Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’ın CEO’sundan XRP’nin Yasal Durumuyla İlgili Açıklamalar

Şu anda dünyanın en büyük üçüncü kripto parası olan XRP son birkaç aydır fiyat bazında epey değişkenlikler yaşadı. Bu değişkenliklerin en azından bir kısmının sebebi de tek bir dedikoduya dayanıyordu: Coinbase XRP’yi destekleyecek mi?

Coinbase hala XRP’yi destekleme yönünde bir karar almamış olsa da Ripple’ın CEO’su olan Brad Garlinghouse, artık böyle bir kararın alınması gerektiğini düşünüyor.

Merkezi San Francisco’da bulunan Coinbase şu anda Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin gibi kripto paralar için al-sat desteği sunuyor ve geçen hafta yapılan açıklamaya göre borsa yakın zamanda Ethereum Classic‘i de desteklemeye başlayacak. Ancak neredeyse 21 milyar dolarlık piyasa hacmine sahip olan ve en yakın rakibine 6 milyar dolarlık fark atmış olan XRP, Coinbase’in gözüne girmeyi hala başaramadı. Hatta bazı kaynaklara göre XRP tokenının üretici şirketi olan Ripple, Coinbase’e platformda destek görmek için 1 milyon dolar dahi teklif etti.

Ripple tasarladığı Blockchain’i dünya çapındaki finansal kurumlara satıyor ve bu kurumların bazıları daha hızlı ve daha az masraflı uluslararası ödemeler gerçekleştirebilmek adına XRP’yi kullanılıyorlar.

Ripple’ın CEO’su olan Brad Garlinghouse da Perşembe günü düzenlenen Fintech’in Geleceği adlı konferansta çeşitli yorumlarda bulundu ve bunlardan bazılarını bugün paylaştığımız yazıda görebilirsiniz. Bu yorumlardan bazıları ise Coinbase ile alakalıydı.

XRP fiyatı bu yılın başlarında 4 dolara kadar yükselmeyi başarmışken şu anda 50 sent düzeylerinde seyrediyor. Özellikle Ocak ayında yaşanan artış sırasında Coinbase’in XRP’yi desteklemeye başlayacağına dair çeşitli söylentiler çıkmıştı.

Ancak Coinbase yaptığı açıklamalarla bu söylentileri geri püskürtmüş ve yalnızca yasal düzenleyicilerin ‘menkul kıymet’ olarak görmediği kripto paralarını destekleyeceğini söylemişti.

Başta Coinbase olmak üzere genel olarak ABD merkezli kripto para borsalarının XRP’ye destek verme konusunda çekinceli davranmalarının sebebi bu olabilir. ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Ethereum’un merkezsiz yapısı sebebiyle ‘menkul kıymet tanımlarına uymadığını’ söylemiş ancak XRP’nin Ripple ile olan yakın bağlantısı yüzünden menkul kıymet sayılabileceğini belirtmişti. SEC yetkililerinden William Hinman’ın açıklaması şu yöndeydi:

“Merkezi kuruluşlara dayalı olan ve başarıları bu kuruluşlarca belirlenen sistemler menkul kıymet yasalarına tabii tutulurlar.”

Garlinghouse ise bu düşünceyi tamamen reddediyor ve XRP’nin menkul kıymet olmadığını iddia ediyor.

Katıldığı konferansta “XRP’nin bir menkul kıymet olmadığının gayet bariz olduğunu” söyleyen Garlinghouse, XRP Blockchain’inin Ripple’dan harici olarak var olduğunu, bu sistemin şirket batsa dahi faal durumda olmaya devam edeceğini, XRP tokenının geleneksel menkul kıymetlerin (hisse gibi) aksine teknolojik amaçlara hizmet ettiğini, XRP sahiplerinin Ripple şirketinden herhangi bir pay almadıklarını belirtti. Garlinghouse düşüncesini şöyle bir örnek vererek savundu:

“XRP’nin sahibi olmak bize XRP’nin kontrolünü vermiyor. Suudi Arabistan’da çok fazla petrol var ama bu onların petrol üstünde kontrol sahibi oldukları anlamına gelmiyor.”

Garlinghouse, Coinbase’in atacağı adımlar hakkında yapabileceği bir şeyinin olmadığını söyledi. Kendisi XRP’nin Circle, itBit, Square’in Cash uygulaması ya da Robinhood gibi diğer ABD merkezli borsalarda destek görüp görmeyeceği hakkında yorum yapmadı. Şu anda XRP’yi destekleyen tek ABD merkezli borsa Kraken ki o da bu desteği her eyalette vermiyor.

Bir çok kripto para borsası şu anda XRP’nin yasal durumunun netleşmesini bekliyor. Çünkü XRP’nin yasal olarak tanımlanması, platformların XRP hakkındaki kararlarında büyük bir rol oynayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment