Bu Yılın Sonunda Kripto Paralarla 1.5 Milyar Dolarlık Para Aklanmış Olacak
Kripto para sektöründe yaşanan hırsızlık vakalarıyla ilgili yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre bu yıl içerisinde kripto para borsalarından çalınan toplam para, geçtiğimiz yıla kıyasla üç kat daha fazla.
Veri güvenlik şirketlerinden CipherTrace tarafından yapılan araştırmada kripto paraların yasa dışı kullanımları, para aklama vakaları gibi şeyler de inceleniyor.
Para Aklamada Rekor Var
CipherTrace tarafından yayınlanan verilere göre bu yıl kripto paralar üzerinden 761 milyon dolar değerinde para aklandı.
Geçtiğimiz yılın genelinde bu miktarın 266 milyon dolar civarında olduğunu düşünürsek aradaki fark açık bir şekilde anlaşılıyor ki henüz 2018’in sonunu görmediğimizi de hatırlatmak gerek. CipherTrace’in cEO’su olan Dave Jeans’e göre bu yılın sonuna geldiğimizde kripto paralar üzerinden toplamda 1.5 milyar dolar para aklanmış olacak. Jeans bu yorumlarını mevcut oranlara dayandırıyor.
Anti-Phishing Working Group’un başkanı olan Jevans’ın şöyle bir yorumu var:
“Kripto parayla para aklama vakalarında 2018’in şu anki dönemine kadar çok ciddi bir artış gördük. 2017 yılını şimdiden üçe katlamış durumdayız ve daha bu yılın yarısında sayılırız.”
Jevans kullandıkları para aklama karşıtı sisteminden de bahsederek kripto paraları nasıl takip ettiklerini açıkladı. Organizasyonun kullandığı AML (para aklama karşıtı) sisteminin ara yüzünde koinlerin hareketlerini de görmek mümkün. Bu sistemde ayrıca koinler hangi ülkeye bağlılar, koinler hangi borsalarda kullanıldı gibi soruların cevaplarına ulaşmak da mümkün.
CipherTrace bunun yanı sıra kullanıcılara sisteme dahil olan her işlemi veya adresi takip etme imkanı sunan bir risk derecelendirme mekanizmasından faydalanıyor. Yani bu sistem olası para aklama vakalarını tespit ve takip etmek için gayet kullanışlı.
Bitcoin işlemleri bilindiği üzere Blockchain’e kaydediliyor ve bu işlemlerin kayıtları herkes tarafından görülebiliyor. Ancak kullanıcılar, işlemlerin daha zor takip edilmesine neden olacak bazı adımlar atabilirler. Jevans’a göre darknet üzerinden Bitcoin ile işlem yapan kişiler genelde işlem verilerini ‘karıştırabiliyorlar’. Bitcoin mikserleri tarafından sağlanan bu hizmet sayesinde işlemlerin takip edilmesi daha zor hale getirilebiliyor ve Jevans’a göre bu hizmete Google üzerindeki ödemeli reklamlardan dahi ulaşılabiliyor.
Jevans’ın konu hakkındaki yorumu şöyle:
“Bu hizmetler sayesinde insanlar paralarını ortak bir havuza aktarıyor ve işlemler bu havuz içerisinde karıştırılıyor. Kullanıcılar daha sonra Blockchain’de takip edilemeyen başka bir likidite havuzu kullanıyorlar ve böylece işlemin alıcısıyla kendileri arasında bir bağ kalmıyor. Bu tarz hizmetleri belki de doktorası olan çok yetenekli kişiler sunuyor.”
Kripto Para Borsalarına Saldırı
Kripto para sektörünün bazen son derece tehlikeli olabildiğini biliyoruz. Bu tehlikelerin ne kadar büyük olabileceğini de bundan birkaç yıl önce Mt. Gox’a yapılan saldırıyla görmüştük. Yakın zamanda Bithumb ve Coinrail gibi Güney Kore merkezli borsalar da sırasıyla 30 milyon dolar ve 40 milyon dolar değerinde saldırılara maruz kaldılar. Japonya merkezli Coincheck borsası ise Ocak ayında 500 milyon dolar değerinde bir saldırıya kurban gitmişti.
Borsalar bu tarz saldırılarla mücadele etmek için bir araya gelerek kendi açıklarını kendileri kapatmaya çalışıyor. Bu amaç doğrultusunda Japonya’da kurulmuş Japonya Dijital Para Borsaları Birliği adlı bir organizasyon var ve bu birlik şu anda Japonya’daki Finansal Hizmetler Kurumu’nun onayını almaya çalışıyor. Söz konusu organizasyonda bitFlyer, SBI Virtual Currencies, Tokyo Bitcoin Exchange gibi borsalar da yer alıyor. Ancak saldırıların hala devam ediyor olduğunu görmek, alınan önlemlerin yeteri kadar verimli olmadığını gösteriyor.