reddetti.

  • Bitcoin yükseltmesi

Bitcoin için yıllardır beklenen Taproot güncellenmesi kasım ayında yürürlüğe girdi.

Taproot, 2017 yılından beri ilk büyük yükseltmeydi.

Taproot güncellenmesiyle, bitcoin işlemleri daha hızlı ve daha az maliyetli olacak.

  • ABD hükümetinin kriptoya karşı tavrı

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı Gary Gensler, kripto paralar için kapsamlı bir regülasyon olması gerektiğini yıl içerisinde sürekli söyledi. FED başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen kripto paralara ve stablecoin’lere spekülatif ve değişken diyerek insanları defalarca uyardı.

Kasım ayında ABD Başkanı Joe Biden, kripto paralar ve NFT’ler için vergileme sistemini yasalaştırdı.

ABD’nin regülasyonlarına ek olarak bir adım da Türkiye’den geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto paralarla ilgili vergilendirme yapacaklarını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!