Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hotmail’in Kurucusu Kripto Paraları Dolandırıcılık Olarak Görüyor

Meşhur e-posta servislerinden olan Hotmail’in kurucusu Sabeer Bhatia kripto para projelerinin dolandırıcılık olduklarını, bu projelerin somut bir şeye değil ‘umuda ve hayallere’ dayandığını söylüyor. Arabian Business dergisine konuşan Bhatia şöyle söyledi:

“Benim baktığım iş modeli düpedüz sahtekarlıktı. Kripto paralar whitepaper’dan, dünyanın değişeceğine dair olan umutlarından öteye gidemiyorlar.”

Bhatia yaptığı açıklamayı daha iyi anlatabilmek için bir örnek verdi ve nesnelerin interneti teknolojisine odaklanan IOTA‘yı gösterdi:

“Nesnelerin İnternet’ine dayalı IOTA denilen bir token var. Ama şu ana kadar kimseye tek bir cihaz bile satmamışlar. Tüm fikir şu: ‘Gelecekte bir IoT cihazı başka bir IoT cihazı ile konuşabilecek ve Blockchain kullanarak kendi aralarında finansal işlem yapabilecekler.’ Fikir bu. Bir de bu fikir şu ana kadar hiç hayata geçirilmemiş ama 15 milyar dolar değerinde öyle mi? Bu değerler tamamen spekülatif.”

Yine de belirtmek lazım ki Bhatia, kripto paralara Warren Buffet kadar katı bir şekilde yaklaşmıyor. Bhatia Blockchain teknolojisinin ödeme süreçlerinde çok ciddi fayda sağlayabileceğini hatta ödeme işlemlerinin omurgasını oluşturabileceğini düşünüyor.

Kendisi aynı zamanda kripto para piyasasındaki pek çok yatırımcının ilerleyen zamanlarda büyük pişmanlıklar duyacağını düşünüyor. Bhatia’ya göre kripto para piyasasının yaşadığı yükseliş Dotcom balonunu andırıyor.

Bhatia Bitcoin’i bir zamanlar yükseliş yaşamış ama zamanlamayı pek de iyi tutturamamış olan Pets.com’a benzetiyor. Bazı kişiler kripto para piyasasını dotcom balonuna benzetiyorlar ve piyasanın çökeceğini söylüyorlar. Ancak şunun da farkına varmak lazım, dotcom balonu patladığında koca bir çöküş yaşanmıştı yaşanmasına ama ortaya yepyeni şeyler de çıkmıştı. Dotcom balonunun patlaması Amazon gibi devlerin çok daha hızlı biçimde ortaya çıkmalarını sağladı.

Bu tarz bir bakış açısına yatırım şirketlerinden GP Bullhound’un da sahip olduğunu görüyoruz. GP Bullhound, kripto para piyasasının önünde sonunda çökeceğini ama bu çöküşten sonra birkaç koinin ayakta kalacağını ve bu koinlerin çok ciddi bir büyüme katedeceğini söylemişti:

“Hayatta kalmayı başaran az sayıda (koin) eşi benzeri görülmemiş bir büyüme kaydedecek.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment