Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD: Sahtekarlık Amacıyla ‘Blockchain’ İsmini Kullanan Şirketlerle Mücadele Edilecek

ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, isimlerinde ‘Blockchain’ kelimesini kullanarak insanları aldatmaya ve şirketin değerini arttırmaya çalışan şirketleri çok daha yakından takip etmeye başlayacak.

Son birkaç aydır isminde ‘Blockchain’ kelimesini kullanarak ilgi odağı haline gelmeye çalışan çok fazla şirket görüyoruz. Hatta bunlardan bazıları epey başarılı olarak hisse fiyatlarında ciddi artışlar yaşanmasını sağlamıştı. Ancak ortada bir sorun var: Bu şirketlerin Blockchain ile hiçbir alakası yok. Blockchain teknolojisiyle, kripto para sektörüyle hiçbir alakası ve bağı olmayan şirketler sanki bu gibi alanlarda iş yapıyorlarmış gibi davranarak insanları kandırmayı ve böylece şirket değerlerini arttırmayı hedefliyorlar.

Şirketler tarafından atılan bu tarz adımlar sahtekarlık olarak değerlendirilebilir çünkü ne olursa olsun isminde ‘Blockchain’ kelimesini geçiren bir şirket, insanlarda belli bir beklenti doğmasına yol açıyor ve bu beklentinin aslında hiçbir karşılığı olmuyor. Ayrıca Blockchain teknolojisiyle hiçbir işi olmayan bir şirket, ismini neden ‘Blockchain’ kelimesini de kapsayacak şekilde değiştirir?

Bu gibi vakaların ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin farkında olan SEC de bu konu hakkında bazı şeyler yapmaya karar verdi. SEC’in böyle bir karar almasında önemli rol oynayan gelişmelerden biri de aslında yakın zamanda yaşanan UBI Blockchain davasıydı. Bu şirketin adında da ‘Blockchain’ geçtiğine bakmayın çünkü şirket aslında kozmetik ürünleri, çocuk giysileri, ev ürünleri gibi şeyler satıyor. SEC bundan kısa bir süre önce UBI Blockchain vakasına el atmış ve gereken işlemleri yerine getirmişti. UBI Blockchain’in hisselerini yasaya aykırı şekilde satan kişilere dava açan SEC, şöyle bir duyuru yayınlamıştı:

“SEC’in bulunduğu şikayette Nevada vatandaşı olan Jesky ve DeStefano adlı şahısların Ekim 2017 tarihinde UBI Blockchain üzerinden 72 bin adet kısıtlı hisse aldığı, bu hisseleri hisse başına 3.70 $ gibi sabit fiyat üzerinden satmaya izinli oldukları belirtilmektedir. Ancak bu şahıslar söz konusu hisseleri piyasa fiyatından çok üstüne, 21.12 $ ile 48.40 $ aralığındaki fiyatlara satmışlardır.”

SEC bundan birkaç ay önce de UBI Blockchain’in gizemli faaliyetlerinden şüphelenerek şirketin hisse satışlarını askıya almaya karar vermiş, şöyle bir açıklama yayınlamıştı:

“Komisyon UBIA Blockchain’in hisse ticaretini (i) UBIA’in şirket faaliyetleriyle ilgili verdiği raporların doğruluklarının kesin olmaması ve (ii) şirketin hisselerinde Kasım 2017’den beri görülen sıra dışı ve açıklanamayan hareketlilikler nedeniyle geçici olarak askıya almıştır.”

‘Balon’ Tartışması

Kripto para sektörünün aslında kocaman bir ‘balon’ olduğunu savunan uzmanlar bu gibi vakaları da örnek olarak gösteriyorlar.

Bu olayların en çok göze dikkat çekenlerinden biri New York merkezli Long Island Iced Tea adlı bir şirketin isim değişikliği olmuştu. Şirket ismini Long Blockchain Corp. olarak değiştirdikten sonra şirket hisselerinde yüzde 200’lük bir artış yaşandı. NASDAQ, 25 Mayıs 2018’de aldığı kararla şirketi borsadan çıkarmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment