Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden Kripto Paralarda Bilinçli Kullanım Vurgusu

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye’de gitgide büyüyen kripto para ekosistemi ile ilgili cumartesi günü yaptığı sosyal medya paylaşımında, kripto paraları bilinçli bir şekilde kullanmanın önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, “Kripto varlık alım-satım platformlarına yönelik uyarılar” başlığı ile yaptığı paylaşımda kripto paralarla işlem yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları sıraladı.

2018’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Dijital Dönüşüm Ofisi, kripto para ve bunun ötesinde blockchain teknolojisi ile ilgili çoğunlukla öğretici içerikli paylaşımlarına bu yılın mart ayında başladı.

“Güvenli saklama yöntemleri”

Kripto para kullanıcıları, paralarını sıcak veya soğuk cüzdan olarak adlandırılan farklı türdeki cüzdanlarda saklayabiliyor. Sıcak cüzdanlar, kripto parayı internete bağlı şekilde, donanıma gerek olmadan korurken; soğuk cüzdanlar, bilgisayardan ve internetten bağımsız şekilde saklanabiliyor.

Dijital Dönüşüm Ofisi, bu cüzdanların “belirli bir standarda göre” kontrol edilemediğini, bu nedenle “Gerçek paraları saklamak için sıcak ve soğuk cüzdanlar değil, ülkelerin güvenli kabul ettikleri resmi banka hesapları kullanılmalıdır.” ifadesini kullandı.

Borsa seçiminde dikkat edilecek noktalar

Dijital Dönüşüm Ofisi; herhangi bir kripto paraya yatırım yapmadan önce o kripto paranın whitepaperının incelenmesi gerektiğini vurguladı. İzahname işlevi gören whitepaperlar, o projenin temelinde yatan teknolojiye, nasıl çalıştığına ve geleceğine dair bilgiler barındırabilir.

Göz ardı edilmemesi gereken bir diğer hususun, siber güvenlik olduğu belirtildi. Yatırımcılar; “kişisel verilerin ifşası ya da platformdaki varlıkların çalınması gibi” durumlara karşı dikkatli olmaya çağrıldı. Bunlar doğrultusunda bir kripto para borsasında alım-satım yapacakların, ilgili borsada dikkat etmesi gereken şeyler şöyle sıralandı:

  • Alım-satım platformunun internet trafiği,

  • Ortalama nakit bulundurma ve işlem hacmi,


  • Borsa tarafından bildirilen hacmin, kullanıcıları tarafından doğruluğuna duyulan güven

Dijital Dönüşüm Ofisi, tüm bu faktörler doğrultusunda “Borsa skoru yüksek olan platformlar kullanılmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!