Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tim Draper Destekli Tezos Bir Aldatmaca Mı? Topluluk, Tartışmalı Kılavuzlara Öfke Kustu

Yönetim protokollerini çözmek ve inovasyonu teşvik etmek için inşa edilen, Tim Draper tarafından da desteklenen bir ICO; bu, Tezos’un Temmuz 2017’de kendi ICO’sunu piyasaya sürdüğü zamanki misyonuydu. Bir yılın ardından, yatırımcılar 232 milyon $’lık bir fon elde edilmesine rağmen hâlâ Tezzie [XTZ] tokenlerini alamadılar.

Tezo, Bitcoin ve Ethereum blockchain’lerini iyileştirmek için inşa edilmiş, kendi kendini düzeltebilen bir kripto defteri olma sözü vermişti. Blockchain‘de yeni çözümlerin oluşturulmasını sağlayan bir yönetim sistemiydi. Bu inovasyon, XTZ tokenleri kullanılarak ödüllendirildi.

Hikaye, sıra dışı Bitcoin milyarderi Tim Draper’ın ICO satışından önce şirkete 6 milyon dolar yatırım yapmasıyla başladı, şirketin kurucuları Arthur ve Kathleen Breitman ile birlikte % 8,5 oranında hisse aldı. Söz konusu şirket, Tezo’nun ICO’sunu yöneten Dynamic Ledger Solutions idi.

Teklifte tokenlerin satılmasının ardından, şirket 200 milyon dolara yakın değerleme yaptı. Bununla birlikte, ICO’nun açıklanmaması ikincil piyasalarda ticaret ihtiyacını azaltıyordu. ICO’ya yatırılan tüm tokenlerin % 10’u şirkete ayrılmıştı.

Yeni ve başarılı ICO ise 65.000’in üzerinde BTC ve 361.000 tutarında ETH topladı Bu, açıklanmayan ICO ile birleştiğinde, birçok kişinin en başta girişim sermayesi ve yönetim kurulu üyelerinin kazanç elde etmek için büyük çaba gösterdiklerine inanmalarını sağladı.

Ancak platform, kurul ve kurucular arasında yönetim konusunda sorunlar olduğu için rafa kalkmış gibi görünüyordu. Ağ yatırımcılara sunulmadı ve Tim Draper’ın kazancını ikiye katladıktan sonra projeden ayrıldığına dair söylentiler yayıldı. Yönetim kurulu üyelerinden biri olan Gevers’in başına buyruk hareket edip kendi kendini idare ettiği ve kendi kendini tanıttığı söylenirken, Breitman çifti ile arasında çıkar çatışması olduğu iddia edildi. Gevers, bu iddiaların “bir karakter suikastı” olduğunu söyleyerek karşılık verdi.

Birkaç ay sonra Tezos Vakfı, ürün kamuya açıklanmadığı için dört tane sınıf davasıyla karşı karşıya kaldı. Ayrıca, yatırımcılar satın aldıkları XTZ tokenlerine sahip olamamışlardı. Bugüne kadar, XTZ tokenleri halka açıklanmadı. Söz konusu davalarda şirket, kayıt dışı bir menkul kıymet satmakla, toplanan fonların kullanımını yanlış beyan etmekle, ağın ne zaman piyasaya sürüleceğine dair yanlış beyanda bulunup sahte reklam vermekle ve aldatıcı ticari uygulamalar yapmakla suçlandı.

Bu yılın şubat ayında Kathleen Breitman’ın, işi dolandırıcılığa vardırıp kodu ve projeyi insanların kullanması için açığa sürmekle tehdit ettiği iddia edildi. Bu iddialar desteklenmedi, ancak vakıf nisan ayında koin’in geleceği için bir yol haritası yayınladı. Basın açıklaması ayrıca yeni ve daha “yetkili” bir kurulun atandığını da belirtti.

Tezos Vakfı, dün de yatırımcıların geri ödeme almak ya da ağ ile ilerlemek için KYC ve AML kurallarına uymak zorunda kalacaklarını duyurarak kış uykusuna ara verdi.

KYC’nin tamamlanmasının ardından, yatırımcılar genel anahtar hash’lerinin aktivasyonu için kodlar alacaklar. Bunlar betanet’in lansmanı sırasında yürürlüğe girecek. Şirket şunları söyledi:

“Tezos Vakfı kişisel gizlilik hakkını ciddiye alıyor ve KYC / AML kontrollerinin uygulanması dikkatli bir müzakerenin ürünü.”

Topluluk, duyuruya öfkeyle karşılık verdi, çünkü Tezos alt redditi ve Twitter sayfası, bunun bir aldatmaca olduğunu iddia eden katılımcılar ile dolup taştı. Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, ateşli tartışmalar başlattı ve bir Twitter gönderisinde şunları söyledi:

“Bu geriye gidiyormuş gibi görünüyor. Neden üçüncü taraflar BTC / ETH blockchain’lerini taramak için bir script çalıştıramıyor, herkesin ne kadar katkıda bulunduğunu görüp kimin ne kadar XTZ alması gerektiğini hesaplayamıyor ve Tezos Co katılımı olmadan köken bloğu üretemiyor? Ethereum lansmanı böyle çalışmıştı.”

Buterin şunları da ekledi:

“Gerçekte, daha iyisini yapabilirsiniz. Köken bloğu hesaplamak için kullanılan bir script * satış zamanı içerisinde * yayınlanır ve yüksekliği 500.000’in katlarına varan bir ethereum blok hash’inin bir defaya mahsus olarak gerekli olduğu konusunda anlaşılır. Geliştirici sadece yazılımı hazırlıyor, topluluk da hazır olduğunda yazılımı başlatıyor.”

Tezos topluluğu, duyurulara yapılan bazı yorumlarda da görüleceği üzere, ortak bir öfke içerisinde sallanıyor.

Captain HODL şunları söyledi:

“Geçmişe dönük KYC utanç verici bir şeydir. Tezos, kelimenin tam anlamıyla, tüm zamanların en kötü ICO’sudur.”

Currency Token isimli bir kullanıcı da şöyle dedi:

“Sorun değil! Tezos, “kendi kendini değiştirebilen bir defter” ve muhtemelen topluluğun yapacağı ilk değişiklik, KYC / AML kontrolünden kurtulmak olabilir. Doğru mu?”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment