Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brezilya’daki Devlet Kurumları Blockchain’den Yararlanacaklar

Brezilya‘nın merkez bankası olan Banco Central Do Brasil (BCB), bilgi paylaşımını kolaylaştırarak finansal kurumlar arasındaki iletişimi de kolaylaştıracak olan yeni bir Blockchain platformu oluşturacağını duyurdu. Düzenleyiciler için Bilgi Entegrasyon Platformu (Pier) adlı platform BCB ve yine Brezilya’daki birkaç farklı düzenleyici kuruluşun işbirliğiyle oluşturulacak.

BCB tarafından yapılan duyuru şu şekilde:

“Pier BCB ve Özel Sigorta Denetimi (Susep), Brezilya Menkul Kıymetler Komisyonu (CVM) ve Ulusal Emeklilik Fonu Otoritesi (Previc) gibi diğer düzenleyici kuruluşlar arasında veri aktarımı olmasını sağlayacak.”

Söz konusu organizasyonların şu anda birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları araçlar pek de ileri teknoloji ürünleri sayılmazlar. BCB’deki bilgi işlem departmanının başkan vekili olan Aristides Cavalcante konu hakkında yaptığı açıklamalarda şu anda “kurum çalışanları arasındaki iletişimin şu anda ya mektupla ya da e-posta ile gerçekleştiğini” ve yazılım yoluyla otomatik hale getirilmiş olan bazı metotların dahi şu anda insan eli olmadan çalışamadığını söyledi.

Cavalcante aynı zamanda Pier blockchaininin tam da bu kurumların ihtiyacı olan tarzda bir araç olduğunu söyledi:

“Birkaç farklı kuruluş arasındaki bilgi aktarımını sağlayan geleneksel iş modellerinde merkezi bir kuruluşa ihtiyaç duyuluyor ki bu da geri kalan kurumlar üzerinde hiyerarşik bir üstünlük oluşmasına yol açıyor ve bu bazen kurumsal gerçekliği tam olarak yansıtmayabiliyor.”

BCB’nin Blockchain teknolojisinden faydalanmak için attığı ilk adım aslında bu değil. BCB geçtiğimiz sonbaharda bu gibi teknolojiler üzerinden çeşitli testler yürüttüğünü açıklamıştı ve bu testler dahilinde oluşturulan platformlardan biri de Ethereum ile destekleniyordu.

Ancak BCB’nin başkanı olan Ilan Goldfajn Blockchain teknolojisi ile kripto paraları aynı kefeye koymuyor. BCB’nin Blockchain teknoloji üzerinden testler yürüttüğüne dair haberler çıktıktan sonra süre sonra kendisi Bitcoin hakkında olumsuz yorumlarda bulunmuş, “merkez bankasının balonlarla ya da yasa dışı ödeme yollarıyla işinin olmadığını” vurgulamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment