Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Merkez Bankasından Kripto Para Açıklaması

Avustralya Rezerv Bankası’nın (RBA) ödeme politikaları biriminden sorumlu olan Tony Richards geçtiğimiz gün kripto paralar hakkında açıklamalarda bulundu. Richards, Bitcoin’in ve genel olarak kripto paraların yeteri kadar güvenilir birer birikim veya ödeme aracı olmadıklarını çünkü fiyat bazından çok oynak olduklarını ve hack saldırıları gibi olaylara karşı pek dayanıklı olmadıklarını söyledi.

Sidney’de konu hakkında konuşan Richards şu açıklamaları yaptı:

“Bitcoin ortaya çıkışının üstünden dokuz, popülerleşmesinin üstünden beş yıl geçmişken hala yapısal sorunlara sahip ve bu sorunlar onu çoğu alanda kullanılamaz hale getiriyor. Bu sorunların çoğu da Bitcoin’in verimsiz doğrulama sürecinden kaynaklanıyor.”

Richards aynı zamanda kripto paraların Avustralya’da pek kullanılmadıklarını ve dolayısıyla RBA’nın para politikasını ya da genel olarak bankacılık sistemini kapsayan kararlarını etkilemeyeceklerini söyledi.

Merkez bankası yetkilisi bunların yanı sıra elektronik bir para birimi kullanmak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti ve şöyle ekledi:

“Diğer ülkelerdeki mevkidaşlarımızla yaptığımız görüşmelere bakacak olursak diğer gelişmiş ülkelerin merkez bankaları da bu plana pek sıcak bakmıyorlar.”

RBA yetkilisinin yanı sıra Yeni Zelanda merkez bankasından bir yetkili de aynı zamanda açıklama yapmış, Yeni Zelanda hükümetinin henüz kripto paraları desteklemek gibi bir niyetinin olmadığını açıkça belirtmişti. Yeni Zelanda’daki merkez bankasının yetkilisi, bankanın en önemli görevlerinden birinin ekonomik istikrarı sağlamak olduğunu söylemiş ve kripto paraların bu konuda en azından şu an için pek de faydalı olmayacaklarını vurgulamıştı.

Kripto para piyasasında fiyat bazında yaşanan değişkenlikler, kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanılıyor olmaları vb. şeyler dünya çapındaki yetkililerin kripto paralara bakış açısını ciddi ölçüde etkiliyor.

G20 ülkelerinin maliye alanındaki yetkilileri Mart ayında gerçekleşen zirvede kripto para düzenlemeleri hakkında görüşmeler yürütülmesi konusunda anlaşmışlardı ancak üye ülkeler şu ana dek ortak bir çalışma başlatmış değil.

Pek çok merkez bankası devlet destekli kripto para projesi hakkında açıklama yapıyor lakin bu açıklamaların büyük bir kısmı olumsuz yönde. Ancak İsveç gibi nakit para kullanımının ciddi ölçüde azaldığı ülkelerde bu durum daha farklı olabiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment