Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Merkez Bankası: Kripto Para, Alternatif Bir Yatırım Oldu

Güney Kore Merkez Bankası, salı günü paylaştığı raporda yerli kripto para sektörünün günlük ticaret hacminin ocak-mayıs ayları arasında neredeyse 5 kat büyüdüğünü ve kripto paraların, özellikle gayrimenkul yatırımına kıyasla bir alternatif araç olarak görüldüğünü açıkladı.

Güney Kore Merkez Bankası, 2021’in ilk yarısını kapsayan finansal istikrar raporunda kripto paralara yer verdi. Bitcoin fiyatındaki düşüşe gerekçe olarak Çin’deki regülasyon haberlerini ve azalan talebi gösteren Merkez Bankası, kripto para piyasasının Kore ekonomisi üstündeki etkilerini değerlendirdi.

Yerli kripto pazarının değeri 50 trilyon won

Merkez Bankası verilerine göre Güney Kore’deki kripto para piyasasının günlük ticaret hacmi, Ocak 2021’de 128.1 milyar wonken (yaklaşık 991 milyon lira) mayısın sonuna gelindiğinde 623.4 milyar wondu (yaklaşık 4.8 milyar lira).

Global piyasa değerini ve ülkede kayıtlı kripto para hesaplarını baz alan Merkez Bankası, Güney Kore’deki kripto para pazarının toplam değerinin 50 trilyon won (yaklaşık 387.1 milyar lira) olduğunu tahmin ediyor. Kripto para sektörü ile bağlantılı şirketlerin hisselerinin toplam değeri, 3.7 trilyon won (yaklaşık 28.6 milyar lira) olarak açıklandı.

Gayrimenkule karşı alternatif bir yatırım

Merkez Bankası, kripto para fiyatlarındaki volatilitenin geçen yıldan bu yıla artış gösterdiğini ve fiyatların “bazı ünlü insanların açıklamaları” ve “regülasyon ihtimali” nedeniyle hızla değişebildiğini belirtti. Bu riske karşın, özellikle genç nüfusun kripto paralara ilgi duyduğu gözlemlendi.

Kripto para piyasasının büyümesi ve kripto paralar ile bağlantılı finansal ürünlerin çoğalması, sektördeki “yatırım fırsatlarının artmasını” sağladı. Merkez Bankası, kripto para piyasasının geleneksel piyasalara kıyasla daha küçük kaldığını fakat insanların kripto paralara “küçük meblağlar ile yatırım yapabildiğini” ve bunların, “gayrimenkul fiyatlarındaki artış” da düşünüldüğünde artık alternatif bir yatırım aracı” haline geldiğini belirtti.

Finans sistemi için bir risk haline gelebilir

Güney Kore Merkez Bankası, kripto para piyasasının “spekülatif şekilde para kazanma talebiyle” büyümeye devam etmesi halinde finans sisteminin istikrarı açısından risk teşkil edebileceğini vurguladı.

Merkez Bankasına göre piyasanın büyümesi, daha fazla yatırımcının mali kayıp yaşaması ile sonuçlanabilir. Bundan ayrı olarak, finansal kuruluşların kripto para sektörüne çok fazla kredi vermesi ve kripto fiyatlarının düşmesi halinde bu kuruluşlar açısından sorunların yaşanabileceği belirtildi.

Kripto para piyasasının ekonomik etkilerinin şu an için kısıtlı olduğunu vurgulayan Merkez Bankası, günümüzde kripto para fiyatlarında yaşanacak sert bir düşüşün finansal kuruluşlar açısından bir sorun doğurması beklenmiyor.

Banka, “bir yandan finans sisteminin istikrarını sağlamak bir yandan kripto piyasasındaki gelişmeleri gözetlemek için otoritelerle iş birliği” yapacağını, bu kapsamda ülkedeki hanelerin bankalardan aldığı kredilerin ve banka hesaplarında kripto paralarla bağlantılı olduğu düşünülen hareketliliklerin takip edileceğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!