Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Tam Bir Yıl Önce Kara Perşembe’yi Yaşadı

Bitcoin ve kripto para piyasası, 12-13 Mart 2020 tarihlerinde ‘kara perşembe’ olarak anılan günü yaşadı. Bitcoin fiyatı bir saat gibi bir zaman dilimi içerisinde 7.000 dolardan 3.600 dolara kadar gerileyip, tarihin en sert düşüşlerinden birine imza atmıştı.

Bitcoin’in bir günde %50 oranında değer kaybetmesi, 2013’ten beri yaşanmamış bir şeydi. Perşembe gecesine denk gelen ve dolayısıyla ‘kara perşembe’ olarak anılan o günün üstünden tam bir yıl geçti.

Birkaç dakikada 700 milyon dolar

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un bir pandemi olduğunu 11 Mart 2020 tarihinde duyurdu. S&P500 Endeksi, ondan bir gün sonra %10 düşüş yaşadı. Global piyasalar ile düşüşe geçen Bitcoin fiyatı, türev piyasasındaki gelişmeler ile şiddetli bir şekilde çakılmaya başladı.

Düşüş, Türkiye saatiyle gece yarısı/sabaha karşı saatlerde tetiklendi. BitMEX’te 15 dakika içinde 702 milyon dolar değerinde pozisyon tasfiye oldu. Borsadaki tasfiye miktarı, 14 Kasım 2018’den beri o kadar yüksek olmamıştı.

Kimi analizlere göre Bitcoin fiyatı, türev piyasasında oluşan “çığ etkisi” yüzünden düştü.

skew-bitmex-tasfiye

Birkaç saatte 1 milyar dolar

BitMEX kullanıcıları, 100 kata kadar varan kaldıraç oranlarıyla 1 dolarlık Bitcoin’i dayanak olarak kullanıp 100 dolarlık alım gücü elde edebiliyorlar. Twin Lakes Trading analisti Geoff Watts, sayısı o dönem artmış kaldıraçlı alım-satım işlemlerinin, “yüksek volatilite dönemlerinde ekstrem düzeltmelere yol açabileceğini” söylemişti.

Covid-19 etkisi ile düşüşe geçen Bitcoin fiyatı, pozisyonların arka arkaya tasfiye edilmesine yol açtı. BitMEX ve Coinbase arasındaki makas, yer yer 500 dolara kadar çıktı. Multicoin Capital’ın analizine göre likidite sağlayıcıları, hızla çoğalmaya başlamış tasfiyeleri durdurmak için harekete geçmedi.

Coinbase’in analizine göre normalde düşüşü fırsat bilip alım yapan traderlar, global piyasalardaki paniğin de etkisiyle alım değil satış yapmaya başladı. Düşüşün frenlenmemesi, daha fazla pozisyonun kapanmasına yol açtı. Adı üstünde, çığ etkisi.

Bu çığdan etkilenen uzun pozisyonların toplam değeri, 1 milyar doları geçti. I am Nomad tarafından paylaşılan bir görselde, tek bir trader’ın 1.200 BTC kaybetti.

bitcoin-tasfiye-1200-btc

BitMEX işlemleri durdurma kararı almıştı

Bu çığ büyürken, BitMEX yöneticileri sabaha karşı 05:00 sularında bir DDoS saldırısı yapıldığını açıklayıp borsayı bakım moduna aldılar. Bu karar öncesinde 3.600 dolara kadar düşen BTC, BitMEX’teki işlemler durduktan sonra 5.000 doların üstüne çıktı.

Multicoin Capital raporuna göre BitMEX’in emir defterinde, bir noktada 20-25 milyon dolarlık bid kalmıştı.

bitmex-kara-persembe

Başka bir deyişle, Bitcoin’in BitMEX’teki fiyatının sıfıra gitmesini önleyen tek şey, 20 milyon dolarlık işlem emirleriydi.

hsaka-bitmex-bitcoin

BitMEX’in yaptığı DDoS saldırısı açıklamasının, işlemleri durdurmak için bir kılıf olduğunu düşünenler var. FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’a göre borsa yöneticileri, “Çok fazla miktarda kaldıraçlı pozisyon olduğunu, borsada ne likidite ne de devreye girecek bir prime broker kaldığını” fark etmiş ve işlemleri durdurma kararı almış olabilirler.

Bir yıl geçtikten sonra neler oldu?

Mart 2020’de yaşanan olay yüzünden çoğu kullanıcısını kaybeden BitMEX, Ekim 2020’de dava şokuyla karşılaştı. Borsanın Bitcoin rezervi, arka arkaya gelen bu iki olay yüzünden Ocak 2021’e kadar %60 oranında küçüldü.

bitmex-btc-rezerv-the-block

Buna karşın, Bitcoin fiyatı katlanarak büyüdü. Bireysel ve özellikle kurumsal yatırımcının çoğalması, fiyatı 56.830 dolara kadar çıkardı. Bitcoin, kara perşembeden tam bir yıl sonra %1.478 değer kazandı.

coinbase-bitcoin-usd-fiyat

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!