Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Tarihi Gün: Gözler Sichuan’daki Madencilerde

Çin’in Sichuan bölgesindeki birçok büyük ölçekli Bitcoin madencisi, bu hafta aldıkları talimat sonucunda faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacaklar. Bildiride ismi geçen madencilerin, çalışmayı bırakmak için cumartesi günü Türkiye saati ile 19:00’a kadar süreleri var.

Sichuan Kalkınma ve Reform Komisyonu ile Sichuan Enerji İdaresi tarafından cuma günü enerji üreticilerine gönderilen bildiride; ismi belirlenmiş 26 kripto para madencisine elektrik tedariğininin durdurulması ve bölgedeki madencilerle ilgili bir inceleme başlatılması istendi.

Madencilik merkezlerinden biriydi

Son birkaç hafta içerisinde Xinjiang, İç Moğolistan, Qinghai gibi bölgelerdeki yetkililer, yerel çaptaki madencilik faaliyetlerini ya büsbütün ya da kısmi olacak şekilde kısıtlama kararı aldılar. Bunun ardından Yunnan’ın yasa dışı madencilere karşı daha sıkı önlemler alınacağı öğrenildi.

Bu bölgelerden farklı olarak hidroelektrik bakımından zengin olan Sichuan, Cambridge Alternatif Finans Merkezi ölçümlerine göre tek başına Bitcoin ağındaki toplam hash oranının yaklaşık %10’una ev sahipliği yapıyordu.

Bitcoin ağındaki hash oranı düşmeye başladı

Çin Devlet Şebeke Kurumu tarafından tespit edilen ve cuma günkü bildiride ismi geçen Sichuanlı madencilerin enerjisi, bugün Türkiye saati ile en geç 19:00’a kadar (Pekin saatine göre 00:00) kesilmiş olacak. The Block’tan Wolfie Zhao’nun haberine göre bunun etkileri, pazar gününden sonra hissedilmeye başlayabilir.

South China Morning Post’tan Josh Ye ve Coco Feng tarafından aktarılanlara göre yerli enerji üreticileri, kripto para madenciliği yaptığını tespit ettikleri diğer müşterilerin de enerjisini kesecek ve 25 Haziran’a kadar durumla ilgili bir rapor sunacak.

Bölgedeki yaptırımların, küçük-orta ölçekli madenciler üstündeki etkisi henüz öngörülemezken; büyük madenciler üstündeki etkisi Bitcoin ağına gerçek zamanlı olarak yansımaya başladı.

En büyük 15 maden havuzu içinde yer alan Antpool, BTC.com, Poolin, Binance Pool, Huobi.pool, OKExPool ve 1THash, her biri en az %10 olmak üzere son 24 saat içerisinde %44,83’e varan oranlarda hash oranı kaybetti.

bitcoin-havuz-hash-orani-kb

Madenci Göçü: Çin’den … nereye?

‘Sichuan’daki madenciler durunca, Bitcoin fiyatına ne olacak?’ sorusuna belki de en gerçekçi cevabı, sosyal medyadaki Phil Hamilton adlı bir kullanıcı verdi:

“Yükselebilir… düşebilir… alternatif olarak, düşmeyebilir de…”

Bölgedeki kısıtlamanın madencilik sektöründeki etkileri, fiyat üstündeki etkileri kadar belirsiz değil. Sina Finance’in aktarımına göre yerel haber kaynağı The Paper’a konuşan Liyan Consulting Company’nin kurucusu Gu Yanxi, Çin’deki madencilerin yasak sonrasında başka ülkelere göç edeceğini söylüyor.

CNBC’nin cuma günkü haberine göre Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, Çin’den Miami’ye gelmeyi planlayan madencilere kapılarının açık olduğu mesajını verdi bile.

Yunnan ve Xinjiang’da faaliyet göstermiş ve The Paper’a konuşmuş bir madenci, “Bu ayın sonunda Çin’de madencilik yapamıyor olursak, yurt dışına gitmek için yeni kanallar, birlikte çalışacak yeni büyük şirketler buluruz.” dedi. Fakat kimliği paylaşılmayan bu madenci, istikametin Avrupa veya Kuzey Amerika’dan ziyade komşu Asya ülkeleri olmasını daha muhtemel buluyor. Sebep, elektrik fiyatı.

ABD’nin yanı sıra Kazakistan ön plana çıkıyor

Komşu Asya ülkeleri, Çin’den gelen madencileri karşılama fikrine sıcak bakıyor gibi görünüyor. Bitcoin’i 2020’de dijital bir varlık olarak tanımlayan Kazakistan, günümüzde kripto paralar için Dijital Kalkınma Bakanlığı koordinesinde regülasyonlar hazırlamayı sürdürüyor.

Kazakistan, madencilere yasal güvence sunma karşılığında bunlardan özel bir vergi almayı planlıyor. Eğer güncel tasarı onaylanırsa, madencilerden 1 Ocak 2022 itibarıyla kWh başına 1 tenge (0,020 lira) vergi alınacak.

Kazakistan’da toplamda 1.685MW kapasiteli, 116 tane yenilenebilir enerji santrali bulunuyor. 8BTC’nin haberine göre Astana Uluslararası Finans Merkezinin yatırım departmanında yardımcı direktör olan Arman Batayev, madencilere bu kaynaklardan enerji tedarik edilebileceğini düşünüyor. Arman; Bitcoin madenciliğinin gelecekte Kuzey Amerika’da yoğunlaşmasını fakat Kazakistan’ın da sektörde önemli bir rol oynamasını bekliyor.

Madencilik sektöründe bu yönde yaşanabilecek olası bir hareketliliğin, Tesla CEO’su Elon Musk gibi isimlerce eleştirilmiş fosil yakıt tüketimi konusunda ne gibi bir değişikliğe yol açacağını zaman gösterecek.


*Güncelleme (16:32): Sichuan’daki kısıtlamalarının etkilerinin, pazar gününden sonra hissedilmeye başlayabileceği bilgisi eklendi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!