Bank of England Kendi Kripto Parasını Çıkarmaktan Vazgeçti!
İngiltere merkez bankası Bank of England, FT Adviser’ın haberine göre kendi kripto parasını çıkarmaktan vazgeçti. Bunun nedeni ise projenin finansal sisteme getirebileceği etkilerin yarattığı endişe olarak belirtildi. Banka 2015 yılından beri kripto paraları araştırıyor ve kendi kripto parasını çıkarmayı düşünüyordu.
Banka kripto paralar üzerinde araştırma gerçekleştirmeye devam ediyor, ancak kendi kripto paralarını çıkarmaktan yerel bankalara kötü yansıyacağı gerekçesiyle vazgeçmiş. Bankanın düşüncesine göre müşteriler, kripto parayı kağıt para yerine tercih edecekti ve geleneksel banka hesaplarını terk ederek kağıt para kullanımını durduracaktı.
Bankalara Etkisi Mi? Günaydın…
Merkez bankasının korkusu, müşterilerin diğer bankalardan paralarını çekerek yayınlanan kripto paraya yatırım yapması. Bu da tabii ki diğer bankaların para kazanamaması ve ekonominin hasar alması anlamına geliyor. Aynı zamanda bu olayla birlikte bankalar başka bankalardan borç para da alamaz hale gelecekti.
Bank of England’ın endişelendiği diğer konulardan biri de finansal stabilitenin sadece faiz oranları ile ayarlanamayacak hale gelmesi. Bilindiği üzere geleneksel kağıt paraya karşı olan talep oldukça hızlı bir şekilde değişebiliyor. Yani talep, faiz oranlarıyla oynanması suretiyle aynı seviyede tutuluyor ve ekonomi stabil bir şekil alıyor. Bankanın açıklamasına göre bu esnekliği kripto para bazlı bir ekonomide sağlamak zor olabilir. Bu da haliyle merkez bankasının ekonomiyi kontrol altında tutmasını büyük ölçüde engelleyen bir etken.
Faiz Oranları Aslında bir Araç
Ana haber bültenlerinde hep “FED faiz oranlarını artırdı/düşürdü” şeklinde değişik açıklamaları duymuşuzdur. Ancak Koin’lerin Bülteni olarak buna bir açıklık getirelim. Eğer merkez bankası, ekonomi içerisinde çok fazla borç olduğuna karar verirse faiz oranlarını artırarak borç para alımlarındaki talebi azaltabilir. Bu da insanları para biriktirmeye zorlar ve teşvik eder. Teorik olarak ülkeler bu borç batağına girerse, 2008 küresel ekonomik krizinde yaşandığı gibi ekonomi bir balon halini alabilir ve eninde sonunda patlayabilir. İşte faiz oranları da buna engel olmak için mevcut.
Üstteki durumun tam tersine, merkez bankası ekonomide yeterince talebin olmadığını düşünürse faiz oranları düşürülür. Bu sayede borçlanma sırasında ortaya çıkan faizler azalır. İnsanlar da kredi çekmeye ve borç almaya, yani para harcamaya teşvik edilir. Kapitalizm bu şekilde ilginç ‘yararları‘ olan bir sistem… Düşürülen faiz oranları, ekonomide giderek artan bir talep oluşturur, bu da yine teorik olarak ülkenin gelişmesine katkı sağlar. Eğer faiz oranları olması gerektiğinden daha stabilse enflasyon çok düşük bir seviyede kalır ve ülkenin büyüme hızı düşer. Örnek vermek gerekirse Japonya ve İsviçre ekonomileri o kadar stabil ki, ekonomiyi hareketlendirmek için yapay enflasyon gibi yöntemlere başvurmak zorunda kalmışlar.
Merkez bankası kendi kripto parasını ekonomiyi etkileyecek diye iptal etmiş, ancak ironik bir şekilde Bitcoin gibi kripto paraların finansal ekosistemlere bir etkisi olmayacağını da belirtmiş.
Banka Yöneticisi Blockchain’in Yararlarından Bahsetti
Bank of England’ın yöneticisi Dr. Mark Carney, İngiltere’nin Maliye Bakanlığı‘na yaptığı bir sunumda banka tarafından yayınlanacak bir kripto paranın yararlarından bahsetmiş. Dr. Carney’e göre blockchain teknolojisini merkez bankasına entegre etmenin çok büyük artıları var.
“Bahsi geçen finansal stabilite riskleri söz konusu değil, hatta bunun stabiliteye yararları bile mevcut. Bununla birlikte bilgisayarların enerji kullanımı açısından büyük tasarruflara gidilebilir.”
Yönetici aynı zamanda merkez bankasının ve kripto paraları araştıran ekibin bu piyasaya yaklaşırken ”disiplinli” olduğunun altını da çizdi.
“Eğer böyle bir şeyi bankacılık sisteminin merkezine uyarlayacaksanız bunun 5 yıldızlı bir teknoloji olması şart.”