Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beş Ülke Kripto Para Takibi Yapmak İçin Bir Araya Geldi

ABD’deki İç Gelir Servisi (IRS), ABD dışında dört farklı ülkeden de katılım olan yeni bir vergi otoritesi oluşturdu. Oluşturulan bu yeni organizasyonun amacı kripto paralar üzerinden işlenen suçların uluslararası takibini yapmak.

Küresel Vergi Yaptırım Otoriteleri ya da kıasaca J5 olarak adlandırılan bu yeni organizasyon toplamda beş farklı ülkenin vergi otoritesi tarafından kuruldu: ABD, Avustralya, Kanada, Hollanda ve İngiltere.

J5 bünyesindeki bu kuruluşlar “kripto para ve siber suç gibi şeylerin vergi otoriteleri için oluşturdukları risklerle” mücadele etmenin yanında, çeşitli illegal davaların soruşturmalarıyla ilgileniyor olacak. J5 bunların da haricinde uluslararası vergi suçlarını ve para aklama vakalarını da tespit ve takip ediyor olacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bundan bir süre önce vergi suçlarına karşı verilen mücadelelerin gelişmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. IRS tarafından yapılan açıklamaya göre de ABD, Avustralya, Kanada, Hollanda ve İngiltere gibi ülkeler OECD’nin bu çağrısı üzerine J5 gibi bir organizasyon oluşturma kararı aldı.

J5’e bağlı olan ve IRS ile ortaklaşa çalışacak olan İç Gelir Servisi- Cezai Soruşturmalar’ın (IRS-CI) başında olan Don Fort, konu hakkında Forbes’a yaptığı açıklamalarda J5 gibi bir kuruluşun çeşitli avantajları olduğunu vurguladı. Fort’a göre ABD’nin veya bu organizasyona üye olan herhangi bir ülkenin tek başına yapamayacağı şeyler, bu organizasyon sayesinde ortaklaşa biçimde yapılabilir.

IRS-CL bu yılın başlarında vergi ödemelerinden kaçmak için kripto para kullanan kişileri araştırmak adına 10 kişilik bir ekip oluşturmuştu.

IRS kripto paraların birer mülk oldukları yönünde bir karar almış, bu tarz varlıkların federal mülk yasalarına tabii tutulmaları gerektiğini yönünde açıklamalar yapmıştı.

IRS anonim olarak gerçekleşen kripto para işlemlerinin takibini yapmak için bir süredir Chainalysis gibi üçüncü partiler tarafından sunulan hizmetlerden faydalanmaya çalışıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment