Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC UBI Blockchain’in Ticaretini Askıya Aldı

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) UBI Blockchain hisselerinin ticaretini askıya aldı. Komisyon verdiği kararı şu sebeplere dayandırdı:

“(i) Şirketin işleriyle ilgili… iddiaların doğrulu hakkında şüpheler ve (ii) şirketin A sınıfı hisse senedinde en az Kasım 2017’den beri yaşanan sıra dışı ve açıklanamayan piyasa hareketliliği hakkında endişeler.”

CNBC’ye göre şirketin hissesi Aralık ayında yalnızca bir hafta içerisinde 9 $’dan 87 $’a yükseldi ve daha sonra 22 $ civarına düştü.

Büyüyen Piyasa Herkese Yarıyor

UBI Blockchain, Bitcoin ve Blockchain piyasalarında özellikle 2017 yılının son aylarında yaşanan devasa büyümelerden faydalanan şirketlerden yalnızca birisi. “Orijinal kaynağından yiyecek veya ilaç ürünü takibini” Blockchain teknolojisini kullanarak sağlamayı düşünen şirket Şubat 2017’de 55 sent gibi bir fiyata sahipti ancak şirketin hisse başı fiyatı 115 $’a kadar yükseldi.

Orijinal adıyla JA Energy olan şirket ismini 2016 yılında değiştirdi ve piyasa değerini 800 milyon $’a kadar çıkarmayı başardı. Şuana kadar pek garip bir şey yok. Ama belirtmekte fayda var ki UBI Blockchain hiç kar elde etmedi ve yasal düzenlemeler için kullandığı telefon numarası, kullanım dışı…

Yıllarca Piyasada

Şirketin CEO’su olan Tony Liu, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından verilen ticaretin askıya alınması kararını iyi karşıladı ve şöyle söyledi:

“Yakın zamanda Bitcoin’in popülerliği yüzünden yaşanan hisse satın alma çılgınlığı dolayısıyla SEC’in kararı anlaşılabilir.”

Liu şöyle devam etti:

“Her ne kadar Bitcoin satın alma çılgınlığı başlamadan iki sene önce de Blockchain işinde olmuşsak ve Bitcoin satın alma çılgınlığı bittikten yıllar sonra da işimize devam etmeyi planlıyor olsak bile halkın genel olarak bizim Blockchain teknolojimizi Bitcoin şirketleriyle karıştırdığına inanıyoruz.”

İlk Değil

Blockchain ile alakalı bir isim alarak bu durumdan faydalanan ilk şirket UBI Blockchain değil. Bu ayın başlarında Long Island Iced Tea, ismini “Long Blockchain” olarak değiştirdi ve hissesinde inanılmaz artışlar yaşadı. Buna benzer olarak Longfin adlı bir şirket geçerli olmayan bir kripto para edinmeye başlayacağını açıkladıktan sonra değerinde 13 kat artış yaşadı.

UBI Blockchain, SEC tarafından böyle bir karara maruz kalan ilk şirket de değil. SEC Aralık ayında yine buna benzer sebeplerle (sıra dışı işlemler) The Crypto Co.’nun ticaretini askıya almıştı. The Crypto Co. hisseleri CNBC’ye göre yalnızca bir ayda yüzde 2 bin 700 artış yaşadı. SEC’in aldığı karar 3 Ocak’ta etkisini yitirdi ve şirketin hisseleri önceki zirvesine kıyasla neredeyse %70 daha düşük durumda.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment