BIS Ekonomik Danışmanı: Kripto Paralar Menkul Kıymet Olarak Görülmeli
25 Haziran tarihinde Business Times‘ın yayınladığı habere göre, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ekonomik danışmanı ve araştırma birimi başkanı Hyun Song kripto para birimlerine stoklar ve bonolar ile aynı şekilde davranılması gerektiğini ifade etti.
BIS’in İsviçre, Basel içerisinde 24 Haziran tarihinde gerçekleşen genel toplantısında konuşan Hyun şunları ifade etti:
”Eğer insanlar tokenleri finansal bir kazanç sağlamak için ellerinde tutuyorlarsa, bu durum onların menkul kıymet olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve karşılığında kazanç sunan diğer menkul kıymetler ile aynı düzenlemelere ve aynı titiz dokümantasyona gerek olduğunu ortaya koyar.”
Shin’in düşünceleri Mart ayında kripto para birimlerinin ”direkt olarak yasaklanması” yerine bunların düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Bank of England yöneticisi Mark Carney‘in düşüncelerini yansıtıyor. Carney ek olarak şunları ifade etmişti:
“Dijital cüzdanlarınızdaki kripto paranın geleceğin parası olması, pek çok sebep yüzünden, pek mümkün değil. Bunu (kripto parayı) gözden çıkarmak için söylemiyorum. Kripto paraların temelindeki teknoloji zaten etkisini gösteriyor. Kripto paraları bir düzenleme çatısı altına sokmak, halka daha iyi hizmet sunacak yeniliklerin oluşumunu kolaylaştırabilir.”
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin veya Ethereum‘u menkul kıymet olarak görmezken bu karardan daha önce SEC başkanı Jay Clayton, SEC’in bugüne kadar gördüğü her ilk dijital para arzının menkul kıymet olarak görüleceğini ifade etmişti. Şubat ayında yapılan bir senato duruşması esnasında Clayton, bir şirketin, şirket performansına göre zamanla değer artışı yaşayan herhangi bir token veya koin çıkartması durumunda bunun menkul kıymet olarak görüleceğini ifade etmişti:
”Siz bunun adına koin diyebilirsiniz ama menkul kıymet gibi işlev görüyorsa, bu bir menkul kıymettir.”
Bu ayın başlarında CNBC ile yapılan bir röportajda Clayton, SEC’in tokenler ve kripto para birimlerinin sık sık menkul kıymet gibi işlev gördüğü konusundaki yerini sağlamlaştırmış ve bu sebeple aynı onlar gibi düzenleneceğini ifade etmişti.
”Size para veriyorum ve siz gidip bir girişimde bulunuyorsunuz […] ve size para vermemin karşılığında siz bana, ”Biliyor musun, sana bir kar iadesi vereceğim.” diyorsanız bu bir menkul kıymettir ve bizim bunu düzenlememiz gerekir. Bu menkul kıymetin arzını ve gene bu menkul kıymetin ticaretini denetleriz.”
”Basitçe söylemek gerekirse sermaye toplamak için (uygulanan) yeni ve yenilikçi teknikler de dahil olmak üzere teknolojik ilerlemelerin takibinde olmalıyız. Ancak bunu yapmak için yatırımcıları ve piyasaları korumak için gayet iyi ve (yararı) kanıtlanmış olan yaklaşımımızın ilkelerinden feragat etmemeliyiz Bir finansal düzenleyici olarak bu gelişmelerin işlemleri, stokları, yükümlülükleri (kredi riskleri de dahil) ve piyasalarımızdaki diğer faaliyetleri ve karakteristik özellikleri daha iyi izleyebilmemizi sağlayacaklarını ve böylece yatırımcının korunmasının da dahil olduğu düzenleyici misyonumuzu kolaylaştıracaklarını düşünüyorum.”
İsviçre merkezli bir banka olan BIS, dünyadaki merkez bankaları için kurulan bir banka. BIS yakın zamanda, kripto para birimlerinin küresel ekonomi içerisinde bir değişim aracı olabilecek kadar ölçeklenemeyeceği hakkında bir araştırma yayınlamıştı. BIS’in hazırladığı rapor, kripto para birimlerinin itibari para birimlerinin yerini alması hususunda 3 ana eksiklikten söz etmekte. Bu eksiklikler ise sırasıyla şu şekilde; ”ölçeklenebilirlik, değerin kararlılığı ve stabilitesi, son olarak ise ödemelerin sonlandırılması konusundaki güven unsuru.”