Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Japonya’da Büyüdükçe Büyüyor

Asya piyasası genel kripto para piyasasında oldukça önemli bir rol oynuyor ve yine epey hatırı sayılır bir paya sahip. Genelleme yapmış gibi olmayalım, elbette Uzak Doğu’daki bazı ülkeler kripto parayla pek haşır neşir değil. Ancak devasa bir istisna var: Japonya. Japonya’da hem devletin kripto paralara karşı tavrı daha ılımlı hale gelirken hem de Japon halkının kripto paraları benimseme seviyesi artıyor.

Miss Bitcoin

Sosyal medya platformlarında Miss Bitcoin olarak bilinen Mai Fujimoto, Japonya’nın şuanda kripto paralara nasıl bir tutum sergilediğini göstermek için iyi bir örnek. Fujimoto elde ettiği gelirlerin bir kısmını düzenli olarak Bitcoin’e aktardığını söylüyor:

“Harcanabilir miktardaki her gelirimi kripto paraya dönüştürüyorum” diyen 32 yaşındaki Fujimoto şöyle ekledi: “Bunu neredeyse bir yıldır yapıyorum. Tüm birikimlerimi bankaya koymak yerine kripto paraya dönüştürüyorum”.

Neden Japonya?

Çin ve hatta Kore gibi yerlerde şu sıralar insanlar kripto paralar için devletle adeta mücadele halinde. Çin ve Kore halkları kripto paralar büyük ilgi duyuyor ancak bu devletlerin kripto paralara karşı tutumu pek ılımlı sayılmaz.

Çin’in önce ICOları yasaklaması daha sonra kripto para borsalarını kapatması, dijital paralara pek ılımlı yaklaşılmadığını kanıtlamak için yeterli olsa gerek.

Kore de yakın zamanlarda dijital paralara kendince bir yasak uygulamaya yönelik adımlarda bulunuyor ancak buna rağmen hala daha halk tarafından yoğun talep var.

Japonya ise Bitcoin’e bu iki ülkeye kıyasla bambaşka bir açıdan bakıyor. Japonya geçtiğimiz Nisan ayında Bitcoin’i yasal bir aracı olarak kabul ettiğini duyurdu ve bu da ülkede Bitcoin’in iyice popüler olmasını sağladı.

Japonya’da kripto para sektörünün gelişmesindeki bir diğer neden ise Çin’in uyguladığı yasaklar. Çin’in kripto para ile ilgili şirketlere ve bireylere uyguladığı yasaklar bu şirketlerin işlerini denizi aşarak Japonya’ya taşımasına yol açtı.

Benimseme

İş olarak bakıldığında da Japonya yine ön plana çıkıyor. Bundan yaklaşık altı ay önce Bitcoin’i ödeme sistemi olarak entegre etmeye çalışan bir haylı şirket vardı. Japonya’da maaşlar dahi yavaş yavaş Bitcoin ile ödenmeye başlıyor. Japonya’daki kripto para sektöründe bilinen bir yorumcu olan Koji Higashi şöyle söyledi:

“Büyük şirketlerin dahil olması, hükûmetin onayıyla beraber gelen güvenlik hissiyatı ve medya tanıtımı piyasaya gerçekten yepyeni insanlar getirdi.”

Güzel Alternatif

Deflasyon ile mücadele eden merkez bankası ülkede hayli düşük faiz oranlarına yol açtı ve insanlar ellerindeki para ile kar elde edebilecekleri bir alternatif arayışındalar. Tabii bir de bunun yanında yatırım yapıyor olmanın verdiği güzel his var.

Ancak bazıları olayın yatırım yapmak ile ilgili değil, çılgınlık ve popülerlik ile ilgili olduğunu düşünüyor. Higashi şöyle ekledi:

“Şimdi diğer herkes bunu yapıyor ve iyi para kazandıklarını duyuyorum. Ben de dahil olmalıyım. Bu tam bir Japon düşüncesi. Dürüst olmak gerekirse insanların rasyonel karar vererek Bitcoin aldığından pek emin değilim. Bana daha çok kısa vadeli irrasyonel bir çılgınlıkmış gibi geliyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment