Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Analiz: Bitcoin’in Ayı Piyasasında Olduğu ‘Teyit Edildi’

Veri analiz platformu CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin borsalarındaki balina hareketliliğini esas alarak Bitcoin’in ayı piyasasına girmiş olabileceği şüphesinin teyit edildiğini açıkladı. Piyasada görülen bu hareketliliğin, çok uzun süreceği düşünülmüyor.

Geçen hafta 40.000 doların altına düşen Bitcoin fiyatı, CoinGecko’ya göre son 24 saat içinde yaşadığı %2,5’lik düşüş ile 32.521 dolara geriledi. Ki Young Ju, pazartesi günü “çok fazla balinanın borsalara Bitcoin göndermeye başladığını” söyleyerek, ayı piyasasını açıkça ilan etti.

bitcoin-ayi-piyasasi-whale-capitulation
Kaynak: CryptoQuant

Mart 2020’den sonra, yeniden görüldü

CryptoQuant’a “korku” veren tek gösterge, bu değil. Salı sabahı yapılan paylaşıma göre spot borsalarına gönderilen ortalama Bitcoin miktarının dünkü günlük artışı, Mart 2020’den beri hiç olmadığı kadar yüksekti. Bitcoin, Mart 2020’de bir gün içerisinde yarı yarıya değer kaybedip, günümüzde “Kara Perşembe” olarak anılan günü yaşamıştı.

bitcoin-daily-spike-cryptoquant

Buna paralel şekilde, borsalara giren/çıkan coin miktarının 7 günlük hareketli ortalamasının birkaç hafta aradan sonra yeniden pozitif bölgeye girdiği gözlemlendi. Bu tablo en son fiyat 50.000 doların üstüne çıktığında oluşmuştu.

bitcoin-spot-mean-flow

Madenci cüzdanlarından yine çıkış olmaya başladı

Çin’in Xinjiang, İç Moğolistan, Qinghai ve son olarak Sichuan gibi bölgelerindeki Bitcoin madencileri, uygulanan kısıtlamalar nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Sichuan’daki 26 kripto para madencisinin enerjisi, geçen hafta sonu kesildi.

Sichuan’da yaşanan gelişmenin etkileri, Bitcoin ağında açık bir şekilde gözlemleniyor. CryptoQuant verilerine göre Bitcoin ağındaki toplam hash oranı, 2 gündür 105 milyar seviyesinin altında ölçülürken günlük olarak üretilen Bitcoin miktarında da düşüş kaydediliyor.

btc-new-supply-kb
Günlük üretilen Bitcoin miktarı son günlerde düşmeye başladı

Madenci tarafındaki değişiklikler, hash oranı ile kısıtlı değil. Glassnode’un pazartesi günkü raporuna göre nisanın başından beri akümülasyon yapan madencilerin cüzdanlarında, son 2 iki haftadır negatif yönde değişim olduğu görülüyor.

bitcoin-miner-net-change-kb
Madencilerin cüzdanlarındaki net değişim, Glassnode

Uzun vadeli yatırımcı, HODL yapmayı sürdürüyor

CryptoQuant CEO’su, Bitcoin için getirdiği bu bearish yorumun “uzun sürmeyeceğini” ve mevcut tablonun, “birkaç hafta” içerisinde tersine dönebileceğini düşünüyor. Ki Young Ju, stablecoin oranına atıfta bulunarak, “piyasanın uzun vadede arz/talep bakımından hala iyi gözüktüğünü” söyledi.

borsa-stablecoin-orani-kb

Piyasada hissedildiği farz edilen bearish trend, henüz uzun vadeli yatırımcılara nüfuz edebilmiş değil. Glassnode verilerine göre uzun vadeli yatırımcılar, Bitcoin’in 64.000 dolara çıktığı dönemden beri sirkülasyondaki coin miktarının fazladan %5,25’ini kontrol ediyor.

Bunun içerisindeki %1,5’lik kısım (gerçekleşmemiş) zararda olsa ve fiyat, bu yatırımcıların kendi alım yaptıkları seviyeye yaklaşmaya başlamışsa da uzun vadeli yatırımcılar, HODL yapmayı sürdürüyor.

bitcoin-lth-sth-arz
Uzun ve kısa vadeli yatırımcılarca kontrol edilen arz ve bunun kar/zarar oranı, Glassnode
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!