Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Taproot Güncellemesine Büyük Destek: Peki Taproot Ne İşe Yarayacak?

Bitcoin Taproot güncellemesi, uzun süreden sonra ağda yapılmak istenen ilk değişiklerden birisi konumunda. Greg Maxwell, Peter Wuille ve Andrew Poelstra tarafından geliştirilen Taproot, aslında bir gizlilik protokolü olarak tanımlanabilir. Taproot, Schnorr imza yapısını ve Merkelized Abstract Syntax Trees (MAST) protokolünü kullanıyor. Peki Taproot nedir ve nasıl %45 gibi önemli bir madenci desteğine ulaştı?

Aslında Taproot güncellemesinin anlaşılması için ilk olarak Schnorr ve MAST yapılarının bilinmesi gerekiyor. MAST, Bitcoin ağında çok daha küçük boyutlarda işlemlerin, daha gizli yapılabilmesini hedeflemekte. MAST, bilgisayar bilimcilerin yakından tanıdığı Merkle Ağaçları ve Soyut Sözdizimi Ağaçları yapılarının bir karışımıdır. MAST güncellemesi oldukça uzun bir temele dayansa da bunun Bitcoin ağına daha gizli ve daha küçük işlem seçeneği sunacağı söylenebilir.

Öte yandan Schnorr imza algoritması ise ayrık logaritma problemlerinin çözülemezliğine dayanan bir güvenlik modeline sahiptir. Normalde ECDSA dijital imza algoritmasını kullanan Bitcoin ağı, daha az yer kaplanması için çok tartışmalı Schnorr imza protokolüne geçiş yapıyor. Schnorr imza protokolü sayesinde işlem boyutunun ve madencilere ödenen işlem ücretinin azaltılması hedeflenmekte.

Bitcoin Taproot güncellemesi ne işe yarayacak? 

Taproot ise bu ikisinin bir karışımı olarak Bitcoin ağındaki komutların gizliliğini, verimliliğini ve esnekliğini arttırma hedefi ile geliştirilmeye başlandı. Peki Bitcoin işlemleri zaten gizli değil mi ve neden böyle ek bir gizlilik protokolü gerekiyor?

Bitcoin ağındaki işlemler bir noktaya kadar gizli olsa da gizliliğin ihlal edildiği yerler de bulunuyor. Bitcoin ağında belirli BTC’lerin harcanabilmesi veya ulaşılabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesini şart koşan komutlar oluşturulabilmekte. Bunun en bilinen örneği ise çoklu imzaya sahip cüzdanlar veya zaman kilidine sahip cüzdanlar olarak ifade edilebilir.

Bu şartlar blockchain ağında gizli olsa ve dışarıdan bakanlar hangi şart yerine getirilirse cüzdanın erişime açılacağını bilemese de ekstra komuta sahip BTC’lerden birisi harcanırsa, bütün şartlar ortaya çıkmakta. Bu da şartların ve gizli kalması gereken fonların ortaya çıkacağını gösteriyor. Taproot ise tam olarak bunu kaldırıp, özel şartlara ve komutlara sahip olan BTC’lerin de gizli kalmasını hedefliyor.

F2Pool, Taproot’a destek veriyor 

Bunun sunacağı gizliliğe ek olarak Bitcoin blockchain ağındaki yükü de büyük oranda kaldıracağı tahmin ediliyor. Geliştiriciler de daha karmaşık komutlar yazarak, blockchain ağında ekstra yük oluşturmamış olacak.

En büyük Bitcoin madencilik havuzu olan F2Pool da Taproot aktivasyonunu onaylayanlar arasında yerini aldı. Bitcoin hash gücünün %17’sine sahip olan F2Pool’un da katılması ile Taproot destekçisi madencilerin oranı %45’e ulaştı. %51 oranına ulaşılması ile ise bunun çözüme kavuşturulacağı ve Taproot’un aktif hale getirileceği söylenebilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!