Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli ViaBTC Madencilik Servislerine Veda Ediyor

Çin bazlı Bitcoin madencilik havuzu servisi şirketi ViaBTC, madencilik servislerini bu hafta kapatacağı hakkında bir açıklamada bulundu. Kapatma kararı tabii ki Çin’li yasa düzenleyicilerinin bu işlemleri yasaklayacağı haberleri üzerine geldi.

8 Ocak’ta yapılan açıklamada ViaBTC, bulut madencilik servislerinin kapatılacağını duyurdu. Bu servis sayesinde kullanıcılar belirli bir oranda hash gücüne sahip bilgisayar donanımları kiralayarak internet üzerinden kripto para madenciliği yapabiliyordu. Açıklamada servislerin 10 Ocak’ta durdurulacağı ve kapatmanın nedeninin “spekülasyonları kontrol altında tutarak yatırımcıların güvenliğini sağlamak” olduğu belirtildi.

“Lütfen bulut madencilik kira sözleşmelerinizi olabildiğince hızlı bir şekilde bitirin. Hepinize desteğiniz için teşekkür ederiz.”

Kapatılan bulut madencilik servisi 2016 yılının Kasım ayından beri hizmet veriyordu.

Aslında madencilik servisleri durdurulmadan aylar önce ViaBTC, Çinli yetkililerin 2017 yılında kripto para borsalarını yasaklaması üzerine alım satım platformlarını da kapatmıştı. Hatırlayacak olursanız, Eylül ayında yasa düzenleyicileri aynı zamanda Çin’de düzenlenecek olan ICO’ların da önüne engel koymuştu.

İki kapatma kararının arasında bir bağlantı var mı şimdilik bilinmiyor. Ancak yapılan son açıklamalara göre Çin hükümeti ülke içinde yürütülen Bitcoin madencilik tesislerini kademeli bir şekilde kapatmak istiyor.

Geçtiğimiz hafta sonu internete yayılan birkaç belgeye bakılacak olursa hükümete ait bir yasa düzenleyicisi olan Finansal İnternet Risklerini Giderme Grubu (Leading Group of Internet Financial Risks Remediation) yetkilileri, ülkede hizmet veren madencilik servislerinin operasyonlarını “enerji ve arazi kullanımını” azaltmak amacıyla durduracak. Belgelerden birinde de hükümet görevlilerinin bu kapatmalara 10 Ocak’a kadar başlayacakları belirtilmiş. Bunu göz önünde bulundurursak ViaBTC’nin ani kapatma kararı da kulağa mantıklı geliyor.

Kurumun Xinjiang şehrindeki ofisinde görev yapan bir temsilci, Quartz haber ajansına verdiği bir açıklamayla belgelerin gerçekliğini doğruladı, ancak konu üzerinde daha fazla detay vermedi.

Bloomberg’ün de haberinde paylaştığı gibi, Çinli madenciler ülkeden ayrılarak madencilik işlemlerine devam etmeyi hedefliyor. Habere göre madencilerin tercih ettiği ülkeler Avrupa ve Kuzey Amerika olarak belirtilmiş. Bloomberg aynı zamanda Çin hükümetinin ülkedeki madencilik ekosistemini “sistematik” bir şekilde yok edeceğini de söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment