Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buzlu Çay Şirketi İş Modelini Bitcoin’e Çevirdi

Gün geçmiyor ki bir başka ilginç kripto para haberiyle daha karşılaşmayalım. ABD’de oldukça ünlü olan Long Island Iced Tea, blockchain piyasasına giriş yapmak üzere Bitcoin madenciliği için ASIC üreten Bitmain’den 1000 adet cihaz satın aldı.

Eskiden Long Island Iced Tea olarak bilinen şirket adını Long Blockchain Corp. olarak değiştirme kararı almıştı. Şirket Çinli donanım üreticisi Bitmain’den 1000 tane AntMiner S9 ve bunların çalıştırılması için gereken güç ünitelerini tam 4.2 milyon $’a sipariş verdi. Sayılar şirket tarafından doğrulanmasa da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 4 Ocak’ta gönderilen kağıtlarda açık bir şekilde belirtilmiş. Şirketin CEO’su Philip Thomas, şu şekilde bir açıklamada da bulundu:

“Sipariş ettiğimiz madencilik cihazları, şirketin blockchain teknolojisine girmesini resmileştiren oldukça önemli bir ilk adım oldu. Madencilik aktivitelerinin başlamasıyla Bitcoin biriktirmek suretiyle blockchain bazlı bir gelir elde etmiş olacağız. Bu platform sayesinde blockchain ekosisteminde yeni ortaklıklar, yatırımlar ve devralmalar uzun dönem şirket stratejimizin bir parçası olacak.”

Aynı zamanda, SEC’e gönderilen dosyalarda belirtilmemiş olsa da alınan cihazların bir kısmının fiyatı Bitmain’e Long Blockchain şirketinin 260,000 adet hissesi şeklinde ödenecek. Bununla birlikte şirket 1.6 milyon adet hisseyi satışa sunarak 7.7 milyon $ toplamayı da planlıyor.

Çin’de kurulmuş bir şirket olan Bitmain’in sitesine göre AntMiner S9 adıyla satılan madencilik cihazları saniyede 14 terahash’lık bir işlem gücüne erişebiliyor. Tahmini güç tüketimi ve enerji fiyatı değerleri kullanıldığında 1000 cihazın yılda yaklaşık 7.85 milyon $ net gelir elde edebileceği hesaplanabilir.

Long Blockchain’in Bitcoin madencilik merkezi, bir sözleşmenin ardından Verne Real Estate adlı emlak şirketi sayesinde İzlanda’da yürütülecek. Verne Real Estate, Reykjanesbaer şehrinde bir veri merkezi sahibi olmasıyla biliniyor.

Long Blockchain NASDAQ’da Yükselişte

Sizlerle de paylaştığımız gibi, şirketler son zamanlarda iş modellerini tamamen alakasız bir şekilde blockchain’e çevirmeye başladı. Bu değişimin içerisine giren şirketlerin piyasa hakkında hiçbir tecrübesi olmadığını göz önünde bulundurursak verilen kararlar oldukça cesur sayılır.

Bütün bu şirketlerin neredeyse tamamının hisseleri isim değiştirdikten sonra inanılmaz bir şekilde patlama yaşadı. Üstelik ABD Finansal Piyasa Düzenleme Kurulu FINRA, daha önce bu olayın dikkatli bir şekilde düzenlenmiş dolandırıcılık örnekleri olabileceği konusunda bir uyarıda da bulunmuştu.

4 Ocak’ta gönderilen belgelerde firma, “yönetimimizin blockchain teknolojisi piyasasında neredeyse hiç tecrübesi yok” şeklinde bir açıklama yapmış. Ancak Aralık ayında Long Blockchain olarak yapılan isim değişikliği ardından şirketin piyasa değeri %300’lük bir büyüme göstermiş. Kripto para piyasalarında %300 kulağa o kadar da cazip gelmese de NASDAQ gibi hisse marketlerinde bu oldukça nadir görünen bir olay.

Şirketin hacmi ve hisse fiyatı isim değişikliğinden sonra artıyor. Kaynak: Bloomberg

Yaşanan bu yükseliş şirketin geleceğini kurtarmış demek mümkün. Bloomberg’de yazılan bir makaleye göre NASDAQ, şirketin piyasa değerinin 10 günden uzun süre 35 milyon $’dan aşağıda kalması durumunda hisselerin satıştan kaldırılacağını belirtmiş.

Şirketin durumu şu anda o kadar iyi durumda ki bu haberi yazdığımız sırada hisse fiyatı 5.80$ civarlarında seyrediyor, bu da piyasa değerinin 56.6 milyon $ olduğuna işaret etmekte. Bu sayı da tabii ki NASDAQ’ın 35 milyon $’lık alt sınırından çok daha yukarıda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment