Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase Neden Daha Büyük Kripto Paralar Dururken Ethereum Classic’i Destekliyor?

ABD’nin en büyük kripto para borsası olan Coinbase yakın zamanda Ethereum Classic’i destekleyeceğini açıklamıştı. Coinbase’in bu açıklamasında garip olan şey ise platformun hala Ripple’ı ya da EOS’u desteklemiyor oluşu.

Platformun böyle bir açıklama yapması kripto para topluluğundaki belli bir kesim kullanıcıyı şaşırttı çünkü Ethereum Classic şu anda piyasanın en büyük on sekizinci kripto parası konumunda ve ETC’den önce destek verilebilecek bir hayli fazla koin var.

Coinbase’in başkan yardımcısı olan Dan Romero, Coinbase’in ETC’yi destekleme kararı almasından sonra kripto para topluluğunda belli bir şaşkınlık yaşandığının bilincinde olduğunu söyledi. Romero’nun açıklamalarına göre Coinbase’in özellikle ETC’yi seçmiş olmasının başlıca sebeplerinden biri koinin yerel yasalara uyum sağlıyor oluşu. Romero:

“ETC’nin desteklenmesi bazılarının kafasını karıştırmış. Güvenli ve yasalara uyumlu şekilde olduğu sürece ekleyebildiğimiz kadar varlığı ekleyeceğiz. Güvenilir bir marka oluşturmak ve insanlara kripto para ile USD, EUR, GBP gibi para birimlerine doğrudan erişim sağlamak için yerel yasalara uyum sağlıyor olmak gerekiyor.”

Neden Ethereum Classic?

Ethereum topluluğu bundan bir süre önce Merkezsiz Özerk Organizasyon’da (DAO) bulunan yatırımcıların kayıplarını telafi etmek amacıyla ağda bir fork yapmaya karar vermiş ve bunun sonrasında bir hard fork ile ortaya Ethereum Classic çıkmıştı.

Zaman ilerledikçe ETC’nin gelişim süreci de birkaç farklı geliştirici grubu arasında dağılmıştı. Ethereum Classic’in şu anki gelişim sürecinin büyük bir kısmı Ethereum’un kurucularından olan Charles Hoskinson’ın oluşturduğu Cardano’nun kurucu ekibi IOHK tarafından idare ediliyor.

ETC de tıpkı Ethereum gibi açık kaynaklı bir geliştirme topluluğuna sahip ve ETC’nin elde ettiği başarılar tek bir kuruma&kuruluşa fayda sağlamıyor. Yani Ripple ve EOS gibi bağımsız şirketler tarafından kontrol edilen kripto paraların aksine ETC kısmen de olsa ‘merkezsiz’ sayılabilir.

Aslında Coinbase’in Ripple’dan önce ETC’yi seçmesinin ana sebebi de bu olarak gösteriliyor. ETC’nin son derece ‘şeffaf’ bir şekilde oluşmuş olması, merkezsiz bir yapıya sahip olması Coinbase’in ETC’yi tercih etmesini sağladı.

Coinbase’in CEO’su olan Brian Armstrong Coinbase’in daha fazla koini desteklemeye devam edeceğini, ETC’nin yalnızca başlangıç olduğunu belirtti.

Ayrıca Coinbase tarafından yapılan bir açıklamada platforma öncelikle ERC20 standardındaki tokenların ve Bitcoin forklarının ekleneceği daha sonra başka kripto paralara geçileceği belirtildi. Coinbase ekibi:

“ERC20 teknik standardına ve Bitcoin forklarına destek verme gibi bir niyetimiz olduğunu önceden açıklamıştık. Bu kategoriler içerisinde yer alan belli başlı varlıkları destekleme niyetimizi de duyuracağız.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment